Uutisen päiväys

13.3.2008← Takaisin

Suomen joukkue valmiina taistelemaan cup-ratkaisuissa Santa Caterinassa

Suomen maastohiihtomaajoukkue on sunnuntaista lähtien valmistautunut maailmancupin ratkaisuviikonvaihteeseen Italian Santa Caterinassa. Raskas kolmen kilpailun rupeama 1734-1802 metrin korkeudessa alkaa perjantaina prologilla ja huipentuu sunnuntaina vapaan hiihtotavan takaa-ajokilpailuihin.

Suomalaisittain jännitettävää on paljon erityisesti naisten puolella: Virpi Kuitunen on 210 pisteen etumatkan turvin matkalla uransa toiseen ja toiseen peräkkäiseen cupin voittoon. Kuitusella on vielä mahdollisuus kahmia myös sprintti- ja normaalimatkojen cupin ykköstila, sillä hän on molemmissa kolmantena. Sprintticupissa kurottavaa kärjessä olevaan Petra Majdiciin on 76 pistettä, normaalimatkojen cupissa ykkösenä oleva Valentina Shevtshenko on 78 pistettä Kuitusta edellä.

Juhliiko Suomi jälleen naisten maiden cupin voittoa?

Naisten maiden cupissa voittoa puolustava Suomi on 226 pistettä Norjaa perässä. Panosta on myös maailmancupin kiintiöpaikoissa: jos Silja Tarvonen ottaa uransa ensimmäiset cup-pisteet, hän kasvattaa yhdellä Suomen naisten kiintiöpaikkojen määrää ensi kauden cupissa.

Maiden cupissa voittoon puolestaan on karannut Norja, mutta kolmantena oleva Suomi taistelee kakkossijasta Saksan ja Venäjän kanssa. Saksa on Suomea vain 95 pistettä edellä, Venäjä on 244 pisteen päässä Suomesta.

”Maiden cupin tilanne on merkittävä, Suomi on mennyt eteenpäin”, päävalmentaja Magnar Dalen iloitsee.


Kuitunen kaipaisi pisteitä myös lauantain kisasta


Santa Caterinan kolmen päivän urakka on ristitty mini-Touriksi, sillä Tour de Skistä on pienoisversioon poimittu paljon: viimeiseen osakilpailuun lähdetään edellisten osakilpailujen yhteisaikojen mukaisessa järjestyksessä, kaikkiin kilpailuihin on osallistuttava ja sunnuntaina on selvittävä maaliin pisteet ja palkintorahat saadakseen, sprintticupin päättävässä prologissa ja lauantain perinteisen yhteislähdöissä on jaossa kokonaisajasta vähennettäväksi tarjolla bonussekunteja. Pisteitä saa perjantain prologista normaalit cup-pisteet, lauantaina ei mitään ja sunnuntaina tuplapisteet eli voittaja saa 200 pistettä.

”Olisi tämän voinut normaalillakin tavalla ratkaista, mutta kokeillaan nyt tällaista. Olisi hyvä, jos lauantainakin saisi pisteitä, vaikka sitten sunnuntaina olisikin tuplapisteet”, Virpi Kuitunen tuumii eikä tukevasta johdosta huolimatta tuudittaudu vielä varmaan cup-voittoon.

Santa Caterinassa radat ovat raskaat.

”Aika kaksijakoiset, alkuun on tosi kova jyrkkä pitkä nousu, loppu loivaa. Missään ei pääse palautumaan, sellaista loivaa työpätkää. Profiili saattaa näyttää helpolta, mutta ei se sitä näillä korkeuksilla ole. Tulee varmasti isoja eroja”, Kuitunen sanoo.

Jauhojärvi tähtää kymmenen joukkoon


Sami Jauhojärvi harmittelee kolmen kilpailun settiä lähinnä sprinttereiden kannalta. ”Mustille” itselleen rupeama sopii kauden päätökseksi, eikä reissuväsymyskään edes kauden lopun alla liiaksi paina.

”Tästä enemmän kiertäneestä porukasta olen henkisesti varmaan parhaassa vireessä tässä vaiheessa kautta. Sunnuntaina jos olisin kymmenen joukossa, on mennyt hyvin. Jos olen kuuden joukossa, on mennyt putkeen”, tiivistää Holmenkollenin viiskymppisen väliin jättänyt Sami Jauhojärvi.

Suomen yhdeksän hiihtäjän joukkue on Matti Heikkisen lievää flunssaa lukuun ottamatta täysin terve. Heikkisen flunssakaan ei estä hänen kilpailemistaan.


Aikataulu (ajat Suomen aikaa):

Perjantai, 14. maaliskuuta:
15.00 Prologi, naiset, 2,5 km
15.45 Prologi, miehet, 3,3 km
Lauantai, 15. maaliskuuta:
15.00 Naiset, 10 km, perinteinen hiihtotapa, yhteislähtö
17.00 Miehet, 20 km, perinteinen hiihtotapa, yhteislähtö
Sunnuntai, 16. maaliskuuta:
15.00 Naiset, 10 km, vapaa hiihtotapa, takaa-ajo
17.00 Miehet, 15 km, vapaa hiihtotapa, takaa-ajo

YLE televisioi kilpailut seuraavasti:
YLE TV2 perjantaina 14.3. klo 14.50-16.30 Naisten ja miesten aika-ajohiihto, miehet 3,3 km, naiset 2,5 km
YLE TV2 lauantaina 15.3. klo 14.50-15.25 Naisten yhteislähtö 10 km (p)
YLE TV2 lauantaina 15.3. klo 16.55-18.10 Miesten yhteislähtö 20 km (p)
YLE TV2 sunnuntaina 16.3. klo 14.50-15.45 Naisten 10 km (v)
YLE TV2 sunnuntaina 16.3. klo 16.50-18.00 Miesten 15 km (v)

Lisätietoja kilpailuista: http://www.bormioonline.com/

Finaalien säännöt, pisteet ja palkintorahat ym. löytyvät FIS:n sivuilta osoitteesta: http://www.fis-ski.com/data/document/2007-world-cup-finals-e.pdf