22.10.2005← Takaisin

Aino-Kaisa Saarinen heti palkintopallille

Maastohiihdon maailmancupin avauskilpailu Saksan Düsseldorfissa sai suomalaisittain hopeisen päätöksen. Aino-Kaisa Saarinen nappasi kakkossijan Norjan Marit Björgenin jälkeen.

Suomen naisten joukkue antoi vahvan panoksen aamun karsinnassa, sillä jatkoon saatiin neljä hiihtäjää: Aino-Kaisa Saarinen, Riikka Sarasoja, Virpi Kuitunen ja Mona-Liisa Malvalehto. Riitta-Liisa Lassila sijoittui 23:nneksi ja Pirjo Manninen 29:nneksi.
Puolivälierävaiheessa Riikka Sarasojan kohtaloksi tuli karsiutua tiukassa loppukamppailussa, eroa hänen ja Ruotsin Anna Dahlbergin välille jäi vain 0,1 sekuntia. Samaan joutui tyytymään välierissä myös Mona-Liisa Malvalehto, joka joutui antamaan periksi Dahlbergille saman sekunnin kymmenyksen.
- Mona ja Riikka ovat vielä vähän kokemattomia. Mona jäi maaliviivan kurkotuksessa ja Riikka vilkuili lopussa sivuilleen ja siinä ero tuli, arvioi päävalmentaja Reijo Jylhä vakuuttaen molemmille jääneen varmasti nälkää seuraaviin koitoksiin.
Virpi Kuitunen jäi välierässään viimeiseksi, mutta taisteli tiukasti B-finaalin voitosta Claudia Künzelin kanssa. Saksalainen oli Kuitusta hitusen nopeampi, eroksi saatiin jälleen 0,1 sekuntia. Kuitusen lopullinen sijoitus oli 6:s. Malvalehto jäi B-finaalin viimeiseksi sijoittuen koko kilpailussa 8:nneksi.
A-finaalissa jo karsinnan nopein nainen, Norjan Marit Björgen, oli omaa luokkaansa. Aino-Kaisa Saarinen pysyi hyvin vauhdissa mukana, mutta lopulta hänen ja Björgenin eroksi jäi 1,7 sekuntia. Venäjän Natalia Matveeva ja Ruotsin Dahlberg ylittivät maalilinjan yhtäaikaa, mutta maalikameran tarkastelun jälkeen saatiin kolmanneksi Matveeva.
- Naisten menestys kokonaisuudessaan luo hyvän arvosanan, sillä kaikki olivat kelpo iskussa. Se, että ”Aikku” nousi heti ensimmäisessä kisassa palkintopallille, nostaa fiilistä tosi paljon.

Jylhä ei huolestu miehistä

Miesten puolella suomalaisten hiihto sujui mollivoittoisesta. Koko viisikko jäi finaalivaiheen ulkopuolelle jo aamun karsinnassa. Korkeimmalle sijoittui Lauri Pyykönen, joka löytyi tuloslistalta sijalta 33, lähes 10 sekuntia kärjelle jääneenä. Keijo Kurttila oli 43:s, Jari Joutsen 45:s, Jirka Ilomäki 56:s ja Aki Kinnunen 57:s.
- En ole huolissani miehistä, vaikka tulos oli tuollainen. Erityisesti ”Laten” ja ”Keikan” tilanteessa oli nähtävissä korkean kankeutta, Jylhä totesi.
Pyykönen ja Kurttila olivat vielä viime viikolla korkean paikan leirillä Val Senalesissa. Jylhän mielestä kummankaan hiihdossa ei ollut mitään silmin nähtävää virhettä, päinvastoin heidän hiihtonsa näytti viime vuoteen verrattuna tasapainoisemmalta.
- Suksen herkkyys ei miehillä välttämättä ollut yhtä hyvä kuin kärkihiihtäjillä. Huolto onnistui hyvin, sillä ei muuten palkintopallisijalle nousta.
Jylhän mielestä etenkin korkealla leireilleet mieshiihtäjät tarvitsevat tällä hetkellä vain lisää kilpailuja.
- He eivät ole sellaisessa väsymystilassa, että heidän pitäisi passata ja levätä. Pikemminkin heidän lihaksistonsa tarvitsee nyt kilpailuja saadakseen erilaista ärsykettä, hän analysoi.
- Totta kai odotin ja toivoin, että miehetkin olisivat nousseet taistelemaan palkintopallisijoista, mutta en minä vielä ole köyttä rasvaamassa.
Miesten A-finaali oli ruotsalaisten vahvaa panosta, sillä vain Norjan Tor Arne Hetland pystyi laittamaan ruotsalaiskolmikolle kampoihin. Voiton vei Peter Larsson, Hetland oli toinen, Tobias Fredriksson kolmas ja Fredrik Östberg jätettiin neljänneksi. Finaali oli varsin tiukka, sillä ykkösen ja nelosen ero oli vajaa sekunti, Larssonin ja Hetlandinkin erotti maalikameratarkastelun jälkeen jälleen vain se yksi sekunnin kymmenys.
Sunnuntaina ohjelmassa on parisprintit, joista päävalmentaja Jylhä odottaa jälleen hyviä tuloksia.
- Ei kun uutta matoa koukkuun vaan, hän vakuutti.