Uutisen päiväys

3.12.2006← Takaisin

Anssi Koivuranta toiseksi Lillehammerin yhdistetyssä

Suomen Anssi Koivuranta otti hienon kakkossijan Lillehammerin sprinttiyhdistetyssä. Voiton vei Itävallan Christoph Bieler.

"Ei me täällä murjoteta, vaikka ensimmäinen voitto vielä antaa odottaa." Yhdistetyn valmentajan Kimmo Savolaisen tokaisu Lillehammerin kisaviikonlopun jälkeen kuvaa hyvin joukkueen tunnelmia: kohtuullisen hyvin on mennyt, mutta vielä parempaa odotetaan.
- Nyt on kilpailtu koko ajan erikoisolosuhteista. Kun tässä päästään normaalitilanteeseen, ainakin meidän panoksemme vielä paranee, Savolainen arvioi.
- Ramsaun viikonloppua parin viikon päässä odotamme innolla.

Lillehammerin sunnuntain vaiherikas yhdistetyn kilpailu päätyi  suomalaisittain mainiosti, kun Anssi Koivuranta hyppäsi hienosti kakkoseksi ja piti sijansa myös hiihto-osuuden jälkeen, kun voiton vei Itävallan Christoph Bieler, joka mäessä oli rahtusen Koivurantaa heikompi eli lähti ladulle kuusi sekuntia kuusamolaisen perään, ajoi tämän kiinni, muttei pystynyt jättämään ennen kuin Lillehammerin hiihtostadionin lyhyellä loppusuoralla. Kolmanneksi sinnitteli jo lauantaina hyviä otteita esittänyt ranskalainen, MaximeLaheurte, joka mäen jälkeen oli neljäs. Maailmancupin kärkikaksikko Norjan Magnus Moan ja Ranskan Jason Lamy Chappuis olivat jälleen takaa-ajohommissa, mutta tällä kertaa matka ei riittänyt, että miehet olisivat yltäneet noin minuutin (Lamy Chappuis + 0,44, Moan +1,03) takamatkalta palkintosijoille asti. Vielä vähemmän mahdollisuuksia oli Suomen Hannu Mannisella, joka mäen jälkeen oli 21:s ja lähti 7,5 km:n hiihtoon 1,20 kärjen jälkeen. Manninen toki ohitti tukun edellään lähteneitä ja sijoittui lopulta yhdeksänneksi jääden voittajasta 25,7 sekuntia.

Sunnuntain yhdistetyn kilpailu alkoi kääntyä todelliseksi kestävyysurheiluksi, kun mäkikilpailu kesti ja kesti.
- Ei tällaista ole ikinä nähty, päivitteli Kimmo Savolainen.
- Koekierroksella lavaa vaihdettiin kuusi kertaa ja varsinainen kisakin oli sellaista soutamista ja huopaamista, hän jakoi ja totesi suojattiensa selvinneen mäkiosuudesta hyvin.
- Olosuhteisiin nähden tulos oli mainio. Anssi Koivurannan perushypyt riittivät jo nyt korkealle ja hän pystyy vielä parempaan. Sijalle 13 yltäneen Ville Kähkösen suoritus oli kaikilta osiltaan erinomainen. Jaakko Talluksen kaatuminen harmittaa tosi paljon. Täytyy tutkia tarkasti, mitä siteen kanssa tapahtui. Jaakko on hypännyt tasaisen hyvin. Koekierroksellakin hän onnistui hienosti, vaikka olosuhteet eivät olleet kummoiset, Savolainen kuvaili.
- Hannu Manniselle olosuhteet tuottivat kaikkein eniten vaikeuksia. Mäessä tyylipisteet jäivät huonoiksi, kun alastulot pehmeään rinteeseen tuottivat vaikeuksia. Myöskään hiihdossa olosuhteet eivät suosineet ns. voimahiihtäjiä. Keli oli erikoinen, kova pinta ja siinä pehmeätä lunta siinä päällä. Lyhyt matka ja liukas keli selittävät sen, että aikaisemmissa kilpailuissa mäen jälkeen selvästi jääneet pysyivät nyt mukana kuvassa. Näin esimerkiksi eilen mäkiosuuden voittanut ja silloin 16:ksi pudonnut Espen Rian oli nyt kuudes oltuaan mäen jälkeen kolmantena, Savolainen mietti.

Tulokset: 1. Christoph Bieler AUT, 2. Anssi Koivuranta FIN, 3. Maxim Laheurte FRA, 4. Magnus Moan NOR, 5. Jason Lamy Chappuis FRA, 6. Espen Rian NOR, 9. Hannu Manninen FIN, 13.Ville Kähkönen FIN, 25. Jouni Kaitainen FIN, 34. Janne Ryynänen FIN. Jaakko Tallus ei lähtenyt hiihto-osuudelle kaaduttuaan kilpailuhyppynsä.

Maailmancupin tilanne: 1. Magnus Moan NOR 200, 2. Jason Lamy Chappuis FRA 195, 3. Christoph Bieler AUT 176, 4. Sebastian Haseney 172 GER, 5. Hannu Manninen 169, 6. Anssi Koivuranta 149, 17. Jaakko Tallus 37, 25. Ville Kähkönen 21, 29. Jouni Kaitainen 17, 32. Janne Ryynänen 15.

Trondheimin maailmancupit korvaavissa Lillehammerin maailmancupeissa oli alun perin määrä käydä sunnuntaina joukkueyhdistetyn kilpailu. Kun sprinttikisa Kuusamon Rukalla jäi kilpailematta, muutettiin joukkueyhdistetty normaaliksi yhdistetyn kilpailuksi (2 hyppyä ja 15 km hiihto). Sunnuntaina mäkiosuuden pitkittyessä kilpailu muutettiin sprinttikisaksi, jossa hypätään ainoastaan yksi hyppy ja hiihdetään 7,5 km.

Tulokset: http://www.fis-ski.com/