Tanhuvaaraan ensilumen latu alkutalvesta
Suur-Savon Hiihto kääri hihansa muutama vuosi sitten tavoitteenaan kehittää toimintaa kaikilla rintamilla. Uuden naistiimin perustaminen on yksi konkreettinen toimenpide, nuorten harjoitus- ja leiritysedellytyksiin on panostettu ja olosuhteiden kehittäminen on ollut yksi keskiössä olleista tavoitteista.
Mikkelin Rantakylässä päästään ensilumen ladulle jo säilötyn lumen turvin ennen luonnonlumen tuloa ja vastaavaa kohti mennään myös Tanhuvaaran Urheiluopistolla Savonlinnassa.
Tanhuvaara avaa ensilumen ladun alkutalvesta, kunhan pakkaset mahdollistavat lumen tykittämisen. Talvea 2016-2017 varten tavoitellaan myös Tanhuvaarassa lumen säilömistä, mikä mahdollistaisi hiihtokauden aloittamisen vieläkin aiemmin.
1,4 kilometrin lenkki jäähallin takana sijaitsevalla metsäreitillä soveltuu rehtori Erkki Kauppisen mukaan erinomaisesti ensilumen ladun paikaksi.
- Profiili on hyvä. Sitä tullaan leventämään niin, että sekä perinteistä että vapaata pystyy hiihtämään tilavasti vierekkäin. Ensilumen ladulla pyritään palvelemaan seutukunnan kuntohiihtäjiä, opiston asiakkaita ja kolmantena pointtina on kilpahiihtoyhteistyö, Kauppinen luettelee.
Suur-Savon Hiihdon olosuhdevastaava Arto Tilaeus kertoo, että olosuhteiden kehittäminen on edennyt hyvin viime vuosina. Vähälumiset talvet ovat pakottaneet hiihtoväen toimiin. Lumensaanti maakuntaan on ensiarvoisen tärkeää lajin elinvoimaisena pitämisessä.
- Tykitystäkin tulee Juvalle ja Mäntyharjulle Rantasalmen ja Sulkavan lisäksi, Tilaeus selvittää.
Tilaeuksen mukaan ennen kaikkea kuntohiihtäjien keskuudessa vähälumisuus on näkynyt. Kilpahiihtäjät kyllä lumen löytävät tavalla tai toisella, mutta se tuo ylimääräisiä kustannuksia.
Toisaalta ensilumilatujen myötä esimerkiksi nuorten leiritys kotimaakunnassa onnistuu aiempaa todennäköisemmin. Tanhuvaara majoitusten ja muiden fasiliteettien myötä on oiva paikka leirityksen järjestämiseen.
Tarkkoja päivämääriä ensi talven hiihtokauden aloituksesta Tanhuvaarassa ei voida varmaksi sanoa.
- Kymmenen asteen pakkasessa lumettamisen tuotto on suuri. Käytössä olevalla kalustolla 1,4 kilometrin lenkin lumettaminen onnistuisi kahdessa päivässä, mikäli pakkasta on, Tilaeus kertoo.
Teksti: Joni Jäntti / Tanhuvaaran Urheiluopiston tiedotus
Kuva: Pasi Massinen / Tanhuvaara