Uutisen päiväys

9.12.2007← Takaisin

Vuokatissa jälleen kovatasoinen maastohiihdon Skandinavia-cupin avaus

Maastohiihdon maailmancupin kakkostason kiertueisiin kuuluva Skandinavia-cup alkaa jälleen Suomesta, kun Vuokatti isännöi avauskilpailuja 14.-16. joulukuuta.

Mukaan on jo ilmoittautunut 188 miestä ja 74 naista. Lisäksi tulee vielä maanantaina nimilistansa ilmoittavaan Norjan aina kova kymmenen hengen maajoukkue ja heidän ns. kansallinen ryhmänsä.

Suomen maajoukkueessa on yhdeksän miestä ja kuusi naista. Mukana ovat muun muassa Rukan maailmancupin sprintissä kymmenenneksi sijoittunut Jesse Väänänen, 17:nneksi sijoittunut Jari Joutsen ja 24:nneksi sijoittunut Olli-Pekka Tolvanen.
”Jo se kertoo kisojen kovuudesta. Skandinavia-cup on urheilijoille loistava näytön paikka. Etenkin kotimaassa 3 noin kovaa FIS-kisaa on loistava mahdollisuus hiihtäjillemme. Odotan nälkäisiä ja rohkeita suomalaisia joka päivä lähtöviivalle näyttämään vauhtiaan”, valmentaja Vesa Mäkipää sanoi.
Maajoukkueen lisäksi mukana on runsaasti muitakin suomalaishiihtäjiä kokeilemassa vauhtiaan kovatasoisessa seurassa. Vuokatissa kilpaillaan myös 20-vuotiaiden sarjoissa, joten vilskettä ladulta ei tule puuttumaan.

Porkkanana pääsy maailmancupiin

Skandinavia-cupiin kuuluvat Suomen lisäksi Norja, Ruotsi ja Viro. Myös muiden maiden hiihtäjät saavat osallistua, mutta heitä ei huomioida cupin kokonaiskilpailussa.

Skandinavia-cupin merkitys on jatkuvasti kasvanut. Kovatasoisten kilpailuiden lisäksi osallistujille on porkkanana pääsy maailmancupiin. Talven viimeiselle, maaliskuussa alkavalle maailmancupin periodille Skandinavia-cupin voittaja saa FIS-pistesääntöjen täyttyessä oman paikan ja hänen majoitus- ja matkakulunsa maksetaan samoin perustein kuin ns. kuumaan ryhmään kuuluvilla urheilijoilla.

Myös muilla jaksoilla Skandinavia-cupin johtaja saa osallistumisoikeuden maailmancupiin, ensimmäisellä periodilla osallistumisoikeus on edelliskauden cupin voittajalla. Ensimmäisen periodin jälkeinen osallistumisoikeus ei kuitenkaan koske Tour de Skitä. Maaliskuussa maailmancupiin saavat lisäksi osallistua Skandinavia-cupin toinen ja kolmas.

Viime vuonna Skandinavia-cupin kokonaiskilpailun voittajat olivat norjalaiset Astrid Jacobsen ja Öystein Pettersen.

Vuokatin laduilla hiihtäjiltä vaaditaan suorituskykyä

 

Vuokatin latuja on uudistettu tälle kaudelle tammikuun nuorten SM-kisoja silmällä pitäen. 3,3 kilometrin, 3,75 kilometrin ja sprinttiin tarkoitettu 1,2 kilometrin kansainväliset mitat täyttävät ladut on sijoitettu vaihtelevaan maastoon, josta ei vaativuuttakaan puutu. Radoilta löytyy muun muassa kaksi nousua, joissa on korkeuseroa 30 metriä.

”Ladut ovat nopeat, sillä laskut ovat kovia ja vaikka nousut ovatkin jyrkkiä, ei niihin kulu paljon aikaa. Radat vaativat hiihtäjiltä kyllä suorituskykyä”, kilpailun johtaja Reijo Jylhä kertoo.

”3,3 kilometrin latu on tällä hetkellä täysin lumetettu, joten olosuhteet on varmistettu”, Jylhä sanoo.

Suomen joukkue Vuokatin Skandinavia-cupiin:
Naiset: Anne Kyllönen, Marjo Loukkola, Anne Mäkinen, Mirva Rintala, Riikka Sarasoja, Silja Tarvonen.
Miehet: Jari Joutsen, Ilkka Junnila, Matti Kylmälä, Markus Pörsti, Thomas Ramstedt, Tero Similä, Olli-Pekka Tolvanen, Ville Verkama, Jesse Väänänen.

Vuokatin kilpailun aikataulut:

Perjantai, 14. joulukuuta:
Kello 10.00 alkaen miehet 15 km (p) ja naiset 10 km (p)
Lauantai, 15. joulukuuta:
Kello 10.00 Sprintti, naiset ja miehet, karsinnat (p)
Kello 13.00 Sprintti, naiset ja miehet, puolivälierät, välierät ja finaalit (p)
Sunnuntai, 16. joulukuuta:
Kello 9.30 alkaen naiset 10 km (v) ja miehet 15 km (v)

* Vuokatissa kilpaillaan myös 20-vuotiaiden sarjoissa.

Lisätietoja: http://www.vuokattisport.fi/

FIS Skandinavia-cupin muut osakilpailut:

5.-6.1. Tolga (NOR)
24.1. Riika (LAT)
26.-27.1. Haanja (EST)
16.-17.2. Sundsvall (SWE)

FIS Continental Cupien säännöt löytyvät FIS:n nettisivuilta:
http://www.fis-ski.com/data/document/cocrgl-cc-0708.pdf

Skandinavia-cupienkin tarkemmat kilpailutiedot löytyvät FIS:n nettisivuilta.