Uutisen päiväys

11.3.2006← Takaisin

Anders Södergren Holmenkollenin valtias - Tero Similä hienosti kahdeksas

Holmenkollenilla hiihdettiin lauantaina yllätyksellinen miesten viidenkympin kilpailu. Ruotsin Anders Södergren otti arvostetun maailmancupin osakilpailuvoiton. Ainoa suomalaisedustaja Tero Similä pystyi kauden parhaaseen vauhtiin sijoittuen kahdeksanneksi.

Anders Södergrenille maailmancupin osakilpailuvoitto oli uran ensimmäinen. Torinon olympialaisissa vastaavalla matkalla Södergren oli vahva koko matkan ajan, mutta ei pysynyt muiden mukana yhteislähtömuotoisen kilpailun loppukirissä. Nyt Holmenkollenilla perinteisessä väliaikalähtökilpailussa raskaalla radalla Södergren pääsi käyttämään parasta asettaan eli kovaa matkavauhtia. Södergrenin paras saavutus on maailmanmestaruushopea kolmen vuoden takaa juuri samalta matkalta.

Miesten viidenkympin kilpailussa koettiin dramatiikkaakin totaalisten simahtamisten muodossa. Kilpailua johti pitkään Italian Pietro Piller-Cottrer, joka oli kolmenkympin kohdalla hankkinut yli minuutin kaulan Södergreniin. Italialaisen meno hyytyi kuitenkin 35 kilometrin jälkeen totaalisesti ja 43 kilometrin väliajoissa hän oli tippunut 23:nneksi lähes viisi minuuttia Södergrenin taakse. Piller-Cottrer joutui keskeyttämään matkan muutama kilometri ennen maalia.

Italian värejä piti kuitenkin korkealla tuore olympiavoittaja samalta matkalta, Giorgio Di Centa. Hän hiihti nousujohteisen kilpailun ja ylsi lopulta toiseksi 23 sekuntia voittajalle jääneenä.

Kilpailun kolmanneksi nopein mies oli täysyllättäjä, saksalainen Tom Reichelt. Reichelt lähti matkaan kuuman ryhmän ulkopuolella, sillä hän on vain kaksi kertaa aiemmin yltänyt maailmancupin pisteille, parhaana sijoituksena 18:s. Alkumatkasta Reicheltin vauhti ei ollut erikoisen kovaa, mutta saksalainen paransi merkittävästi menoaan 30 ja 40 kilometrin välillä. Loppukilometreillä Saksan huoltojoukot pystyivät huutamaan Reicheltille tietoja mahdollisuuksista kärkikymmennikköön ja mies pystyi vielä kiristämään vauhtia loppumatkasta. Maaliin tullessaan 23-vuotias saksalaisyllättäjä meni ylivoimaisesti kärkeen, eikä hänen ohitseen tullut enää kuin kaksi miestä.

Tero Similä oli ainoa suomalaisedustaja Holmenkollenilla ja suoriutui raskaasta kilpailusta mainiosti. Similä aloitti kuulostellen ja pystyi hiihtämään nousujohteisesti. 20 kilometrin kohdalla Similä oli väliajoissa 22:s, 40 kilometrissä 12:s ja maalissa kahdeksas. Kahdeksas sija sivuaa Similän parasta maailmancupin sijoitusta viime vuodelta.

Similän alkukausi meni pilalle välilevyn pullistuman takia, joten kauden loppua kohti parantunut vauhti pisti miehen tyytyväiseksi.

"Alkukausi oli räpiköintiä, mutta hyvä huomata, että pystyy vielä maailman vauhtiin", Similä totesi.

 

Tulokset ja cup-tilanteet: www.fis-ski.com

Lisätietoja www.holmenkollen-worlcup.no

 

Salla Kekki