Uutisen päiväys

16.3.2008← Takaisin

Virpi Kuitunen valloitti maailmancupin toisen kerran

Loppukirivoitto maailmancupin päätösosakilpailussa Italian Santa Caterinassa kruunasi Virpi Kuitusen kauden, joka toi espoolaiselle toisen peräkkäisen cupin kokonaisvoiton. Eroa toiseksi tulleeseen Norjan Astrid Jacobseniin tuli lopulta 297 pistettä.

Santa Caterinan mini-Tourin ja kauden viimeisen cupin kilpailun voittoon näytti pitkään etenevän Puolan Justyna Kowalczyk, joka starttasi matkaan 2,5 sekuntia Kuitusen jälkeen ja ohitti suomalaishiihtäjän jo ensimmäisen kilometrin aikana. Kowalczyk oli hyvin reilussa johdossa, mutta Kuitunen sai lopussa puolalaisen kiinni ja pinnisti loppukirissä vielä 0,3 erolla edelle.

”En uskonut voittoon! Ero oli niin iso välillä, että en ajatellut, että se (Kowalczyk) hyytyisi tänäänkin. Sitten aloin kuulla väliaikoja, että ero ei kasva enää yhtään ja sitten se rupesi pienenemään, joten halusin sitten yrittää loppuun asti ja kannatti kyllä. Kun ero oli joen varressa 11, en vielä silloinkaan uskonut, että voin saada kiinni, mutta loppusuora on pitkä. Kun sattuu selkään, pitää kontrolloida tosi tarkasti ja joutuu hiihtämään niin, että kestää sitä kipua. Varmaan siksi säästyi voimia, ei ollut missään vaiheessa sellainen olo että vauhti olisi liian kovaa. Kun tajusin, että voin taistella podiumsijasta tänään, se antoi kyllä aika paljon kiksejä matkalle. Nämä kaksi voittoa ovat eri tavalla arvokkaita: viime vuosi oli tavallaan niin helppo kun kaikki onnistui niin hyvin, se oli ihan unelmakausi. Tänä vuonna kun on saanut tosissaan taistella takaisin aina sairastelujen jälkeen, saavutus on erilainen, mutta hienoja molemmat. Aika työläs homma oli tänä vuonna. Maalissa oli aika kovat kiksit, vielä 10 metriä ennen maalia en ollut varma, saanko kiinni”, Kuitunen sanoi.

Kokonaiskilpailun ja normaalimatkojen cupin voiton lisäksi Kuitunen oli sprintticupissa kolmas. Muista suomalaisista Riitta-Liisa Roponen oli sunnuntaina kymmenes ja Aino-Kaisa Saarinen 11:s. Riikka Sarasojakin ylsi pisteille sijoittuen 27:nneksi. Pirjo Muranen oli 43:s ja Silja Tarvonen 52:s.

”Tosi raskasta oli, semmoista kitkuttelua. Kausi kokonaisuutena oli ihan OK, laskin että kauden kokonaisarvosanaksi tulee sellainen kasi - kasi puoli”, Roponen sanoi.

”Luistelu kulki ihan hyvin ja muutenkin meni taktiikan mukaan, aloitin vähän rennommin ja kiristin tuohon loppuun. Tietysti tavoite oli kymppisakkiin, mutta se ei nyt ihan täyttynyt. Ihan hyvä maku kuitenkin jäi tästä viikonlopusta, vaikka eilinen tietysti oli vähän pettymys. Kyllä kuitenkin tämä luistelu meni niin hyvin että hyvä maku jäi. Minulla oli tavoitteena, että oisin päässyt overallissa (kokonaiscupissa) kolmen sakkiin, mutta se nyt jäi aika kauas (9:s). Normaalisti en sairastele, mutta nyt jouduin kaksi antibioottikuuria vetämään ja muutama hyvä kisa jäi siitä pois, vapaan kanssa oli aikamoisia ongelmia melkein loppukauteen asti. Onneksi lopussa sain sen pelaamaan. Vähän jäi hampaankoloon tästä kaudesta, vaikka oli onnistumisiakin: voitto ja podiumsijoituksia, oli vaiherikas kausi", Saarinen tuumi.


Vittoz voitti miesten cup-päätöksen

Miesten cupin päätöskisan voitti Ranskan Vincent Vittoz, jolle Tshekin Lukas Bauer hävisi 1.10,2. Sami Jauhojärvi taisteli suomalaiskolmikon parhaana viidenneksi, Ville Nousiainen oli kymmenes ja Matti Heikkinenkin hienosti 14:s. Jauhojärvi lähti matkaan kymmenentenä.

”Nälkä kasvaa syödessä, kolmas sija oli tarjolla. Tänään oli helppoa menoa, nämä olivat kaksi parasta kisaa, mitä olen korkealla hiihtänyt. Aloitin rauhallisesti, lähdin omaa hiihtoa hiihtämään, sijoitus vaan parani. Loppusuoralle olisi pitänyt päästä ekana, niin olisi saanut valita kaistan. Kiva, kun skeittikin kulkee, kauden paras skeittikisa”, sanoi Jauhojärvi ja arvotti Davosin kolmossijansa kauden parhaaksi hiihdoksi.

”Sellaista, mitä hiihto on nyt loppukaudesta ollut. Ei mitään hyvää, mutta sain sijoituksen räävittyä. Hyvää on, että huononakin päivänä pystyy yltämään kymmenen sakkiin. Kausi oli ihan tyydyttävä, Tourilta odotin enemmän mitä sain. Kanadassa oli varmaan kauden parasta hiihtoa. Hiihdän vielä SM-kisoissa kympin, sen jälkeen on ensimmäinen kerta kolmeen vuoteen kun voi aloittaa harjoittelun ehjänä", Nousiainen sanoi.

”Eilen annoin 20 prosenttia tasoitusta, tänään otin 20 prosenttia toiseen suuntaan. Mies ja suksi toimi tänään. Jos oli hyvä suksi, pystyi paljon tekemään. Hyvä kisa tämä oli. Vire löytyi Salpausselälle ja loppukauteen olen tyytyväinen. Eteenpäin on menty", Heikkinen tuumi tyytyväisenä cup-kauden päätteeksi.

Kauden aikana seitsemän suomalaishiihtäjää ylsi maailmancupin henkilökohtaisessa osakilpailussa palkintopallille, heistä Sami Jauhojärvi (Kolmas Davosissa 15 km perinteisellä), Ville Nousiainen (toinen Rybinskissä 30 km vapaan yhteislähdössä ja kolmas Otepäässä 15 km perinteisellä) sekä Matias Strandvall (kolmas Canmoressa vapaan sprintissä) ensimmäistä kertaa urallaan. Jauhojärvi tosin oli jo aiempana kautena ollut Tour de Skin osakilpailussa palkintopallilla.

Maastohiihdon päävalmentajan Magnar Dalenin nykyinen sopimus ulottuu kevääseen 2010 asti.