Uutisen päiväys

15.4.2009← Takaisin

2 vaan ei 2 – Kakkosilla lapsen hyvinvointi raiteilleen

Nuori Suomi haastaa kasvattajat toimimaan lasten päivittäisen liikunnan lisäämiseksi, sillä riittävä liikunta on jo lapsen kehityksen kannalta välttämätöntä. Alakouluikäisten ja sitä nuoremman tulisi kouluikäisten fyysisen aktiivisuuden suositusten mukaan liikkua joka päivä vähintään kahden tunnin ajan.

Vastaavasti yli kahden tunnin istumajaksoja tulisi välttää sekä ruutuaikaa television ja netin ääressä tulisi päivittäin olla enintään kaksi tuntia – tällöin lapsi voi hyvin.

Liikkumattomuuden ja runsaan ruutuajan vaikutukset alkavat näkyä lapsessa jo alle kouluikäisenä: ylipaino, lihavuus, heikentynyt kyky liikkua ja kömpelyys ovat kaikki merkkejä liikkumattomuuden ja runsaan ruutuajan vaikutuksista. Unen laatu heikkenee, mikä aiheuttaa väsymystä.

- Lisäksi edellä mainituilla on vaikutusta itsetuntoon heikentävästi. Hieman myöhemmin perässä seuraa sitten lukuisia terveydellisiä ongelmia alkaen tyypin 2 diabeteksesta. Ja kääntäen siis kaikkea tätä voi välttää riittävällä aktiivisuudella, UKK-instituutin johtaja, professori Tommi Vasankari kannustaa.


Ruutuaika syö energisyyttä ja omatoimisuutta

Liikkeen syntymistä rajoittaa runsas ruutuaika, joka on nykyään suomalaislapsilla tutkimusten mukaan keskimäärin 6-8 tuntia. Paljon on siis vielä kirittävää suositeltuun maksimikakkoseen. Ruutuajan rajoittaminen synnyttää liikettä.
- Liiallinen ruutuaika passivoi lasta, se syö energisyyden ja omatoimisuuden. Runsas ruutuaika on aina muusta toiminnasta pois. Lapsen arkeen tulee kuulua koulua ja läksyjä, leikkejä ja pelejä, lukemista ja laskemista. Jos ruutuaika kovin kasvaa, on se aina pois muusta toiminnasta. Liiallinen ruutuaika "puuduttaa" ja tekee lapsista aloitekyvyttömiä, Vasankari muistuttaa.

Vanhemmille lasten liikunnallisten harrastusten mahdollistaminen onkin kuin laittaisi rahaa pankkiin – se tulee korkojen kanssa takaisin. Vaikeaa tai kallista liikkeen lisääminen ei ole arjessakaan. Koulumatkojen kulkeminen jalkaisin tai pyörällä on yksi hyvä keino. Lisäksi vanhemmat voivat kannustaa lasta liikuntakerhoihin, kavereiden kanssa pihapeleihin ja innostaa liikunnan pariin myös lenkkeilemällä yhdessä.
- Kun esimerkiksi isä tai äiti juoksee ja jälkikasvu pyöräilee, vanhemmat antavat samalla jälkikasvulleen hyvää mallia, Vasankari vinkkaa.
Vanhemmat voivat näyttää mallia myös vaikkapa kävelemällä lyhyet matkat esimerkiksi kauppaan.

Liikuntaseikkailu liikuttaa alakoululaisia,
Pihaseikkailu pienempiä lapsia perheineen

Päivittäisliikunnan kipinän juurruttaminen lasten arkeen sekä ruutuajan vähentäminen on huhtikuussa erityisen hauskaa, sillä yhdeksännen kerran järjestettävä Nuoren Suomen Liikuntaseikkailu maapallon ympäri –kampanja starttaa 14. huhtikuuta ja liikuttaa lähes 180 000 alakoululaista opettajineen 30. huhtikuuta asti. Liikuntaseikkailu on koululuokille maksuton. Sen mahdollistavat opetusministeriö sekä Nuoren Suomen pääyhteistyökumppanit Kesko, OP-Pohjola-ryhmä ja Veikkaus

Mitä isommat lapset edellä, sitä pienemmät perässä: tänä vuonna seikkailemaan pääsevät myös päiväkotien lapset vanhempiensa kanssa, sillä päiväkotien pihoilla järjestetään 22. huhtikuuta Nuoren Suomen ja Keskon tarjoama Päivähoidon Pihaseikkailu. Myös opetusministeriön tukemassa tapahtumassa liikkuu lähes 90 000 lasta ympäri Suomen. Kampanja tukee lapsen luontaista liikkumista, sillä Pihaseikkailun rastipisteillä on tehtäviä muun muassa hiekkalaatikon reunalla ja liukumäessä.

Viisikymmentä Pihaseikkailun järjestäjäksi ilmoittautunutta päiväkotia saa tapahtumassa erityisen mukavan yllätyksen, kun heidät arvottiin Keskon monipuolisen liikuntavälinepaketin saajiksi. Liikuntavälineet luovutetaan onnekkaille voittajille Pihaseikkailu-tapahtumissa 22. huhtikuuta.

Liikuntaseikkailussa mukana olevat luokat: http://maapalloseikkailu.nuorisuomi.fi/Ilmoittautuminen2009/ListSchoolSignUps.aspx

Pihaseikkailussa mukana olevat päiväkodit: http://www.nuorisuomi.fi/files/ns2/paivahoito_PDF/090406_Ilmoittautuneet_paivakodit.pdf