22.3.2005← Takaisin

Anssi Koivurannalle pronssia – Petter Tandelle uran neljäs nuorten maailmanmestaruus

Suomen Anssi Koivuranta täytti häneen asetetut toiveet ottamalla pronssia nuorten MM-kisojen Gundersen-yhdistetystä Rovaniemellä. Kisan ylivoimainen voittaja oli Norjan Petter Tande. Kolmanneksi sijoittui Saksan Tino Edelmann.

Uransa neljänsissä nuorten MM-kisoissa yleisen sarjan MM-kisoissa ja maailmancupissakin hyvin menestynyt Petter Tande oli omaa luokkaansa. Hän hyppäsi molempien kierrosten parhaat hypyt ja sai hiihto-osuudelle reilusti yli minuutin (1,20 min) etumatkan seuraavaan, Saksan Florian Schillingeriin ja tuli voittajana maaliin 57,4 sekuntia ennen kakkosta, Saksan Edelmannia.

Kisan jälkeen mestari ei kuitenkaan pitänyt kilpailua turhan helppona. Hyppyihinsä hän oli tyytyväinen, mutta kertoi hiihtämisen ottaneen koville, koska hän oli ollut sairaana viime viikkoina ennen Rovaniemeä. Lisäksi hänen mielestään kilpailun taso tänä vuonna oli kovempi kuin viime vuonna Strynissä, hänen voittaessaan kaksi nuorten maailmanmestaruutta.
- Tämä oli minulle tärkeä mitali, vakuutti mestari voittajahaastattelussa.

Hopealle sijoittui mäkiosuuden jälkeen kolmantena ollut Saksan Tino Edelmann. Hän oli erityisen tyytyväinen suorituksiinsa mäkiosuudella.

- Pystyin kilpailussa tekemään paremmat hypyt kuin harjoituksissa tai koekierroksella. Mäen jälkeen uskoin, että minulla olisi mahdollisuus ottaa hopeaa. Lähdin kuitenkin hiihtoon tosi kovaa ja ensimmäisen kierroksen jälkeen hiihto oli pelkkää taistelua.

Iloinen hymy nähtiin kisan jälkeen myös suomalaissuosikin, Anssi Koivurannan kasvoilla. Koivurannan mäkiosuus ei sujunut aivan samaan malliin kuin kauden maailmancupeissa oli totuttu. Hiihto-osuus sen sijaan eteni oivallisesti ja antoikin aiheen kysyä: ”Milloin viimeksi olet parantanut sijoitustasi hiihtämällä?” Vastausta kuusamolainen joutui tosissaan miettimään ja päätyi siihen, että vastaavaa oli tapahtunut viime vuoden nuorten MM-kisoissa, joissa hän nousi sprintissä mäen jälkeiseltä neljänneltä sijalta pronssille.

Anssi Koivuranta oli mäen jälkeen kuudentena ja myönsi ensimmäisen hypyn menneen vähän pieleen, ”kun jänskätti” ja tuli liikaa yritystä. Toinen hyppy sen sijaan oli onnistunut, mutta olosuhteet olivat vastaan, joten pituutta ei tullut toivotulla tavalla.

Hiihto-osuudelle Koivuranta lähti 1,30 kärjen jäljessä. Kolmanteen sijaan sen sijaan oli matkaa vain 10 sekuntia.

- Mäen jälkeen katselin tuloksia ja nimiä, joita edellä oli lähdössä ja totesin, että hyvällä hiihdolla mitalimahdollisuus oli olemassa. Hiihto sujuikin yllättävän helposti, kun vielä ottaa huomioon, että olen ollut sairaana Oberstdorfin MM-kisoista saakka. Kilpaa olin hiihtänyt viimeksi Lahden maailmancupissa ja siellä molemmat hiihdot tuntuivat todella tukkoisilta. Holmenkollenin aikaan olin kovassa yskässä ja hiihtoharjoituksia pääsin tekemään vasta viime viikon lopulla, Koivuranta kuvaili.

- Kun sain saksalaisen (Florian Schillinger) kiinni, yritin ensin yhdessä nousussa jättää hänet taakseni. Mies jäi kuitenkin roikkumaan, joten vaihdoin taktiikkaa ja jäin huilaamaan hänen peräänsä. Hiihto sujui tosi helposti ja olin varma, että pystyn jättämään saksalaisen lopussa

Näin tapahtuikin ja Anssi Koivuranta tuli maaliin selvänä kolmosena voittaen Schillingerin lopulta 12,1 sekunnilla.

Toinen suomalaien onnistuja päivän kilpailussa oli Ounasvaaran oma poika, Janne Ryynänen, joka oli kilpailun viides. Mäkiosuuden jälkeen hän oli kahdeksas 1,52 Tanden perässä. Hienolla hiihdolla hän nosti itsensä viidenneksi.

Ensimmäisessä kilpailuhypyssään Ryynänenkin myönsi jännittäneensä vaikka hän olikin siihen kohtuullisen tyytyväinen.
- Ei se huono hyppy ollut ja toinen oli kyllä onnistunut, Ryynänen kuvaili.
- Hiihtoon lähdin niin, että alussa alkoi jo tuntua, jotta lähdinkö matkaan liian kovaa. Viimeisellä kierroksella (2,5 km) hiihto sujui kuitenkin todella hyvin. Viimeisessä nousussa iskin. Valmentajat Kimmo Savolainen ja Jukka Ylipulli tsemppasivat kovasti ja siinä pystyin nostamaan sijoitustani kahdella. Yleisökin kannusti kovastai ja se innosti eteenpäin.

Srinttikisa on kauden aikana ollut molemmilla suomalaisilla parempi kilpailumuoto ja sekä Koivuranta että Ryynänen lähtevät siihen nyt ilman paineita, tavoitteena parantaa suoritusta tämänpäiväisestä edelleen.

Päivän kilpailun muut suomalaiset olivat Kai Kovaljeff, joka joutui mäen jälkeiseltä 11. sijaltaan hellittämään 31:ksi ja Antti Lehtinen,  joka oli 33:s. Hän oli mäen jälkeen 17:s. Ensimmäisen kierroksen jälkeen hän oli peräti 4:s, mutta kaatui toisen hyppynsä suksen irrottua siteestä.