Uutisen päiväys

19.1.2006← Takaisin

Tampereen SM-hiihtojen kohtalosta päätetään päivittäin

Sääennusteet ovat kertoneet pakkasen uhkaavan ensi viikonloppuna Tampereella pidettäviä Suomen-mestaruushiihtoja. Päätöksiä kisojen läpiviennistä tehdään päivittäin SHL:n sääntöjen mukaisesti.

Suomen Hiihtoliiton säännöissä pakkasesta ja kilpailemisesta sanotaan seuraavaa:
"2 § Lämpötilan ja sään vaikutus

Jos ilman lämpötila on - 20 ºC ei kilpailua saa järjestää.

Jos lämpötila on -17 ºC... - 20 ºC tulee tuomarineuvoston kokoontua ja tehdä päätös kilpailun pitämisestä ottaen huomioon radan, tuulen ja kosteuden vaikutus kilpailijoihin.

Kuiteinkin 20 km:llä ja sitä pidemmillä matkoilla sekä enintään 16-vuotiaiden sarjoissa kilpailun järjestäminen on kielletty, kun lämpötila on alhaisempi kuin  -17 ºC.

Tuomarineuvosto voi poikkeustapauksessa sallia kilpailemisen kuvassa ja tuulettomassa säässä, vaikka lämpötila alittaisi edellä mainitun rajan, ei kuitenkaan enintään 16-vuotiaiden sarjoissa. Kilpailijoita ei voida tällöin velvoittaa osallistumaan eikä kilpailulla saa olla luokittelu- tai katsastusmerkitystä.

Kilpailun johtaja vastaa siitä, että lämpötila mitataan maalialueella ja radan oletettavasti kylmimmässä paikassa tuntia ennen kilpailuja varjossa metrin korkeudelta.

Tämän pykälän määräykset eivät koske massahiihtoja. Niiden sallitusta lämpötilasta on säädetty kansainvälisissä säännöissä."

Tampereen SM-kisojen päätöksiä kunkin päivän ohjelmasta tekee siis tuomarineuvosto (kilpailun johtaja Leo Karjaluoto, TD Juha Kolu ja apulais-TD Matti Saarinen) tuntia ennen ilmoitettua kilpailun alkua päivittäin. Mikäli jonain päivänä SM-matkoja ei voida hiihtää, ko. kilpailut peruuntuvat tältä erää ja ne pyritään pitämään myöhemmin keväällä. Tampereella edetään suunnitellun ohjelman mukaisesti eli eri päiville merkittyjä SM-matkoja ei vaihdeta keskenään.  Mahdollisesti pitämättä jäävien SM-matkojen järjestämisestä päättää Suomen Hiihtoliiton maastohiihtovaliokunta.