Kilpailutoiminta

Suomessa järjestetään vuosittain satoja maastohiihtokilpailuja - paikallisista nappulahiihdoista MM-tason kilpailuihin. Kilpailuja järjestävät yleensä urheiluseurat, suurempia tapahtumia varten perustetaan erillinen kisaorganisaatio, jossa voi olla mukana useampia seuroja, kuntia yms.

Suomen Hiihtoliitto ry päättää SM-kilpailupaikkakunnat sekä myöntää kilpailujen järjestämisluvan kansallisille ja sitä korkeamman tason kilpailuille. Suomen Maastohiihto ja sen jäsenpiirit koordinoivat kilpailukalenteria, jotta pahoilta päällekkäisyyksiltä vältyttäisiin. Piirikunnallisiin kilpailuihin myöntää luvan ko. hiihtopiiri.

Kansainväliset kilpailut myöntää kansainvälinen hiihtoliitto (FIS). FIS rakentaa maailmancupien ja sitä alempien cup-kilpalujen aikataulut ja myöntää kilpailuluvan kansallisille liitoille. FIS myöntää luvat myös eri maissa pidettäville kansainvälisille FIS-kilpailuille, joihin osallistumalla hiihtäjillä on mahdollisuus parantaa asemiaan FIS-listalla. FIS-kisoja myönnetään vain homologoiduille kilpailureiteille.