Uutisen päiväys

25.11.2007← Takaisin

Suomen naiset kolmanneksi Beitostölenin viestissä

Suomi vei kolmannen sijan maastohiihdon maailmancupin kauden ensimmäisessä naisten 4x5 kilometrin viestissä Norjan Beitostölenissä. Suomen joukkueessa hiihtivät Riikka Sarasoja, Aino-Kaisa Saarinen, Riitta-Liisa Roponen ja Pirjo Muranen.

Viestin voitti Norja, jolle Suomi hävisi 13,2 sekuntia. Saksa vei kakkossijan 8,9 sekuntia Norjalle hävinneenä. Kärkikolmikon kesken ratkaisut jäivät ankkuriosuudelle. Norjan Marit Björgen karkasi radan vaativimmassa nousussa puolen välin paikkeilla ja teki hetkessä selvän eron Muraseen ja Saksan Claudia Künzel-Nystadiin. Kakkossijan kohtalo ratkesi viimeisessä nousussa, kun Künzel-Nystad ohitti Murasen ja sai tehtyä hieman eroa.

”Hiihto oli ihan hyvää ja rentoa siinä peesissä. Yritin 3,5 kilometrin kohdalla Claudiasta ohi mennessäni katsoa, että miten käy. Itselläni ei kuitenkaan ollut paukkuja tuohon viimeiseen nousuun enää, mutta olen kuitenkin hiihtoon tyytyväinen”, Muranen tuumi.

Saarisella vahvaa perinteisen hiihtoa

Ennen Murasta Suomen joukkueen avausosuuden hiihtäjä Riikka Sarasoja tuli vaihtoon 13:ntena 39,7 sekuntia ensimmäisenä vaihtaneen Venäjän ykkösjoukkueen jälkeen.
”Kovaa ne lähtivät. Hiihto meni 3,5 kilometriin asti ihan hyvin, mutta viimeiset 1,5 kilometriä olin aivan puhki”, Sarasoja tunnusti.

Toisella osuudella Aino-Kaisa Saarinen nosti Suomen vahvalla hiihdolla neljänneksi ja kavensi eron edelleen kärjessä vaihtaneeseen Venäjän ykkösjoukkueeseen 4,3 sekuntiin.
”Nyt oli sellaista Aikku-tyylistä hiihtoa! Mukava oli hiihtää. Pitkässä jyrkässä nousussa oli pientä vaikeutta, mutta muuten jaksoin hyvin. Oikein innolla odotan ensi viikonloppua (Rukalla perinteisellä sprintti ja 10 kilometriä)”, Saarinen iloitsi vahvasta perinteisen hiihdostaan.

Riitta-Liisa Roponen
jatkoi Suomen viestiä vahvasti ja nosti Suomen lopulta kärkeen. Roponen nosti osuutensa puolivälissä Suomen Norjan Vibeke Skofterudin ja Saksan Evi Sachenbacher-Stehlen kanssa kärkikolmikkoon, joka oli karannut Venäjän ykkös- ja kakkosjoukkueilta. Loppupätkällä Roponen siirtyi johtoon, iski viimeisessä nousussa ja tuli vaihtoon kolme sekunnin kymmenystä ennen Saksaa ja 4,9 sekuntia ennen Norjaa.

”Nyt kulki helpommin (kuin lauantaina) ja suksikin oli tosi hyvä. Varsinkin tuollaiseen paikkaan oli kiva lähteä hiihtämään, oli hyviä selkiä ja hyvää vauhtia pidettiin. Kun sain Norjan kiinni, ajattelin siinä vaiheessa että yritän eroa nousussa. Ensi viikonloppuna Rukalla odotan hyvää sijoitusta perinteisen kympillä, vaikka tietty epävarmuus onkin perinteisellä hiihdettäessä. Kunto ja kalusto on kuitenkin hyvä, joten mitään hätää ei ole”, Roponen sanoi.

Suomen miesten viesti pieleen jo avausosuudella

Miesten 4x10 kilometrillä Suomi jäi joukkueella Matias Strandvall, Ville Nousiainen, Teemu Kattilakoski ja Matti Heikkinen kilpailussa 16:nneksi. Eroa viestin voittaneeseen Norjan kakkosjoukkueeseen tuli 5.24,0. Koska maailmancupissa huomioidaan vain yksi joukkue per maa, Suomen sijoitus cupissa oli 12:s – Suomen edelle ehti neljä Norjan joukkuetta sekä kaksi Venäjän joukkuetta.

Viesti alkoi Suomen osalta mahdollisemman huonosti, kun ensimmäistä kertaa maailmancupissa viestiä hiihtänyt Matias Strandvall tuli vaihtoon 20:ntenä eli viimeisenä, 3.26,6 kärjessä vaihtaneen Norjan ykkösjoukkueen jälkeen. Strandvall oli jo puolimatkassa viimeisenä, tuolloin eroa kärkeen 46,1 sekuntia.
”Ei ollut mitään herkkua. Huomasin heti ensimmäisellä kilometrillä, ettei tästä tule mitään. Viime viikonlopun (Olos) kunto on täysin hukattu. Olisin keskeyttänyt viiden kilometrin jälkeen, jos tämä ei olisi ollut viesti. Suksi oli todella hyvä, kunnossa oli vika”, Strandvall huokasi.

Toisella osuudella Ville Nousiainen paransi Suomen sijoitusta pykälällä, vaihdossa ero kärjessä vaihtaneeseen Norjan ykkösjoukkueeseen oli 4.35,6.
”Eipä perinteinenkään hääviä ollut. Olisi ollut ihan kiva päästä katsomaan, miten letkassa olisin pysynyt, mutta nyt yksin hiihtäessä motivaatio oli vähän mennyt. Hiihdossa ei ole sellaista lyöntiä vielä. Rukalle ei kyllä vielä suuria odotuksia ole”, Nousiainen pohti.

Kolmannella osuudella Teemu Kattilakoski oli hyvässä vauhdissa, sillä ero Norjan ykkösjoukkueeseen kutistui parilla sekunnilla 4.33,4:ään ja Suomen sijoitus koheni 17:nneksi.
”Ihan mallikasta hiihtoa oli taas tänään, jopa pikkuisen parempaa kuin eilen (lauantaina). Vaikeaa vaan kun yksin joutui koko ajan työstämään. Mutta vahva hiihto, noususuunnassa ollaan. Rukalla (15 km p) perinteinen on perinteistä, kaikki mitä tulee, on plussaa. Mahdollisemman hyvin yritän onnistua, mutta en odota mitään”, hyvässä kunnossa oleva Kattilakoski tuumi sunnuntaista ja tulevaa.

Ankkurina Matti Heikkinen taisteli vielä kilpailun 15:nnestä sijasta, mutta hävisi loppukirissä Japanille.
”Ei ole oikein mitään sanottavaa tästä kisasta. Hävitä vielä Japanille loppukirissä. Mutta eilen (lauantaina) oli kuitenkin tasainen OK hiihto, kauden paras. Tänään ei kroppakaan ihan toiminut, mutta jatkoa ajatellen näyttää hyvältä”, Heikkinen sanoi.

Päävalmentaja Magnar Dalen löysi päivän positiivisen annin pääasiassa naisten viestistä.
”Naisten kolmas sija oli hyvä asia. Miesten kilpailusta positiivisinta oli Teemu Kattilakosken hiihto kolmannella osuudella. Harmillista, että Matiakselle kävi niin kuin kävi, mutta hän on ollut tällä kaudella jo hyvä ja tulee vielä olemaankin hyvä”, Dalen kuittasi päivän.

Maailmancup jatkuu ensi viikonloppuna Rukalla, jossa lauantaina hiihdetään sprintit ja sunnuntaina perinteisellä naisten kymppi ja miesten 15 kilometriä.


Tulokset: www.fis-ski.com