Uutisen päiväys

11.2.2014← Takaisin

Suomalaisten sprinttihiihdot jäivät puolivälieriin

Suomalaiset eivät yltäneet välieriin vapaan hiihtotavan sprintissä olympialaisissa. Puolivälieriin selvisi kahdeksasta urheilijasta viisi, joista Mari Laukkanen sijoittui parhaana 15:nneksi. Miesten parhaana Martti Jylhä oli 21:s.

Molempien sprinttien voitot menivät Norjaan. Maiken Caspersen Falla vei naisten kilpailun ja Ola Vigen Hattestad miesten sprintin. Molemmat olivat nopeimmat jo karsinnassa.  Mari Laukkanen oli erässään kolmas, mutta aikavertailusta tie ei vienyt jatkoon.
”Aina kun näkee, miten lähelle jatkopaikka jää…Vähän jossiteltavaa jäi tuon ajan kanssa. Jos olisi jäänyt karsintaan, olisin ollut pettynyt. Tällä kertaa jäi tuohon. Tänään ei ollut mitään hävittävää. Omasta mielestäni sain hyvän vedon, joten jollain tavalla olen tyytyväinen. Tänään se parempi tulos jäi 0,2 sekunnin päähän”, kisoja tulevina päivinä ampumahiihdossa jatkava Laukkanen sanoi.
Ensimmäisessä puolivälierässä hiihtänyt Anne Kyllönen oli pitkään menossa ajallaan toisena ”lucky loserina” jatkoon, mutta viimeisestä erästä tuli hänet paikalta syrjäyttänyt. Kyllösen sijoitus oli lopulta 16:s.
”Sähläsin alussa, enkä päässyt keulaan kuten olin ajatellut. Sukset ja sauvat kolisi, kun muutkin halusi yrittää sinne keulaporukkaan. Hiihdin ulkokaarretta, joka söi tosi paljon energiaa ja keula pääsi karkaamaan kauemmas ja kauemmas. Välieräpaikka oli minulle vähimmäistavoite ja finaali olisi ollut superpäivänä mahdollista, mutta toisaalta vapaan hiihto oli nyt niin paljon parempaa kuin yhdistelmäkisassa. Jotain positiivista kuitenkin. Uskon, että tämä on taas kympille eteenpäin, lihaksisto on tällä hetkellä hyvässä jamassa. Ilman muuta kolme kovaa starttia olisi ollut parempi kuin kaksi”, Kyllönen sanoi ja suuntasi katseensa torstaina hiihdettävään kympin kisaan.
Mona-Liisa Malvalehto jäi puolivälierässään viimeiseksi ja sijoittui lopulta 29:nneksi.
”Olisi hauskempaa, jos pystyisi oikeasti hiihtämään tosi hyvin. Tein parhaani ja tänään se riitti tuohon suhteessa muihin. En oikein tässä tilanteessa muuta voi”, Malvalehto tuumi.
Riikka Sarasoja-Liljan kilpailu päättyi pettymykseen, kun tie ei vienyt karsinnasta eteenpäin. Hänen sijoituksensa oli 37:s.
”Ainut mikä olisi kiinnostanut, olisi sijoitus 30 joukkoon. Yllättävän hyvää oli hiihtäminen. Jos eilen tuntui, että hengitti veitsiä, tänään ne olivat voiveitsiä. Paljon parempi oli kuin eilen. Perustasoni ei ole sellainen, että terveyden puolesta olisi varaa antaa tuon verran tasoitusta. Ei tämä ole ihan sitä mitä pystyn antamaan, olen aiemmin osoittanut, että minulla on kapasiteettia hiihtää kovempaa mitä tämä antaa ymmärtää”, Sarasoja-Lilja sanoi.

Jylhällä ei sataprosenttinen päivä

Miesten kilpailussa Martti Jylhä tavoitteli vähintään välieräpaikkaa, mutta tiistaina suoritus ei riittänyt siihen. Jylhä oli erässään viides ja sijoittui 21:nneksi. Kisoista jäi karvas maku.
”En pystynyt tänään tuon parempaan. Kun ei ole sataprosenttinen päivä, ne ovat sitten nuo sijat minulla. Kauden huonoin vapaan sprintin sijoitus. Ehkä kolmas sija olisi ollut maksimi mitä tuosta omasta erästä olisin pystynyt saamaan. Löysää oli vähän hiihto. Ainut positiivinen asia oli, että kohtalaisen kirin sain aikaiseksi. En kaikkea saanut hiihdon aikana irti, ja muut olivat vaan parempi. Semmoista se urheilu välillä on. Vaikka tekee kaikki niin hyvin kuin oman tietämyksen mukaan pystyy, aina kisapäivä ja paras vire eivät välttämättä kohtaa”, Jylhä sanoi.
Ville Nousiainen selvisi jatkoon, mutta sijoittui puolivälierässään viidenneksi ja oli lopputuloksissa 24:s. ”Ehkä olisi mahkut ollut (erässä) neljänteen sijaan, mutta lyötiin vähän kamoja yhteen (Petter) Northugin kanssa mäen päällä ja jäimme kolmesta. Mutta ei tänään. Aika-ajossa kaikki lähti kuin viidellekympille, mutta kaikki tulevat tosi väsyneinä pois. Ei mikään kevyt keikka (tuolla radalla)”, perjantaina 15 kilometrillä hiihtojaan jatkava Nousiainen kuvasi.
Olympiaensikertalaisille Anssi Pentsiselle (34:s) ja Juho Mikkoselle (43:s) kilpailu oli pettymys.
”Henkisesti raskaampaa kuin fyysisesti. En vaan tuota parempaan pystynyt. Sukset toimivat loistavasti, alkuverkassa oli luottavainen ja hyvä fiilis. Nähtävästi pikkuisen tulen joka osa-alueella hitaampaa kuin muut. Lopussa puuduin sitten pikkuisen nopealle osuudelle, ja eroa tuli rajummin. Millään osa-alueella ei voi olla tyytyväinen tulokseen”, Pentsinen sanoi.
”Liian hitaasti meni matka. Ei ollut tänään sellainen päivä, että maitohappoa sietäisin, ei siinä sen kummempaa. Verrytellessäkin tuntui, että ei ollut niin herkkä ja maitohappoa sietävä päivä tänään”, Mikkonen harmitteli.
Maastohiihdossa kilpaillaan seuraavaksi torstaina, jolloin ohjelmassa on naisten kymppi perinteisellä.