Uutisen päiväys

2.4.2016← Takaisin

Viisi mestaruutta jaettiin Taivalkosken SM-kisojen säpinälauantaina

Taivalkosken SM-kilpailuiden toisena päivänä oli täysi kattaus hiihtolajeja, kun mestaruudet ratkaistiin niin maastohiihdon prologeissa, yhdistetyssä kuin mäessäkin.

Ikaalisten Urheilijoiden Krista Pärmäkoski ja Vantaan Hiihtoseuran Matti Heikkinen juhlivat prologin voittoja. Pärmäkoski jätti 3,75 kilometrillä Kerttu Niskasen 9,6 sekunnin päähän, Anne Kyllönen oli kolmas. Miesten 7,5 kilometrillä Heikkinen nujersi Iivo Niskasen lopulta 7,2 sekunnilla. Juho Mikkonen oli kolmas.

”Ei se sellaista hiihtoa ole mitä se on keskitalvella, mutta kaikki alkavat olla väsyneitä. Minulla oli tänään varmasti se hyvä, että viimeisenä lähtijänä tiesin koko ajan väliaikoja. Tiesin, että ekan mäen jälkeen alkaa minun vahvuudet, kun oli paljon tasaista. Luotin, että homma hoituu, mutta meinasin katketa tuohon viimeiseen nousuun”, Pärmäkoski tuumi.

”Tahdon voitto. Ei tälle päivälle jäänyt reserviin, on tekemistä, että hiihto pysyy kasassa. Pitää keskittyä. Oli hyvä, että Iivo pystyi tänään haastamaan. Pehmeessä pitää pystyä hiihtämään, vesikelejä tulee jatkossa varmaan olemaan aika paljon. Normaali olosuhde sinänsä”, Heikkinen sanoi.

Pärmäkoski ei ole koskaan voittanut Suomen Cupin kokonaiskilpailua, mutta tällä kaudella siihen on hyvä mahdollisuus. Kun kautta on jäljellä kaksi osakilpailua, hän johtaa 90 pisteen erolla Anne Kyllöseen. Miesten Suomen Cup -kärkenä pysyi Sami Jauhojärvi, joka oli prologin viides. Miesten Suomen Cupissa on vielä varsin tiukkaa, sillä kärkikolmikko on 38 pisteen sisällä.

Herola juhli yhdistetyssä, Larinto mäessä

Yhdistetyn ykkönen oli lopulta Ilkka Herola, joka sai hiihto-osuudella pitkäksi ajaksi seuraa Leevi Mutrusta. Lopulta Herola karisti Mutrun kyydistään, ja eroa kaksikon välille kertyi 22,5 sekuntia. Arttu Mäkiaho otti pronssin.  Herola lähti hiihtoon seitsemän sekuntia ennen Mutrua, mutta kaksikko oli ison osan matkasta yhdessä.

”Tiesin, että keli tulee olemaan raskas. Lähdin aika varman päälle ja luotin, että lopussa pystyn tekemään eroa. Ei tarvinnut hirveän pitkään tänään maksimia vetää, mutta tosissaan sai sen viimeisen kierroksen töitä tehdä. Jos oli maailmancupin päätteeksi jo takki tyhjä, nyt ei ole takkia enää ollenkaan. Aika loppu olen henkisesti ja fyysisesti, levon tarpeessa”, kautensa päättänyt Herola sanoi hymyillen.

Lahden Hiihtoseuran Ville Larinto voitti pienmäen SM-kultaa Taivalkosken K73-mäessä. Hopeaa vei Frans Tähkävuori ja pronssia Sami Niemi. Larinnon hypyt kantoivat 71,5 ja 72,5 metriä.
”Se oli siitä vaikeimmasta päästä mitä on tällä reissulla ollut. On ollut vähän totuttelemista tulla suoraan lentomäestä tuohon pikkumäkeen. Täytyy sanoa, että todella huonoa ja vaikeaa oli hyppääminen. Ei priimahyppyjä, mutta mestaruus kuitenkin”, Larinto summasi.
Naisten kilpailun voitti Ounasvaaran Hiihtoseuran Jenny Rautionaho.

Pärmäkosken ja Heikkisen videohaastattelut: https://www.facebook.com/hiihdonsuomencup/videos

Kommentteja Soundcloudissa:

Matti Heikkinen: https://soundcloud.com/hiihtoliitto-1/sm-taivalkoski-matti-heikkinen-prologi
Iivo Niskanen: https://soundcloud.com/hiihtoliitto-1/sm-taivalkoski-iivo-niskanen-prologi
Juho Mikkonen: https://soundcloud.com/hiihtoliitto-1/sm-taivalkoski-juho-mikkonen-prologi

Krista Pärmäkoski: https://soundcloud.com/hiihtoliitto-1/sm-taivalkoski-krista-parmakoski-prologi
Kerttu Niskanen: https://soundcloud.com/hiihtoliitto-1/sm-taivalkoski-kerttu-niskanen-prologi
Anne Kyllönen: https://soundcloud.com/hiihtoliitto-1/sm-taivalkoski-anne-kyllonen-prologi

Ilkka Herola: https://soundcloud.com/hiihtoliitto-1/sm-taivalkoski-ilkka-herola-yhdistetty
Leevi Mutru: https://soundcloud.com/hiihtoliitto-1/sm-taivalkoski-leevi-mutru-yhdistetty
Arttu Mäkiaho: https://soundcloud.com/hiihtoliitto-1/arttu-makiaho-yhdistettywav