Uutisen päiväys

31.1.2015← Takaisin

Suomen joukkue valmiina taistelemaan hyvistä sijoituksista Almatyssä

Nuorten MM-hiihdot alkavat alle 20-vuotiaiden ja alle 23-vuotiaiden perinteisen sprintillä tiistaina Kazakstanin Almatyssä, jossa Suomen joukkuekin on jo pari päivää ollut valmiina kisoihin. Neljän tunnin aikaeroon sopeutuminen on sujunut hyvin, ruoat maistuvat ja hotelli on hyvä.

Kilpailuiden piti alkaa 20-vuotiaiden sprintillä jo maanantaina, mutta lauantaina järjestäjät tiedottivat muutoksesta. Suomen hiihtäjien joukkueenjohtajana Almatyssä toimiva Glenn Lindholm kertoi, että muokkaantuva sprinttirata tulee olemaan muunnelma tyttöjen ja poikien radasta (1,3 km). Järjestäjät saavat radan kuosiinsa maanantaina. Keskiviikosta eteenpäin kilpailut etenevät alkuperäisen aikataulun mukaan.
”Olosuhteet ovat haastavat, niukasti lunta mutta tykittävät lisää ja tekevät minkä pystyvät. Vielä aika paljon soraa/hiekkaa ladulla. Ilmansaasteet ovat hiihtäjille uusi kokemus. Jotkut käyttävät hengityssuojainta. Tosin ilmankin pärjää, koska hiihtopaikka on vähän ylempänä, korkein kohta 1060 merenpinnasta”, joukkueenjohtaja Glenn Lindholm sanoo.
Almatyssä normaalimatkojen ladut ovat kovat: radoilla on hiihdettäviä nousuja ja korkeuseroa.
”Kovakuntoisin voittaa varmasti, täällä ei onnella pärjää. Laskut ovat aika helppoja ja tasaisia pätkiä ei löydy ollenkaan”, Lindholm sanoo.
Maanantaina hiihdetään sprintti, jossa suomalaisilla on paljon puolustettavaa viime vuodelta, jolloin Joni Mäki voitti pronssia ja Lauri Vuorinen oli neljäs. Samat pojat ovat nytkin mukana.
”Pojat ovat nytkin kunnossa ja valmiita tekemään tulosta. Näissä kisoissa mitalit ovat tiukassa, mutta suomalaiset pärjäävät hyvin kansainvälisessä vertailussa. Valmennusjohto odottaa hyviä suorituksia sekä tytöiltä, että pojilta. Sprinttirata on aika tekninen, joten hiihtäjiltä vaaditaan viisaita ratkaisuja tiukoissa mutkissa. Vielä on epäselvää lähteekö joku pojista vapaan suksilla perinteiseen sprinttiin. Tämä tuo lisäjännitystä avauspäivään”, Lindholm sanoo.
Mäki odottaa innostuneena jo kisoja.
”Ensivaikutelma ladusta oli ok. Hieman vaiheessa oleva latu tarjoaa pitkiä työpätkiä, joissa täytyy jaksaa purtaa mahdollisimman paljon wassua. Saasteinen ilma on hieman tuntunut hengityksessä ja silmissä, mutta ei ole vaikuttanut ollenkaan täällä valmistautumiseen”, Mäki sanoi.
Samoilla linjoilla on Vuorinen.
”Sopeutuminen on onnistunut aika hyvin, aikaeron kanssa on ollut hieman ongelmia. Täällä on todella likainen/saastunut ilma, ja se tuntui hieman hengityksessä mutta siihenkin on alkanut tottua. Normaalimatkojen ladut olivat mukavat: oli pitkiä hiihdettäviä nousuja ja työpätkiä sekä palauttavia laskuja. Oma fiilis on tosi hyvä ja lenkeillä hiihto tuntuu helpolle. Hyvillä mielin ja kovin odotuksin kisoihin”, Vuorinen sanoo.
Kovin tavoittein matkaa myös Jasmi Joensuu, joka on tykännyt Almatystä kaupunkina toistaiseksi.
”Kaupungissa sumu peittää ilmaa mutta muuten oikein sopiva ilma. Hotelli on mukava ja olosuhteet muutenkin kunnossa. Kisapaikka on kaupungin kupeessa ja maisemat ovat upeat”, Joensuu sanoo.
Hän on tyytyväinen myös omaan tilanteeseensa:
”Oma kunto vaikuttaa hyvältä. Näitä kisoja varten on tehty paljon töitä, joten luottavainen mieli niiden suhteen. Terveydentila on kohdallaan ja takana onnistunut harjoituskausi. Kovalla innolla odotan kisoja”, Joensuu sanoo.
Vuorisen, Mäen ja Joensuun lisäksi 20-vuotiaiden sprinttiin starttaavat Karri Hakala, Juuso Haarala, Jasmi Joensuu, Emilia Myllykoski, Senni Vuolle ja Nea Katajala.

Suomen joukkue kokonaisuudessaan: http://www.hiihtoliitto.fi/maastohiihto/uutiset/nuorten-joukkueet-mm-ja-pm-kisoihin/

Kisasivut: http://almatyjwsc2015.com/