Uutisen päiväys

16.1.2008← Takaisin

Tshekkiin hiihtämään?

Juha Tuikkanen oli yksi niistä suomalaisista, jotka hakivat hiihtoelämyksiä Tshekin Liberecistä viime viikonloppuna. Homman nimi oli 41. Patria Direct Jizerská, joka kuuluu myös FIS:n pitkien matkojen maailmancupiin.

”41. Patria Direct Jizerská -hiihdon lähtöpaikka sijaitsee 10 km Liberecin kaupungista noin 750 metrin korkeudessa Bedrichovan stadionilla. Idyllinen noin 100 000 asukkaan kaupunki valmistautuu jo kovaa vauhtia ensi talvena hiihdettäviin pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailuihin.


Hiihtämään Tshekkiin? Ajatus voi tuntua aluksi ihmeelliseltä ja kaukaiselta, mutta se on kuitenkin helposti toteutettavissa. Lento Prahaan tai Berliiniin, niin kuin meidän ryhmämme matkan toteutti. Prahasta Libericiin liikkuvat vuorobussit hyvin ja oikeastaan matka taksillakaan ei ole mahdottomuus. Hintataso Tshekissä on kuitenkin hyvin edullinen. Toinen vaihtoehto on vuokrata auto.


Tshekissä osataan yllättävän vähän englantia. Kielitaito on Tshekissä eriluokkaa kuin Suomessa, enemmän osataan saksan kieltä. Tshekkiläinen olut on maailmankuulua ja taitaa erilaisia merkkejä löytyä yli 300. Samoin ruokakulttuuri maistuu ainakin suomalaiseen miesmakuun, kevyttuotteita erikseen ei juuri näkynyt.


Liberecin keskustassa ei lunta ollut. Mutta heti kun lähtee nousemaan hieman ylemmäksi, niin lunta on. Mutkitteleva matka ylös stadionille serpentiinitietä on elämys, joka tarjoaa nähtävyyksiä koko matkan ajan. Kilpailustadion on rakennettu pienelle alueelle. Hiihtäjät ryhmitellään edellisen vuoden tulosten perusteella lähtöryhmiin 5 minuutin aikaerolla. Toki muillakin tuloksilla, kuten Finlandia-hiihdon tuloksella pystyy lähtöpaikkaan vaikuttamaan.

FIS maratoncupin hiihtäjät lähtevät yhteislähdöllä taistelemaan kisan voitosta. Yli 3000 muuta hiihtäjää lähtee kapeista lähtökarsinnoista vuorollaan. Homma toimi erittäin hyvin siten, että karsinnoissa odotettiin sukset käsissä ja sieltä siirryttiin muuta metri lähtöalueelle ja sai lähteä "lentävällä lähdöllä". Chip-ajanotto käynistyi muutaman sadan metrin hiihdon jälkeen. Vaikka uralle mahtui vain 3 latua rinnan heti lähdön jälkeen, niin varsinaista ruuhkaa ei päässyt muodostumaan. Homma sujui hyvin sujuvasti. Aika on todellinen hiihtoon käytetty aika, ja kaikki ovat siis tasapuolisessa asemassa. Lähtöruuhkasta ei kukaan "kärsi" tuloksissa.


Tämän vuoden hiihtoon osallistui 15 eri kansallisuutta. Tapahtumassa oli paikan päällä mukana myös Tshekin presidentti. Reitti suuntautui kohti vuoristoa ja ensimmäisen 10 km matkalla noustaan yli 250 metriä. Perinteinen latu oli ajettu edellisenä yönä ja latuja oli koko matkan kolme vierekkäin. Lunta reitillä oli paikoin yli puoli metriä. Upea pikkupakkanen ja täysin pilvettömältä taivaalta paistanut aurinko oli kuin piste iin päälle koko hiihtomatkalle. Huoltopisteillä oli tarjolla urheilujuomaa, banaania yms. hyvin kattavasti.

30 km pitkän ja vaativan nousu jälkeen alkoi helpompi 20 km matka kohti maalia. Mahtavat näkymät säväyttivät useita ensikertalaisia alas lumettomaan laaksoon. Suomen vesisateiden ja lumettomuuden jälkeen tuntui kuin olisi unta nähdyt paratiisista. Vaikka nousua olikin ja reitti on kohtuullisen vaativa, niin haaranousuja ei ollut. Koko matkalla pääsi hiihtämään perinteistä vuorohiihtoa. Pitkät alamäet tarjosivat nautintoa vauhdista tykkääville.


Maalintulon jälkeen hiihtäjille oli tarjolla kanaa ja salaattia, sekä juomana tietenkin olutta. Mitaleita ei jaettu, mutta valokuvallisen diplomin omasta hiihdosta sai lunastaa 4 eurolla. Hiihtoalueella oli mukavan rento meininki. Paikallinen musiikki soi ja kolmipäiväinen hiihtofestivaali sujui iloisissa merkeissä. Merkille pantavaa oli toimitsijoiden hyvin vähäinen näkyvyys. Lähdössä katsottiin ainoastaan, että on oikeassa karsinnassa ja chippi nilkassa. Järjestyksenvalvojia yms. ei ollut, vaan paikallinen poliisi ohjasi liikennettä laaksossa. Liikennettä stadionille oli rajoitettu ja järjestäjien puolesta oli linja-autokuljetus. Kaikki sujui lähes 5000 ihmisen tapahtumassa ilman suurempia ruuhkia sujuvasti ja ammattitaidolla.


Liberecin keskusta tarjoaa monenlaista paikkaa kertaamaan päivän tapahtuman. Sijoitus ja hiihtoaika on tullutkin jo aikaisemmin tekstiviestillä kännykkään, niin siitä voi sen tarvittaessa tarkistaa, jos sen on jo unohtanut. Hiihdon jälkipuinti norjalaisten kanssa paikallisessa kuuluu onnistuneen hiihtomatkan elämyksiin. 70 suomalaista osallistujaa miettii mielessään, että lähtisikö Tshekkeihin katsomaan ensi talvena myös MM-hiihtoja oman hiihtoelämyksen lisäksi. Tammikuun pidennetty hiihtomatka upeassa Tshekissä piristää talven pimeimpien hetkien yli suomalaisen pitkään jatkuneen vesihiihdon jälkeen.”

Juha Tuikkanen