Uutisen päiväys

31.1.2007← Takaisin

Alppihiihdon MM-joukkue koostuu kokemuksesta ja nuoruuden innosta

Alppihiihdon maailmanmestaruuskilpailuihin Ruotsin Åreen 2.-18.2.2007 on valittu yksitoista suomalaislaskijaa. Joukkue koostuu kahdesta nais- ja yhdeksästä miesurheilijasta.

Edellisistä MM-kisoista Bormiosta suomalaisilla oli kotiin tuomisina kaksi hopeista mitalia, joista molemmista vastasi Tanja Poutiainen. Myös Åresta suomalaiset hakevat kahta mitalia, joukkueella jossa yhdistyy nuoruus ja kokemus.
- Virallinen tavoitteemme on kaksi mitalia, toinen miehistä ja toinen naisista. Joukkueen ensikertalaisilta odotan positiivisia väläytyksiä ja taistelumieltä, tuloksellisia tavoitteita heille ei ole asetettu.  Tärkeintä uran tässä vaiheessa on kokemuksen saaminen. Fiilis joukkueessa on tällä hetkellä hyvä ja rento, sitä kautta menestystä lähdetään hakemaan, sanoo lajijohtaja Janne Leskinen.

- Suomalaisittain alkukaudessa on ollut paljon myönteisiä asioita. Nuoret laskijat ovat tehneet läpimurtoa maailmancupissa ja Kalle Palander on toipunut viimekeväisestä loukkaantumisesta jopa odotettua nopeammin. Naisten maailmancupissa Tanja Poutiaisen vauhti on ollut hyvää ja sitä on säestänyt nuori Sanni Leinonen varmoilla otteillaan.

Nuorten esiinmarssi maailmancupeissa huomioitiin valinnoissa ja joukkueeseen nimettiin monta arvokisojen ensikertalaista.
- Jo alkukaudesta päätettiin, että Åreen lähdetään suurella joukkueella. Vauhtilajien mukaantulo ja nuorten laskijoiden hyvät esitykset mahdollistivat joukkueen kohtuullisen suuren koon. Valinnoissa noudatettiin alkuperäistä suunnitelmaa ja vaakakupissa painoi eniten kuluneen kauden kisamenestys, Leskinen jatkaa.

Naisten joukkueeseen nimettiin Tanja Poutiainen ja Sanni Leinonen. Myös Slalom Seuran seitsemäntoistavuotias Jessica Honkonen valittiin, mutta hänen kisamatkansa peruuntui loukkaantumiseen juuri kisojen alla. Naiset osallistuvat Åressa suurpujotteluun ja pujotteluun, jotka lasketaan 13. ja 16.2 iltakilpailuina.
- Naisten joukkue oli periaatteessa valmis jo tammikuun alussa. Tanja taistelee varmasti mitaleista molemmissa lajeissa ja Sannikin voi onnistuessaan olla hyvillä sijoilla ja saa joka tapauksessa tärkeätä kokemusta ajatellen tulevia arvokisoja, Leskinen kertaa.

Miesten joukkueeseen nimettiin yhdeksän laskijaa: Petteri Kantola, Tuukka Kaukoniemi, Jukka Leino, Kalle Palander, Jouni Pellinen, Jukka Rajala, Andreas Romar, Marcus Sandell sekä varalle Sami Uotila.

Åressa nähdään suomalaisväriä myös vauhtilajeissa, kun Jouni Pellinen ja Andreas Romar laskevat supersuurpujottelun ja superyhdistetyn. Syöksylaskussa Suomea edustaa ainakin Pellinen. Kisaviikolla tehdään päätös Romarin osallistumisesta.
Tekniikkalajeissa suomalaisilla on täysi miehitys. Suurpujotteluun jo tammikuussa nimetyille Kalle Palanderille ja Marcus Sandellille seuraa tekevät Petteri Kantola ja Jukka Rajala. Pujottelun MM-mitaleista taistelevat Palanderin lisäksi Marcus Sandell, Jukka Leino ja Tuukka Kaukoniemi.
- Miesten joukkueen valinnat tehtiin samoilla linjoilla kuin naistenkin. Alkukauden kisojen tuloksellisesti parhaat miehet ovat mukana. Edustajat valittiin kahden parhaan maailmancupin tai Eurooppa-cupin kisasijoituksen keskiarvon perusteella.
- Tärkeä tekijä suurpujotteluvalinnoissa oli myös se, että ensimmäistä kertaa MM-kisoissa mestaruuden ratkaisevaan kisaan pääsemiselle on rajoituksia. Suoraan 14.2. laskettavaan finaaliin pääsee 50 kilpailijaa: Åreen ilmoittautuneista 30 maailmancupin starttilistan parasta ja lisäksi FIS:listalta 20 laskijaa. Loput ilmoittautuneet laskevat 12.2. karsinnassa, jonka 25 parasta pääsee varsinaiseen kisaan, jossa näin on yhteensä 75 laskijaa, selvittää Janne Leskinen.
- Olemme laskeneet, että suomalaisista Palander, Sandell ja Rajala pääsevät suoraan ja todennäköisesti myös Kantola. Varma tieto saadaan vasta Åressa, jossa nähdään lopulliset ilmoittautuneiden listat eri maista. Suurpujottelun varamiehiksi olemme nimenneet Jouni Pellisen ja Sami Uotilan, jotka tosin joutuisivat karsimaan finaalipaikasta. Kaksi varamiestä valittiin, koska kisa käydään vasta kahden viikon kuluttua ja alppihiihdossa mitä tahansa voi tapahtua, Leskinen sanoo.

- Åressa todennäköisesti tehdään myös suomalaista alppihiihtohistoriaa, koska tarkoitus on osallistua myös MM-kisat päättävään maajoukkueiden väliseen kilpailuun. Joukkue siihen nimetään henkilökohtaisten kilpailujen perusteella, Leskinen jatkaa.
- Joukkuekilpailun lajit ovat supersuurpujottelu ja pujottelu. Joukkueeseen kuuluu vähintään neljä ja enintään kuusi kilpailijaa per maa, joista vähintään kahden tulee olla samaa sukupuolta. Maiden sijoituspisteet ratkaisevat kilpailun paremmuuden.

Laskijat valmistautuvat ja viimeistelevät kuntoaan kotimaan sekä Ruotsin lumilla. Miehet harjoittelevat Levillä ja naiset Ruotsin Vemdalenissa. Vauhtilajien laskijat ovat jo matkustaneet Åreen, naiset seuraavat 10.2. ja tekniikkalajien miehet 11.2.