Uutisen päiväys

5.1.2008← Takaisin

Suomalaishiihtäjät terveinä ja iskukykyisinä Tour de Skihin

    25.12.2007

    Suomea edustaa perjantaina alkavassa Tour de Skissä iskukykyinen joukkue. Kuuden hiihtäjän ryhmä matkustaa keskiviikkona ensimmäiselle kilpailupaikkakunnalle Tshekin Nove Mesto na Moraveen. Kaikki ovat terveinä ja valmiina tavoittelemaan hyviä sijoituksia.
    Suomen joukkueen päävalmentaja Magnar Dalen odottaa toista kertaa käytävästä maailmancup-kauden kohokohdasta tiukkaa kilpailua.
    ”Odotan avointa Tour de Skitä, sillä nyt suosikkeja on sekä miehissä että naisissa monta. Laskisin naisissa kuusi, seitsemän, kahdeksankin suosikkia, miehissä kymmenkunta. Nyt kisoja on viime vuoteen verrattuna kaksi enemmän, mikä normaalisti suosii vanhempia kokeneita urheilijoita. Tänä vuonna Tour de Ski painottuu vapaaseen hiihtotapaan, jolla hiihdetään ajallisesti enemmän”, Dalen mietiskeli perjantaina alkavaa kahdeksan osakilpailun sarjaa.
    Vaikka kilpailussa on kahdeksan osakilpailua, hyvä alku on toivottava myös itseluottamuksen kannalta.
    ”Täytyy ajatella, että jokaisella kymmenellä metrillä täytyy taistella”, Dalen kiteytti kaikkien osakilpailuiden tärkeyden hyviä sijoituksia tavoiteltaessa.

    Tour de Skin voittoa puolustavan Virpi Kuitusen valmistautuminen on sujunut hyvin. Vuoden urheilija –gaalan jälkeen espoolainen harjoitteli keskiviikosta sunnuntaihin Rovaniemellä.
    ”Siellä pystyin tekemään kaikki suunnitellut harjoitukset. Mitään erikoisuuksia ei tähän väliin ole ollutkaan tarkoitus tehdä, muutama vauhdikkaampi harjoitus on ohjelmassa ollut. Kotona Rovaniemen jälkeen harjoittelu on tapahtunut sulalla maalla”, Kuitunen kertoo.
    Viime vuonna Kuitunen johti maailmancupia Tour de Skihin mentäessä, nyt hän on yhdeksäntenä. Seitsemästä henkilökohtaisesta osakilpailusta kolme on jäänyt väliin flunssan vuoksi. Kuitunen ei kuitenkaan usko sairastelun tai kilpailujen vähäisen määrän vaikuttavan negatiivisesti.
    ”Viime vuonna menin Tourille lääkekuurilla selän vuoksi, nyt olen vapaa lääkekuureista”, Kuitunen sanoo iloisena.
    Viime vuoteen verrattuna hän ei osannut ennakkoon arvioida, onko mikään nyt vaikeampaa tai helpompaa.
    ”Kisa kerrallaan on mentävä. Tietenkin ohjelmassa on kaksi kilpailua enemmän ja matkustus Nove Mestosta Val di Fiemmeen on pitkä. Viime vuonna alku Tourista ei ollut hyvä ja loppu meni sitten erittäin hyvin. Toivottavasti tänä vuonna alusta asti menee hyvin. Haastavinta Tourissa on palautua aina seuraavaan kilpailuun ja saada selkä kestämään. Jos pystyn hiihtämään Tourin läpi kuntoni mukaisesti - ja olen hyvässä kunnossa - olen tyytyväinen”, Kuitunen sanoo.
    Dalenin tavoin myös Kuitunen laskee suosikkeja olevan monta. Itsensä lisäksi hän listaa joukkoon joukkuetoverinsa Aino-Kaisa Saarisen ja Riitta-Liisa Roposen, Norjan Marit Björgenin ja Astrid Jacobsenin, Slovenian Petra Majdicin, Puolan Justyna Kowalczykin, Ukrainan Valentina Shevtshenkon ja Italian Arianna Follisin.

    Saarinen tähtää kolmen joukkoon

    Myös Aino-Kaisa Saarinen on valmistautunut Tour de Skihin Rovaniemellä. Viime vuonna neljänneksi sijoittunut Saarinen arvelee kaatumisen Asiagon sprintissä maksaneen palkintopallipaikan, mutta on kokonaisuutena tyytyväinen ensimmäiseen Tour de Skihinsä.
    ”Kaikille tulee epäonnistumisia. Pystyin kuitenkin koko paketin hoitamaan kunnialla ja nopeasti nollaamaan. Meni hyvin tai huonosti, eteenpäin vaan. Jo ensimmäiset kilpailut ovat tärkeitä, että saisi Tourin hyvin käyntiin ja saisi siitä alkutsempin. Itse uskon, että pärjään omilla vahvuuksillani eli perinteisellä ja yhteislähdöissä. Tourilla olen tyytyväinen, jos sijoitun kolmen sakkiin”, Saarinen sanoo ja veikkaa kokeneiden hiihtäjien menestyvän harjoitustaustansa perusteella kiertueella nuoria paremmin.

    Riitta-Liisa Roponen
    valmistautui Tour de Skihin kotonaan Haukiputaalla, jossa pääsi hiihtämään lyhyellä tykkilumiladulla. Roponen oli viime vuonna kokonaiskilpailun 13:s. Nyt vahvempana vapaan hiihtotavan taitajana hän iloitsee myös siitä, että viime vuonna perinteiseen painottunut Tour painottuu nyt enemmän vapaaseen.
    ”Toivoisin pääseväni 10 sakkiin. Se oli tavoitteena jo viime vuonna, mutta en siihen päässyt. Joka matkalla pitää onnistua”, hän miettii tiukkaa kilpailua.
    Viimeisen nousun Roponen ei usko olevan yhtään sen helpompi kuin viime vuonna, vaikka maalin lähestymisen tietääkin nyt ensimmäistä kertaa paremmin. ”Hirveiden muistikuvien” nousua suuremmat haasteet Tourilla löytyvät henkisestä jaksamisesta.
    ”Suurimpana haasteena on se, että pystyy henkisesti keskittymään vaikka yksi tai kaksi kisaa ei menisikään niin hyvin”, Roponen sanoo.

    Mukavilla mielillä Tour de Skihin lähtee myös kotonaan Vuokatissa terveenä valmistautunut Pirjo Muranen, joka oli viime vuonna 22:s.
    ”Mielenkiinnolla odotan, täysillä joka lähtöön ja toivotaan että paremmin kuin viime vuonna”, Muranen sanoo.

    Jauhojärvi ja Nousiainen tähtäävät viime vuoden sijoituksiaan korkeammalle

    Viime vuonna Tour de Skissä seitsemänneksi sijoittunut Sami Jauhojärvi ehti Rybinskin maailmancupin jälkeen ottaa ”flunssapiikin”, jonka jälkeen hän on potenut lievää tukkoisuutta. Viimeistelyharjoitukset ovat silti sujuneet hyvin.
    ”Olen tehnyt pari sprinttiharjoitusta. Toissapäivänä tein viisi kappaletta reilu pari minuuttia (kerrallaan) ja kolmannessa-neljännessä alkoi tuntua (hiihto hyvältä)”, vaihtelevaa Tour de Skitä odottava Jauhojärvi kertoo.
    Rovaniemeläinen pitää suurimpana haasteenaan, että malttaa rauhoittua kilpailuiden väliajat riittävän rauhallisesti.
    ”Viime vuonna opin, että ei ole yhtään hävittävää eikä pidä nöyristellä. Viime vuonna sain Tourilta henkistä varmuutta. Viime vuoden sijoitustani kun parannan, voin olla tyytyväinen. Muuten olen epäonnistunut. Jos ensimmäiset kilpailut menevät alavireisesti, Tour on hiihdetty. Alusta asti pitää olla keulan mukana”, Jauhojärvi uskoo.

    Kotonaan Kouvolassa joulutauon viettänyt Ville Nousiainen oli viime vuonna Tour de Skissä 23:s ja sanoo nyt odottavansa sitä parempaa kiertuetta sekä tähtäävänsä kymmenen joukkoon. Nousiaiselle jo ensimmäisissä kilpailuissa onnistuminen on ”aika tärkeää”, vaikka ensimmäisenä ohjelmassa oleva 4,5 kilometrin prologi on hänellekin aikuisiällä uusi tuttavuus.
    ”Se voi olla kova reissu ja se vähän kummittelee. Kyllä alku on aika tärkeä, muuten menee mieli vähän maahan. Sprintti tosin ei ole minulle niin tärkeä. Tourilla suurin haaste minulle on päästä sprintissä jatkoon (30 joukkoon)”, Nousiainen arveli ja poimi suosikeiksi Norjan Tor Arne Hetlandin sekä saksalaiset Tobias Angererin ja Axel Teichmannin.

    YLE televisioi Tour de Skin kilpailut seuraavasti:
    YLE TV2 perjantaina 28.12. klo 12.55-13.50, prologi, naisten 3 km (p), Nove Mesto
    YLE TV2 perjantaina 28.12. klo 14.50-16.00, prologi, miesten 4,5 km (p), Nove Mesto
    YLE TV2 lauantaina 29.12. klo 14.50-15.30, naisten 10 km (v) , Nove Mesto
    YLE TV2 lauantaina 29.12. klo 15.55-16.50, miesten 15 km (v), Nove Mesto
    YLE TV2 sunnuntaina 30.12. klo 14.50-16.40, naisten ja miesten sprintit (v), Praha
    YLE TV2 tiistaina 1.1. klo 13.20-14.25, miesten 15 km (v), Nove Mesto
    FST5 tiistaina 1.1. klo 16.20-17.15, naisten 10 km (v), Nove Mesto
    YLE TV2 keskiviikkona 2.1. klo 12.50-14.10, naisten 10 km (p), Nove Mesto
    YLE TV2 keskiviikkona 2.1. klo 14.50-16.45, miesten 15 km (p), Nove Mesto
    YLE TV2 perjantaina 4.1. klo 13.20-15.05, naisten ja miesten sprintit (v), Asiago
    YLE TV2 lauantaina 5.1. klo 12.35-13.20, naisten 10 km yhteislähtö (p), Val di Fiemme
    YLE TV2 lauantaina 5.1. klo 14.55-16.00, miesten 20 km yhteislähtö (p), Val di Fiemme
    YLE TV2 sunnuntaina 6.1. klo 12.50- 13.50, naisten 9 km (v), Val di Fiemme
    YLE TV2 sunnuntaina 6.1. klo 15.05- 15.55, miesten 10 km (v), Val di Fiemme

    Lisätietoja kiertueesta: http://www.tour-de-ski.com/