Kuulumisia mäkihypyn ja yhdistetyn koulutuksista
Suomalaisen huippu-urheilun keskeiset linjaukset asettelevat urheilijan lähipiireineen toiminnan ytimeen. Päivittäistoiminnan laatua on syytä parantaa jatkuvasti sekä urheilijan että ympärillä olevien ihmisten osaamisen kehittämisen kautta. Vallalla oleva näkemys on, että osaamisen kehittämisen yksi kulmakivi on yhteistyö, jota pyritään tehostamaan kaikilla tasoilla.
Lumilajit ovat yhdessä ottaneet konkreettisia askelia edellä kuvattujen tavoitteiden suuntaan koulutustoiminnan kehittämisessä. Parhaillaan työstön alla on lajiliittotasoisten valmentajakoulutusten uudistaminen. Uudistamisen pontimena on tuoreen valmennusosaamisen mallin jalkauttaminen kaikkiin koulutusportaisiin. Onnistuessaan vaikutus välittyy valmentajien päivittäistoimintaan mahdollisimman konkreettisesti. Koulutussisältöjen ja toimintatapojen yhtenäistäminen mahdollistaa osin yhteiset koulutustapahtumat, jolloin lajien väliselle vuoropuhelulle syntyy luonnollinen ympäristö.
Tällä hetkellä mäkihypyn ja yhdistetyn osalta ovat meneillään 1- ja 2-tason koulutukset. Vuokatin urheiluopistolla saatiin hiljattain päätökseen 1-tason lajiosion kontaktiopetus, josta ainakin kouluttajille jäi varsin positiiviset tunnelmat. Palautteen perusteella myös osallistujat olivat tyytyväisiä kokonaisuuteen. Osallistujien erilaiset taustat mahdollistivat keskustelun useasta eri näkökulmasta, joka varmasti toi lisäarvoa kokonaisuuteen.
Koulutettavia oli niin etelästä, Pohjanmaalta, Savosta kuin Keski-Suomestakin. Jyväskylän hiihtoseurassa ollaan ilmeisesti tosissaan, sillä paikalla oli neljä edustajaa samasta seurasta. Mainitsemisen arvoista on myös Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon edustus. Kyseisillä paikkakunnilla kaavaillaan junioritoiminnan aloittamista tai vahvistamista, mikä on erityisen tervetullut uutinen. Muutama vuosikymmen sitten Koillismaa oli tunnettu etevistä junioreistaan, ja ehkä tämä aika on hiljalleen palaamassa.
Lajiosioon osallistui myös neljä urheiluakatemian urheilijaa. Kannatan tällaisen menettelyn vahvistamista jatkossakin, sillä ymmärryksen lisääntyminen omaa harjoittelua kohtaan on tärkeää myös urheilijana kehittymistä ajatellen. Toivottavasti näistä fiksuista urheilijoista saadaan myös osittaista valmennustukea oman seuran juniorityöhön.
Toivon, että koulutus antoi konkreettisia eväitä laadukkaampien harjoitusten toteuttamiseen, inspiroi oman osaamisen kehittämiseen jatkossakin, sekä avasi väyliä yhteistyölle.
Uudistetut tasokoulutukset ovat reilun vuoden aikana koskettaneet jo liki 50:tä valmentajaa tai ohjaajaa, joten hyvään alkuun olemme päässeet. Kehitetään toimintaa edelleen, välitetään sanomaa omaan toimintaympäristöömme ja ollaan ylpeitä siitä mitä tehdään!
Mukavaa talven odotusta kaikille.
Lauri Hakola
Mäkihypyn ja yhdistetyn lajikehittäjä, Vuokatin urheiluopisto