9.2.2008← Takaisin

Suomelle kaksoisvoitto Otepään kympillä, Kuitusen cup-johto kasvoi 109 pisteeseen

Virpi Kuitunen ja Aino-Kaisa Saarinen veivät kaksi ensimmäistä sijaa perinteisen hiihtotavan kympillä maastohiihdon maailmancupissa Viron Otepäässä. Kuitunen oli lopulta 9,3 sekuntia joukkuekaveriaan nopeampi.

Norjan Therese Johaug oli kilpailun kolmas. Loistavaa suomalaispanosta täydensi kuudenneksi sijoittunut Riitta-Liisa Roponen. Roponen on sijoittunut maailmancupissa perinteisen hiihtotavan kilpailussa paremmin vain Oslossa viime kaudella, jolloin hän oli 30 kilometrillä viides. Kaikki suomalaisnaiset olivat cup-pisteillä, sillä Pirjo Muranen oli 14:s ja Riikka Sarasoja 27:s.

Suomalaiset ottivat kaksi ensimmäistä sijaa maailmancupin osakilpailussa viimeksi Oslossa, jossa Saarinen voitti ja Kuitunen oli toinen. Tällä kaudella kaksoisvoittoja on tullut jo kahdessa Tour de Skin osakilpailussa (Nove Meston prologi ja Nove Meston 10 km perinteisellä). Davosissa palkintopallilla olivat sekä Kuitunen että Saarinen, mutta väliin kiilasi kakkoseksi yltänyt Norjan Vibeke Skofterud.

Rennon reipas alku voittoon

Kuituselle voitto maailmancupissa oli uran 14:s, kun Tour de Ski lasketaan maailmancupin osakilpailuksi. Tällä kaudella ykkössija oli neljäs, jos kaksi Tour de Skin osakilpailuvoittoa lasketaan mukaan. Maailmancupissa voitto tuli Davosissa perinteisen kympillä. Otepäähän valmistautumiseen oman haasteensa loi Kanadan reissusta palautuminen sekä alkuviikolla vaivannut lievä flunssa.

”Oli ennen kisaa vähän epävarma olo, kun en ollut Kanadan jälkeen tehnyt yhtään kovaa harjoitusta. Aloitin mielestäni rennon reippaasti. Hiihto lähti kuitenkin helposti ja tiesin, ettei tällä radalla parane hyytyä. Minulla oli sitten lopussa enemmän voimia (kuin Aino-Kaisalla) ja käänsin edukseni”, Kuitunen iloitsi raskaan kilpailun päätteeksi.

Voitto kasvatti Kuitusen johtoa maailmancupissa jo 109 pisteeseen. Toisena oleva Ruotsin Charlotte Kalla jäi lauantaina 16:nneksi.

Saarinen pääsi johtajan tuoliin

Hollolalainen Saarinen on ollut tällä kaudella maailmancupissa palkintopallilla Davosissa (kolmas) ja Tour de Skin kahdessa osakilpailussa (toinen Nove Meston prologissa ja voittaja Nove Meston perinteisellä kympillä). Saarinen ehti hetkeksi istahtaa maastohiihdon maailmancupiin tälle kaudelle tulleeseen ”johtajan tuoliin”, kunnes viimeisenä ladulle lähtenyt Kuitunen riisti ykköspaikan häneltä.

”Nautitaan nyt tässä (tuolissa), ensimmäinen kerta”, Saarinen hihkaisi tuolissa istuessaan.
”Pitää olla tyytyväinen, vaikka voittokin oli mahdollinen ja olin valmistautunut voittamaan. Radat ovat minulle hyvät täällä. Hieno hiihtää palkintopallille, mutta kun en ollut väsyneen näköinenkään, vähän mietin, jäikö kuitenkin voimia”, Saarinen pohti kuitenkin kakkossijastaan iloisena.

”Sain uuden suksiparin tähän kisaan ja ennen kisaa sain Pekalta (huoltopäällikkö hyviä neuvoja alamäkiin). Oli kyllä hyvä olokin hiihtää", Roponen iloitsi hyvästä sijoituksestaan.

”Oli vähän tahmeaa”, Pirjo Muranen sanoi.

”Tasapainoinen hiihto. Neljästä seitsemään kilometriin oli vaikeaa, mutta loppua kohden oli pakko rutistaa”, Sarasoja tuumi.