Uutisen päiväys

13.12.2007← Takaisin

Suuri suomalaishiihtäjien joukko Rybinskin vaativille laduille

Maastohiihdon maailmancup jatkuu viikonloppuna Venäjän Rybinskissä, jonne Suomesta osallistuu kaikkiaan 14 hiihtäjän joukkue.

320 kilometriä Moskovasta koilliseen Jaroslavlissa sijaitseva kaupunki isännöi maailmancupia nyt toisen kerran.

Viime vuonna Rybinskissä kilpailivat suomalaisista vain Virpi Kuitunen, Riitta-Liisa Roponen ja Aino-Kaisa Saarinen. Deminon hiihtostadionilla nähtiin kuitenkin suomalaisjuhlaa, kun Roponen otti viime vuonna uransa ensimmäisen voiton maailmancupissa 15 kilometrin vapaalla yhteislähtökilpailussa ja Saarinen oli samassa kilpailussa kolmas. Tänäkin vuonna ohjelmassa on lauantaina naisilla 15 ja miehillä 30 kilometriä vapaan hiihtotavan yhteislähdöllä, sunnuntaina hiihdetään vapaan hiihtotavan sprintit.

”Olosuhteet Rybinskissä ovat tänä vuonna paremmat kuin viime vuonna, siellä on tykkilunta ja 3,75 kilometrin latu. Tänä vuonna ladun tekemiseen ei tarvita jääkuutioita Volgasta”, Suomen joukkueen päävalmentaja Magnar Dalen viittaa viime vuotiseen.

”Rata on erittäin raskas, koska tasaisia osuuksia on erittäin vähän. Sprinttirata puolestaan on erikoinen, alku on tasaista ja sen jälkeen on jyrkkä nousu. Stadionille maaliin tullaan puolestaan erittäin kovavauhtisessa laskussa”, Dalen kuvaili.

Cup-johtajat eivät kilpaile Rybinskissä

Davosin maailmancupissa kilpailleet suomalaishiihtäjät jäivät viikonlopun jälkeen harjoittelemaan sveitsiläiskylän erinomaisiin runsaslumisiin olosuhteisiin ja matkustavat torstaina Münchenistä Jaroslavliin. Suomesta tulevat joukkueen jäsenet matkustavat myös torstaina Rybinskiin.

Monet huippuhiihtäjät jättävät Rybinskin kilpailut väliin. Dalenia harmittaa, etteivät esimerkiksi maailmancupin kokonaiskilpailuja johtavat Norjan Marit Björgen ja Saksan Axel Teichmann, Ruotsin Charlotte Kalla ja Anders Södergren sekä Saksan Tobias Angerer kilpaile Rybinskissä.

Kattilakoski toipunut flunssasta

Suomen joukkueen terveystilanne on hyvä. Davosin maailmancupin sitkeän flunssan takia väliin jättänyt Teemu Kattilakoski on toipunut ja mukana Rybinskissä.

”Viime perjantaina kävin ekan kerran lenkillä. Aika hissuttelua on ollut, mutta onhan tässä vielä pari päivää armon aikaa. Ei mitään hirmuisen luottavainen olo ole kuitenkaan”, Kattilakoski tuumi Moskovan kentälle saavuttuaan.

Lauantaina kokeillaan ensimmäisen kerran maailmancupissa varikkokäyntiä eli suksen vaihtomahdollisuutta kesken kilpailun yhteislähtökilpailussa. Ensimmäistä kertaa varikkokäyntiä kokeiltiin viime kaudella Oslossa väliaikalähdöllä käydyissä perinteisen 30 kilometrin ja 50 kilometrin kilpailuissa. Tällä kaudella vastaavat matkat hiihdetään Oslossa vapaalla ja myös niissä on mahdollisuus suksen vaihtoon.
 
Suomen joukkue Rybinskissä:
Naiset: Virpi Kuitunen Kangasniemen Kalske, Mona-Liisa Malvalehto Lahden Hiihtoseura, Pirjo Muranen Ounasvaaran Hiihtoseura, Riitta-Liisa Roponen Joutsan Pommi, Aino-Kaisa Saarinen Joutsan Pommi.
Miehet:
30 km: Matti Heikkinen Joutsan Pommi, Sami Jauhojärvi Vuokatti Ski Team Kainuu, Teemu Kattilakoski Alavieskan Viri, Juha Lallukka Kouvolan Hiihtoseura, Ville Nousiainen Kouvolan Hiihtoseura.
Sprintti: Sami Jauhojärvi Vuokatti Ski Team Kainuu, Martti Jylhä Vuokatti Ski Team Kainuu, Kusti Kittilä Kalajoen Junkkarit, Kalle Lassila Vetelin Urheilijat, Matias Strandvall If Minken

Aikataulu Rybinskissä (ajat Suomen aikaa)
Lauantai, 15. joulukuuta:
10.00 Naisten 15 km (v, yhteislähtö)
12.00 Miesten 30 km (v, yhteislähtö)
Sunnuntai, 16. joulukuuta:
9.00 Sprintti, karsinnat (v)
10.30 Sprintti, puolivälierät, välierät ja finaalit (v)

Kilpailuja voi seurata YLE TV2:ssa seuraavasti:
YLE TV2 lauantaina 15.12. klo 9.55-10.55, naisten 15 km (v) yhteislähtö
YLE TV2 lauantaina 15.12. klo 11.55-13.30, miesten 30 km (v) yhteislähtö
YLE TV2 sunnuntaina 16.12. klo 10.25-12.10, naisten ja miesten sprintit
Selostajana Jussi Eskola, asiantuntijana Jarmo Punkkinen.

Lisätietoja: www.demino.com/worldcup/en