Valmentajien yhteistyöllä taso nousuun
[caption id="attachment_6718" align="alignleft" width="266"] Valmentajat Antti Kuisma ja Petter Kukkonen seuraavat tarkasti poikien mäkiharjoituksia Vuokatissa.[/caption]
Valmentajien välinen yhteistyö on välttämättömyys ja kannustava voimavara, kun lajia viedään eteenpäin. Tähän kun lisätään valmennettavat, heidän vanhempansa ja tukijoukkonsa, mahdollisuudet tason nostoon Suomessa ovat hyvät, pohtii yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen. Yhdistetyssä on viime aikoina tehty hartiavoimin työtä tason nostamiseen. Kaikki valmentajat Lidl-ryhmästä alkaen aina miesten A-maajoukkueen valmentajiin ovat samalla polulla valmennusjärjestelmän kehittämisessä.
"Meillä on tässä lajissa pienet resurssit ja kohtuullisen vähän urheilijoita. Siksi meidän kannattaa tehdä yhteistyötä, jotta voimme taata tiedon ja taidon kulkevan alhaalta ylöspäin." Miettii nuorten maajoukkueen valmentaja Antti Kuisma.
"Konsultoimme kaikkien asioiden osalta toisiamme ja kun olemme usein yhdessä leireillä Lidl-ryhmä, nuorten ja miesten maajoukkueet, niin pystymme viemään porukalla koko systeemiä eteenpäin", miettii Kuisma.
Yhteistyön hyödyn vahvistaa myös Lidl-ryhmän valmentaja Juha Viholainen.
"Teemme tiivistä yhteistyötä valmentajien kanssa. Käymme yhdessä läpi poikien testituloksia ja harjoituksia ja sitten kehitämme niitä asioita, missä kehittämistä tarvitaan. Aina saa apua maajoukkuevalmentajilta, jos sitä tarvitsee", kiittelee Viholainen.
Yhteistyöllä myös iloa harjoitteluun
Kuisma kuten Kukkonenkin ovat sitä mieltä, että yksinään ei kukaan pysty tehokkaasti työskentelemään, vaan siinä tarvitaan apuvoimia, muita silmiä ja mielipiteitä, jotta urheilijoita saadaan yksilöinä vietyä parhaalla mahdollisella tavalla eteenpäin. "Samanhenkisten ihmisten kanssa on helppo rakentaa valmennusjärjestelmä toimivaksi. Kun meillä on yhtenäiset valmennukselliset linjaukset eri tasoilla, voimme rakentaa kehitystä, joka johtaa tason nousuun", pohtii Kukkonen.
Yhteistyö näkyy myös monilla leireillä vuoden aikana. Yhteisleireillä leireilevät niin Lidl-juniorit, kuin nuorten ja miesten maajoukkueetkin. Ja heillä on myös yhteistä harjoittelua tai leikkimielistä kilpailua, missä pystytään tuomaan iloa ja leikkimielisyyttä välillä tiukkaan harjoitteluun.
"Lidl-ryhmäläisten on hienoa nähdä yhteisleireillä se, miten esimerkiksi A-maajoukkue harjoittelee ja leireilee. Siinä näkee mahdollisesti oman idolinsa ja polun, mitä kautta idolin tasolle päästään", miettii Viholainen.
Myös Kukkonen ja Kuisma vahvistavat Viholaisen näkemyksiä. "Jo nyt on ollut nähtävissä, että poikia nousee Lidl-ryhmästä ylöspäin maajoukkueisiin. Kun he ovat nähneet jo etukäteen polun, miten sinne päästään, se helpottaa heidän nousuaan ryhmiin", pohtii Kuisma,
"Yhtenäisen valmennussysteemin kautta valmennettavat tutustuvat toisiinsa ja harjoitussysteemiin. Siinä näkee, miten huipulle voidaan päästä, jos siihen on halua", kertoo puolestaan Kukkonen.
Huipulle pääsyyn tarvitaan vielä vuosia
Tällä hetkellä on jo nähtävissä, että esimerkiksi Lidl-ryhmän pojat ovat menestyneet hyvin kansainvälisissä kilpailuissa, myös MM-ryhmän pojat ovat Kukkosen mielestä parantaneet kilpailusuorituksiaan paljon. "Koko ajan poikien ja miesten osaaminen ja taso nousee. Yleisölle tämä ei vielä kovinkaan selvästi näy, sillä yleisö katsoo useinkin maailman huippua. Me olemme vielä siitä muutaman askeleen jäljessä, mutta täältä tullaan", uskoo Kukkonen.
"Tarvitsemme 3 -4 vuotta siihen, että valmennusjärjestelmämme on valmis, silloin pitäisi alkaa myös näkyä miehiämme maailman huipulla", vakuuttaa Kukkonen.
Teksti ja kuva: Terttu Karhumaa