28.1.2007← Takaisin

Ahonen jälleen 8:s Oberstdorfissa

Janne Ahosen oli jälleen tyytyminen 8. sijaan mäkihypyn maailmancupissa. Kilpailun ylivoimainen voittaja oli eilenkin vakuuttavasti esiintynyt Michael Uhrmann.

Mäkihypyn maailmancup pääsi jatkumaan jo kolmatta kertaa tällä kaudella Saksan Oberstdorfissa, tällä kertaa aurinkoisissa oloissa ja pitkästä aikaa ilman suurempia tuulitaukoja. Suomalaisittain kilpailu oli eiliseen tapaan vaisuhkoa katsottavaa, kun paras sijoitus oli toistamiseen tänä viikonloppuna Janne Ahosen 8. sija.

- Hieno hyppykeli oli tänään. Tietysti siellä oli normaaleja olosuhdevaihteluja. Joillekin sattui parempi ja joillekin huonompi rako, jutteli Tommi Nikunen kilpailun jälkeen tällä kaudella puhuttaneesta säästä.

Kotiyleisöllä sen sijaan oli aihetta juhlaan, sillä Michael Uhrmann vei Saksan värit ykköspallille ensimmäistä kertaa yli kolmeen vuoteen. Uhrmannin kunto antoi jo eilen merkkejä nousustaan, kun saksalainen sijoittui kolmanneksi, mutta tänään voitto irtosi ylivoimaisesti 12,2 pisteen kaulalla maailmancupin johtajaan Norjan Anders Jacobseniin. Uhrmannin ensimmäinen kantoi peräti 140,5 metriä ja hän varmisti toisella kierroksella voittonsa 129 metrin kaarella. Jacobsenin molemmat hypyt kantoivat 131,5 metriä.

Kolmantena palkintokorokkeelle loikkasi yllättäen Italian Andrea Morassi, joka säväytti ensimmäisen kierroksen 133-metrisellään. Hivenen yllättäen miehen pää kesti paineen ja hän nousi tulosliuskoilla kaksi pykälää toisella hypyllään, joka sekin kantoi 132 metriä. Eroa Uhrmanniin kertyi 15,1 pistettä, mutta päivän suurin yllätys oli ehdottomasti italialaisen heiniä.

Suomalaisten oli jälleen tyytyminen vaatimattomampiin sijoihin, vaikka kaikki kuusi hyppääjä selvittivät tiensä kilpailuun. Janne Ahosen 8. sija tuli 124,5 ja 131,5 metrin hypyillä. Arttu Lappi ja Janne Happonen miehittivät sijat 16 ja 17 ja myös Harri Olli pääsi maailmancupin pisteille ollen 27:s. Matti Hautamäki ja Kalle Keituri eivät selviytyneet toiselle kierrokselle. Hautamäki oli 35:s ja Keituri 44:s. Hautamäen notkahduksen syyksi Tommi Nikunen arvioi kuopiolaista tämän kauden ajan vaivannutta hyppääjän polvea.

- Matin hyppyyn vaikuttaa, ettei fyysistä treeniä ole ollut paljoa. Näkyy myös, että polvi on kipeä etenkin kun tuulista ei ole apua, arvioi Nikunen.

Täksi viikonlopuksi maailmancupiin paluun tehneen Janne Happosen suoritukset ilahduttivat päävalmentajaa.

- Janne teki kaksi hyvää suoritusta ja hän on tehnyt kovasti töitä sen eteen, sanoi Nikunen, joka uskoi Happosen hypyn kuitenkin edelleen tarvitsevan hiomista Kuopion mäissä.

Janne Ahosen hypyistäkin päävalmentaja löysi yhä parantamisen varaa.

- Ei se ole isoista asioista kiinni, että tulokset olisivat olleet seitsemän pykälää parempia. Pienetkin asiat kuitenkin tekevät metreissä paljon, summasi Nikunen.

Maailmancup jatkuu ensi viikonloppuna Titisee-Neustadtissa Saksassa. Arttu Lappi, Janne Ahonen ja Matti Hautamäki jatkavat maailmancupin kymmenen kärjessä. Päävalmentajan mukaan hyppääjät suuntaavat nyt kotimäkiinsä harjoittelemaan, ja fiiliksen parantamiseksi joukkueessa on luvassa vaihdoksia hyppääjien välillä seuraaviin maailmancupin karkeloihin.