Uutisen päiväys

20.2.2009← Takaisin

Anssi Koivuranta vasta neljäs yhdistetyssä - Todd Lodwig piti pintansa ja voitti

Yhteislähtöyhdistetyn mäkiosuus päästiin viemään läpi Liberecin lumisateisessa HS100 mäessä perjantaina. Kisan voitti USA:n Tod Lodwig, joka oli paras jo hiihdon jälkeen. Anssi Koivuranta sijoittui neljänneksi.

Torstailta perjantaille siirretty yhteislähtöyhdistetyn mäkiosuus tuotti suomalaisittain pettymyksen, kun hiihto-osuuden erinomaisesti selvittänyt Anssi Koivuranta jäi mitalikorokkeen ulkopuolelle ja sijoittui neljänneksi. Vaihtelevissa olosuhteissa käydyssä mäkikilpailussa Koivuranta teki kaksi teknisesti hyvää hyppyä, 95 ja 96 metriä. Ne eivät kuitenkaan riittäneet neljättä sijaa parempaan.

Varsinkin ensimmäisessä hypyssään Koivuranta oli Jestedin mäkistadionilla käydyn olosuhdeloton totaalinen uhri.
- Anssille sattui aivan mahdoton rako. Sellaisessa takatuulessa ei ollut mitään mahdollisuuksia tuon parempaan, arvioi päävalmentaja Kimmo Savolainen. Kaiken lisäksi tuuli Koivurannan jälkeen taas pyörähti toiseen suuntaan.

Suomalaisista Janne Ryynänen ja Jaakko Tallus paransivat asemiaan hiihto-osuuden jälkeen komeasti. Jaakko Tallus nousi 27. sijalta kymmenen parhaan joukkoon, yhdeksänneksi.

- Ei kyllä olisi uskonut, että hyppy yhtäkkiä alkoi kulkea. Kaksi päivää sitten olin valmis lähtemään kotiin kun hyppäämisestä ei tullut mitään. Sitten, ensimmäisestä kilpailuhypystä lähtien kaikki on muuttunut, Tallus kertoi. Hänen hyppynsä kantoivat 97,5 metriä ja 94,5 metriä.
- Ei tämä vielä sitä "vanhaa Jassoa" ollut, hän arvioi kun kysyttiin vertailua niihin aikoihin kun Jaakko Tallus usein löytyi tuloksista yhdistetyn mäkiosuuden kärkisijoilta. Hiihtoonsa Tallus ei ollut kovin tyytyväinen.
- Ei hiihto ollut niin hyvä kuin odotin. Käynnistymisvaikeuksia oli vielä mutta viimeiset viisi kilometriä menivät hyvin. Toivottavasti sekin kilpailujen myötä paranee.

Myös Janne Ryynäsen nousu mäkiosuudella oli näyttävä. Hän paransi sijoituksensa 33:sta 11:ksi hypättyään 99,5 ja 94,5 metriä. Kuitenkin hänkin joutui hypyissään olosuhteiden uhriksi.
- Arpa ei osunut kohdalleen. Eka hypyllä vielä kummulla näytti siltä, että mennään vaikka kuinka pitkälle. Sitten ilmakuoppa pudotti suoraan alas, Ryynänen kertoi. Hänellä oli epäonnea myös hiihto-osuudella.
- Kaatuminen sattui ihan kriittisellä paikalla, 50 kilometrin vauhdissa. Siinä menee paljon aikaa kun joutuu repimään vauhtia takaisin suoraan ylämäkeen. Tärkeintä on kuitenkin, että tietää olevansa kunnossa niin mäessä kuin hiihdossakin. Nyt ei auta muuta kuin toivoa, että tulevat kilpailut käydään meille edullisissa tai ainakin tasapuolisissa olosuhteissa, Ryynänen toivoi.

Hiihto-osuuden jälkeen sijalla 54 ollut Lauri Asikainen hyppäsi hyvin, 90,5 metriä. Se riitti nostamaan hänet sijalle 47, toiselle hyppykierrokselle ei kuitenkaan ollut asiaa.

Kilpailun voiton vei Yhdysvaltain Todd Lodwig, joka oli paras jo torstain yhteislähtöhiihdossa. Hän piti pintansa myös mäessä. Hypyt kantoivat 100,5 metriä ja 97,5 metriä ja riittivät pitämään jo hiihdossa kakkoseksi nousseen Saksan Tino Edelmannin sijoituksen ennallaan. Myös Edelmann onnistui mäessäkin. Hypyt kantoivat 100,5 ja 97 metriä. Piste-eroa kärkimiehille jäi 2,3 pistettä. Kilpailun pronssimitalisti puolestaan oli aivan toisen toimintamallin mies. Hiihdon jälkeen sijalla 20 ollut Ranskan Jason Lamy Chappuis tiedetään hyväksi mäkimieheksi. Hän saikin toiselle kierrokselle ilmaa suksiensa alle ja hän hyppäsi kierroksen pisimmän hypyn, 99,5 metriä. Kun ensimmäinenkin hyppy oli onnistunut kohtuullisen hyvin, 95,5 metriä, hänet nähdään illan palkintojenjaossa.

Tulokset: www.fis-ski.cm