Uutisen päiväys

19.1.2008← Takaisin

Tarvonen, Niskanen, Lähteenmäki ja Pitkänen tyttöjen mestareiksi Vuokatissa

Silja Tarvonen, Kerttu Niskanen, Krista Lähteenmäki ja Marjaana Pitkänen olivat tyttöjen mestarit Vuokatin nuorten SM-kilpailuiden avauspäivänä perinteisellä hiihtotavalla vitosen matkoilla.

Tarvonen 23-vuotiaiden mestari selvällä erolla

Viimeistä vuottaan alle 23-vuotiaissa kilpaileva Kangasniemen Kalskeen Silja Tarvonen vei selvällä erolla ikäluokan Suomen mestaruuden perinteisen hiihtotavan vitosella Vuokatissa. Kuopiossa opiskeleva Tarvonen hiihti mestaruuden 15,5 sekunnin erolla Tampereen Pyrinnön Johanna Riihijärveen. Valkeakosken Hakan Satu Heikkilä oli pronssilla.
”Kilpailu oli tiukka. Alusta saakka Satusta sain tietää, pikkuhiljaa tuli eroa, oli ensin seitsemää sekuntia, sitten yhdeksää. Koitin vain kovasti loppuun asti painaa. Varmaan eroa tuli vähän siellä ja täällä, en osaa tarkemmin sanoa. Suksi luisti ja pysyin ladulla, mutkissa piti ottaa tarkasti. Tämä vitosen perinteinen on minulle hyvin tiukka matka, järjestykset ovat vaihdelleet”, Tarvonen sanoi.
Riihivuori oli nuorten kisoissa mitaleilla viimeksi vuonna 2004, sen jälkeen sijoitukset ovat olleet neljättä, viidettä ja kuudetta.
”Opiskelen (materiaalitekniikkaa Tampereella) ja urheilen, panostan hiihtoon niin paljon kuin pystyn. On tehtävä oma opintosuunnitelma niin, että pystyy harjoittelemaan. Tavoitteet ovat niin, että pystyisi Suomen naisten kärkeä saavuttamaan. Kärki on saavutettavissa, mutta yritetään kaventaa sitä eroa”, Riihivuori sanoi.
Heikkilä oli omaan hiihtoonsa todella tyytyväinen.
”Tämä on seitsemäs mitali ja arvostan todella paljon. Meillä on Valkeakoskella 750 metriä latua, siinä olen hiihtänyt. Vähän olen joutunut hiihdosta tinkimään viime kaudella, kun olen ammattikorkeassa (valmistuu restonomiksi jouluna), yliopistomaailma on vähän joustavampi”, Heikkilä kertoi.

Niskanen kaatumisesta huolimattakin mestariksi


Vieremän Koiton Kerttu Niskanen hiihti kaatumisen jälkeenkin Suomen mestariksi 20-vuotiaiden perinteisellä vitosella Vuokatissa. Niskanen johti Sotkamon Urheilulukion tytöt kaksoisvoittoon, sillä Vuokatti Ski Team Kainuun Satu Annila otti hopeaa 7,3 sekuntia hävinneenä. Kuoreveden Kärkeä edustava Johanna Heinänen vei pronssin.
”Tarkoitus oli lähteä reipasta vauhtia, ison ekan mäen päällä oli 90 asteen kulma ja laskin siitä metsään. Siinä oli neljä tyttöä minun edessä, en olisi muuten lentänyt mutta oli niin vilskettä ladulla. Yritin sitten vaan hillitä hermoni ja uudelleen yrittää. Paniikki meinasi iskeä, että nyt loppuu matka ja meni aikaa. Omasta mielestä sen kaatumisen jälkeen lähdin sitten hiihtämään vielä kovempaa. En muista milloin olisin noin pahasti lentänyt metsään, ei sattunut kuitenkaan mihinkään, pehmeä kaatuminen”, Niskanen kertasi .
Kärkikaksikko oli sama kuin viime sunnuntaina Vantaalla hiihdetyissä 20-vuotiaiden SM-yhdistelmäkilpailuissa, mutta tuolloin järjestys oli toinen.
”Kaikki meni ihan hyvin tänään. Suksi toimi ja piti hyvin. Haastavaa oli, kun latu oli liukas, mutta kun oli uutta lunta tullut, ei luistanut mihinkään”, Annila tuumi.
Keuruulla lukiota käyvä Heinänen ei ollut kilpailuunsa oikein tyytyväinen.
”Eroa tuli aika paljon, minun kohdalla ei ollut kyllä mikään täydellinen hiihto. Ei ollut ihan sellaista jaksamista, Skandinavia-cupissa kulki pertsa paljon paremmin”, Heinänen tuumi.

Krista Lähteenmäki tasapaksullakin hiihdolla mestariksi

Ikaalisten Urheilijoiden Krista Lähteenmäki pusersi ”tasapaksullakin” hiihdolla 18-vuotiaiden mestariksi perinteisen viidellä kilometrillä. Simpeleen Urheilijoiden Anita Kirvesniemi oli toinen 27,7 sekuntia hävinneenä, Leppävirran Virin Sanna Markkanen kolmas. Sotkamon urheilulukiossa opiskeleva Lähteenmäki oli edellisenä viikonloppuna 20-vuotiaiden SM-yhdistelmäkilpailun pronssilla, joten yllätys mestaruus ei ollut.
”Ei ollut hyvää hiihtoa. Tosi raskas keli oli, vähän väsynyttä. Lähdössä ajattelin, että tänään ei ole iskua. Ajattelin sitten lähteä rauhallisesti ja kun kuulin väliaikoja, ajattelin vain pitää vauhtia. Ajattelin, että lopussa pystyisi kiristämään. Hiihto ei ollut mitään parasta, sellaista tasapaksua. Siitä puuttui se jokin. Tällä viikolla tuli vähän flunssaa Vantaan SM-kisojen jälkeen, muuten olen kyllä pysynyt terveenä. Huomiselle (10 km vapaalla) en uskalla mitään sijoituksia odottaa, hyvää hiihtoa lähden hiihtämään”, Lähteenmäki sanoi.
Joensuun lukioon harjoitusolosuhteiden perässä Kirvesniemi valitteli Lähteenmäen tavoin, ettei ollut ihan paras päivä.
”Vähän samaa (kuin Kristalla), ei ollut verkatessa mikään kauhean terävä olo. Ensimmäinen kierros meni hyvin, mutta sitten iski seinä vastaan. Ehkä oli tuohon keliin vähän liian reipas aloitus. Huomenna on taas uusi päivä, pitää ottaa järkevämpi aloitus, kun näitä mäkiä saa kivuta aika monta kertaa”, Kontiolahden hyväkuntoisella tekolumiladulla harjoitellut Kirvesniemi tuumi.

Marjaana Pitkänen 17-vuotiaiden ylivoimainen ykkönen

Kovaa vauhtia lumisateessa pidettiin jo ennen 18-sarjalaisia, sillä Puijon Hiihtoseuran Marjaana Pitkänen vei ylivoimaisen voiton 17-vuotiaiden vitosella. Pitkänen jätti Oulun Hiihtoseuran Eeva Palosaaren 20,2 sekunnin erolla hopealle. Karihaaran Visan Sanna Pulkkinen vei pronssin.
”Ainahan se voitto yllättää. Tämä oli minulle eka mestaruus, kahdesti olen ollut hopealla. Olen aika tasavahva perinteisellä ja vapaalla, ehkä perinteinen on kuitenkin vähän vahvempi”, kuopiolainen Pitkänen kertoi.

Vuokatti:

Nuorten Suomen mestaruuskilpailut, perinteinen hiihtotapa:

Tulokset:

Naiset:
17-v., 5 km: 1) Marjaana Pitkänen Puijon Hiihtoseura 16.51,8, 2) Eeva Palosaari Oulun Hiihtoseura 17.13,0, 3) Sanna Pulkkinen Karihaaran Visa 17.25,2, 4) Tanja Kauppinen Leppävirran Viri 17.34,0, 5) Jasmin Köykkä Vantaan Hiihtoseura 17.56,2, 6) Krista Lehtola Ounasvaaran Hiihtoseura 18.01,1.
18-v., 5 km: 1) Krista Lähteenmäki Ikaalisten Urheilijat 16.13,3, 2) Anita Kirvesniemi Simpeleen Urheilijat 16.41,0, 3) Johanna Herajärvi Ounasvaaran Hiihtoseura 17.15,6, 4) Sanna Markkanen Leppävirran Viri 17.28,7, 5) Laura Joensuu Saloisten Reipas 17.30,1, 6) Anna Jolma Alatornion Pirkat 17.30,1.
20-v., 5 km: 1) Kerttu Niskanen Vieremän Koitto 15.50,8, 2) Satu Annila Vuokatti Ski Team Kainuu 15.58,1, 3) Johanna Heinänen Kuoreveden Kärki 16.25,3, 4) Leena Mäkäräinen Ristijärven Pyry 16.55,0, 5) Jenni Raivio Ruoveden Pirkat 17.06,4, 6) Pauliina Autere Hartolan Voima 17.10,0.
23-v., 5 km: 1) Silja Tarvonen Kangasniemen Kalske 15.46,7, 2) Johanna Riihivuori Tampereen Pyrintö 16.02,2, 3) Satu Heikkilä Valkeakosken Haka 16.05,9, 4) Anne Kyllönen Kainuun Hiihtoseura 16.13,9, 5) Henna-Riikka Kuoppa-Aho Ähtärin Urheilijat 16.18,7, 6) Sanna Soudunsaari Posion Pyrintö 16.35,6.

Täydelliset tulokset tästä ja lisätietoja myös kilpailun järjestäjien sivuilta.