Uutisen päiväys

6.10.2017← Takaisin

Vanhemmuus lumilajeissa puhutti Zürichin FIS-nuorisoseminaarissa

  Jokavuotisen Zürichin nuorisoseminaarin kantavana teemana aiemmin tällä viikolla oli “Vanhemmuus lumilajeissa” (Parenting in Wintersports). Pääluennoitsijoiksi oli kutsuttu Dr. Jim Taylor, psykologi, entinen alppihiihtäjä ja isä USA:sta sekä Reijo Jylhä, Suomen maastohiihtomaajoukkueen päävalmentaja ja sprintteri Martti Jylhän isä. Tärkeä aihe keräsi ennätysmäärän osallistujia. Kaikkiaan 52 maata ja yli 120 kuulijaa oli rekisteröitynyt seminaariin.

  Taylor kertoi osuvasti ammatillisestakin näkökulmasta asioista, joita ottaa huomioon kohdatessa vanhempia seurojen näkökulmasta. Vanhempien osallistaminen ja kiinteä yhteydenpito seuran, valmentajan tai muun urheilutoimijan toimesta heihin on tärkeää.

  “Harva tulee edes kuvitelleeksi, että kaikkien vanhempien tietotaso lumilajiurheilusta ei ole korkea; moni asia voi tulla heille yllätyksenä ja sen seurauksena aiheuttaa turhia väärinymmärryksiä ja jopa konflikteja.”

  Informaatiota ei koskaan voi olla liikaa, mutta vanhemmat ovat seuroille myös tärkeä voimavara. Mitä tyytyväisempi vanhempi, sen todennäköisemmin saadaan myös uusi toimija seuraan. Seuran pitää myös osata tuotteistaa palvelunsa houkutteleviksi ja tuoda hyötynäkökulmat esiin, koska vanhemmat usein valitsevat etenkin ensimmäisen harrastuksen lapselleen sen mukaan, miten he kokevat saavansa rahalleen vastinetta kaikkine hyötynäkökohtineen (näin ainakin USA:ssa).

  Toisenlaisen näkökulman aiheeseen toi Reijo Jylhä, joka avoimesti kertoi oman näkökulmansa poikansa kehittymisestä huippu-urheilijaksi ja kuinka myöhemmässä vaiheessa isä-poikasuhde koki uuden roolituksen; maajoukkueurheilija ja maajoukkueen päävalmentaja.

  Jylhän esityksessä korostui Martin kehittyminen kansainväliseksi huippu-urheilijaksi monipuolisen liikuntataustan kautta. Vanhemmat eivät erityisesti kannustaneet tai toppuutelleet eri lajien suhteen, sillä Vuokatin urheiluopiston ympäristö tarjosi loistavat olosuhteet tutustua erilaisiin lajeihin. Vasta noin 15 vuoden iässä Martti Jylhä valitsi hiihdon.

  Reijo Jylhä kertoi alkuun kieltäytyneensä Martin valmentajuudesta, koska halusi olla ennen kaikkea pojalleen isä, ja toisaalta haluten säilyttää “normaalin” kotielämän, jossa puhuttaisiin muustakin kuin hiihdosta kahden nuoremmankin lapsen läsnäollessa.

  Lopuksi Jylhä peilasi viimeaikaista tilannetta ja sivusi haasteita, joita isä ja poika -valmentaja-urheilija-asetelmaan liittyy samassa maajoukkueessa. Humoristisesti hän totesi, että nykyään alkaa olla 50-50 milloin häntä referoidaan Martin isänä tai toisaalta Marttia Reijon poikana. Kaiken kaikkiaan esityksestä kuulsi rakkaudellinen isän ylpeys poikansa edesottamuksista, suuri tyytyväisyyden aihe myös Martin valinta FIS:in urheilijakomissioon. Esityksen sympaattisuus kulminoituikin toteamukseen: “Etenkin pettymyksen hetkillä olen ensisijaisesti Martin isä”.

  Nuorisoseminaarin esitykset alla olevasta linkistä (englanniksi)
  http://www.fis-ski.com/news-multimedia/news/article=15th-fis-youth-and-children-seminar-zurich-switzerland-2017.html