Uutisen päiväys

17.12.2017← Takaisin

Suomalaisille harvinaista tuplavoittoherkkua Skandinavia-cupissa Vuokatissa

Suomalaishiihtäjillä oli harvinaisen menestyksekäs päivä Vuokatin Skandinavia-cupin päätöspäivänä Vuokatissa, sillä Johanna Matintalo voitti naisten kympin ja Ristomatti Hakola miesten 15 kilometriä. Lisäksi hienoa suomalaispäivää täydensivät kolmanneksi yltänyt Katri Lylynperä ja yhdeksänneksi sijoittunut Lauri Lepistö.

Norjalaiset ovat kiertäneet ja myös hallinneet Skandinavia-cupia laajalla rintamalla vuosikaudet, joten suomalaisvoitot ovat olleet viime vuosina harvinaista herkkua. Iivo Niskanen voitti perinteisen 15 kilometriä Lahden Skandinavia-cupissa tammikuussa 2017, Matti Heikkinen pari matkaa Falunissa 2015 ja ja naisten puolella Laura Ahervo (nykyinen Mononen) voitti 2013 Inarissa 15 kilometrin vapaan yhteislähdön, sprinttihiihtäjä Kirsi Perälä (nykyisin Helen) pari sprinttiä 2011 sekä Riitta-Liisa Roponen pari matkaa Vuokatissa 2011. Sekä Hakolalle, Matintalolle että Lylynperällä palkintokorokesija oli Skandinavia-cupissa uran ensimmäinen.

Hakola jätti Norjan Martin Lövström Nyengetin 23,8 sekunnin päähän. Norjan Chris Jespersen oli kolmas.

–  Hyvää menoa. Kisan kakkonen lähti 15 sekuntia eteeni, ja päätin, että ajan sen mahdollisimman nopeasti kiinni. Varmaan 1–1,5 kilometriin ajoin sen kiinni. Sitten oli vähän vaikeaa hetken aikaa, kun oli vähän maitohappoa. Aika hyvin siitä palauduin, eikä sitten ollut mitään ongelmia. Kovatasoisia kisoja nämä ovat, aina hienoa on voittaa. Kotiin syömään joulukinkkua, sitten Tour de Skille. Siellä neljä kisaa, Hakola sanoi.

Lepistö hävisi Hakolalle 1.09,3. Koko viikonlopun urakoinut Kouvolan Hiihtoseuran mies oli myös perjantaina 15 kilometrillä toiseksi paras suomalainen.

– Oli tosi hyvää ja rennontuntuista hiihtoa. Meinasi vähän loppuun käydä sama mitä perjantaina, mutta pystyin kuitenkin perinteisellä pitämään paketin paremmin kasassa ja pääsin tulemaan loppuun asti. Vähän sijoja tuli takkiin lopussa, mutta olen tyytyväinen. Ensimmäiseen mäkeen vähän kauhistutti, kun kuulin, että 24 Riseä perässä, Rise avasi niin lujaa. Yhteenvetona viikonlopusta on, että vähän menty taas eteenpäin, luottavaisena lähden jatkamaan. Nyt sain kolme hyvää kisaa alle, Lepistö sanoi.

Naisten kymppi oli kärkikolmikon osalta huomattavasti tiukempi. Matintalo jätti Norjan Anna Svendsenin 4,6 sekunnin päähän, Lylynperä hävisi Matintalolle vain 6,1 sekuntia.

– Ihan hyvää, mutta vähän yllätyin, miten korkealle vauhti riitti. Lähdin podium mielessä kisaan, mutta oma tunne ei ehkä ollut mikään maailman paras. Yritin lähteä tarpeeksi rauhassa, etten ammu yli tuota alkua, kuten on tässä alkukaudesta vähän tupannut käymään. Tuntui, etten toisella kierroksella saanut ihan vauhtia pidettyä niin hyvänä kuin olisin toivonut. En ole kisana ihan sataprosenttisen tyytyväinen, alle 23-vuotiaiden MM-kisoissa samalle matkalle tähtäävä Matintalo sanoo.  

Viime talvena Lahden MM-kilpailuissa sprintissä Suomea edustanut ja olympiasprinttiin tähtäävällä Lylynperällä on ollut haastava alkukausi.

– Aika hyvää menoa oli tänään, hyvin pystyin työpätkällä napsimaan sekunteja. Positiivista oli, että toinen toinen kierros kesti. Eka kierros oli hallussa ja toinen kierros tuli sitten muihin nähden vähän paremmin vielä. Kai tässä jonkunlainen pieni kankeus voidaan heittää pois, tuo aika paljon itseluottamusta, kun hiihtää ensimmäisen kerran Skandinavia-cupissa podiumille, Lylynperä iloitsi.

Skandinavia-cup jatkuu Ruotsin Piteåssa 5. –7. tammikuuta. Siellä on erityisesti monelle sprinttihiihtäjälle tärkeä näytönpaikka olympialaisiakin ajatellen.

Matintalon, Hakolan ja Lylynperän videohaastattelut kokonaisuudessaan: https://www.facebook.com/xcteamfinland/

Tulokset:

Skandinavia-cup, 3. osakilpailu, Vuokatti (kärkiviisikko ja 20 joukkoon yltäneet suomalaiset):

Naiset, 10 km (p): 1) Johanna Matintalo Suomi 30.32,1, 2) Anna Svendsen Norja –4,6, 3) Katri Lylynperä Suomi –6,1, 4) Tiril Udnes Weng Norja –14,3, 5) Elina Rönnlund Ruotsi –16,7,…18) Maija Hakala Suomi –1.09,5, 19) Vilma Nissinen Suomi –1.12,2.

Miehet, 15 km (p): 1) Ristomatti Hakola Suomi 38.31,1, 2) Martin Lövström Nyenget Norja –23,8, 3) Chris Andre Jespersen Norja –33,4, 4) Sindre Björnestad Skar Norja –52,6, 5) Johan Hoel –58,7,…9) Lauri Lepistö Suomi –1.09,3.

Kaikki tulokset: http://vuokattievents.fi/tulokset-results