Uutisen päiväys

1.3.2014← Takaisin

Finaalissa kaatunut Strandvall kiitti yleisöä kannustuksesta

Salpausselän kisojen vapaan sprintin parhaasta suomalaissuorituksesta vastannut Matias Strandvall hiihti viidenneksi. Vaikka palkintopallisijasta ja jopa voitosta taistellut Strandvall kaatui, oli hän kisan jälkeen tyytyväinen paluustaan. Kaikkiaan karsinnoista tiensä erävaiheeseen selvitti neljä suomalaismiestä.

Kun olympiavalintaa ei tullut, latasi Matias Strandvall kaikki odotuksensa Salpausselän kisoihin. Lauantaina mies hiihti vapaan sprintin maailmancupin finaalissa ja oli mukana taistelussa jopa osakilpailuvoitosta ennen onnettomuutta stadionille tulevan sillan päällä.
- Ihan sillan päällä oltiin kolme rinnakkain. Minä, Peterson ja Hattestad. Siinä kuului vaan naps naps ja huomasin, että oma ja Hattestadin sauvat olivat poikki. Päätin, että vedän sauvatta luistelua maaliin, enkä etsi edes uutta sauvaa, kun se melkein muutenkin on paras tekniikka tähän loppuun. Tuohon sohjoon sitten molemmat kompuroitiin.
Strandvallin hiihto parani päivän aikana. Karsintahiihdon puolivälissä mies oli väliaikojen mukaan nelisen sekuntia jäljessä kärkeä, mutta latasi täysillä loppuun ja huomasi, ettei eroa enää enemmän tullut.
- Siitä tuli taktiikka. Huomasin, että kun pääsee hyvissä asemissa ylös niin ylhäältä alas tulen hyvin.
Kisan voitti Norjan Paal Goldberg, toiseksi hiihti Alexey Petukhov ja kolmanneksi Erik Brandsdal. Kaatumisen takia reilusti kärkitaistelusta jäänyt Strandvall hiihti loppusuoran rauhallisesti yleisölle taputtaen ja heitä kumartaen. Mies halusi kiittää saamastaan kannustuksesta.
- Lähtökuopissa tuli kylmät väreet, kun yleisö kannusti ja huusi niin kuin oisin joku tunnettukin hiihtäjä. Oli todella mukava kuulla.

Suomalaismiesten toiseksi parhaasta suorituksesta vastasi ensimmäiset maailmancup-pisteensä hiihtänyt Ristomatti Hakola. Kymmenenneksi hiihtänyt Hakola on perinteisen 50 kilometrin Suomen mestari kahden vuoden takaa. Huippusuoritus yllätti jopa hiukan miestä itseään.
- Onneksi oon joka paikan höylä, niin on aina pieni yllätysmomentti. Kyllä minua ensinnäkin yllätti tänään se, että pääsin jatkoon karsinnasta. En ole tänä vuonna ollut sprintissä edes Scandinavia cupissa jatkossa, niin nyt onnistuin maailmancupissa.  Toki näitä aina tullaan hakemaan, eikä tänne tulle nöyristelemään ja polviltaan lukemaan tuloslistoja.
- Tänään oli isoja poikia ja olympiavoittajia vastassa ja ehkä pikkupojalla vielä hiukan polvi tutisi ja oli liikaa recpectiä (kunnioitusta) sinne suuntaan, mutta nyt ei enää tutise. Nyt on neitsythiihdot hiihdetty ja ens kerralla voidaan jo tapella, Hakola lupaa.

Samassa erässä Strandvallin kanssa hiihtänyt Martti Jylhä jäi erän kolmanneksi sijoittuen lopulta 13:nneksi.
- Olisihan se ollut hieno päästä kotiyleisön edessä välieriin, mutta hiihdollisesti en olisi oikeastaan tehnyt mitään toisin. Nyt ei ole olympialaisten jäljiltä mitenkään kaksisessa tilassa. Jos sanoisin, että kouluarvosanalta sellainen viisi ja puoli on ollut olo koko viikon, siihen nähden loistavaa hiihtoa tänään. Yritin ylhäältä tehdä duuni niin paljon kuin jaksoin ja vähän kuolin tuohon juuri ennen loppusuoraa.

Vapaan sprintissä 23:nneksi sijoittunut Anssi Pentsinen, antoi itselleen kisasta kouluarvosanan 8-.
- Aika paljon tuli karsinnassakin kärkeen eroa, enkä ole siihen tyytyväinen, mutta onneksi pääsin jatkoon ja erässä pystyin haastamaan muita. Olosuhteet ovat haastavat ja ehkä jopa hieman arvaamattomat, joten siinä sattui meidänkin erässä usealla hiihtäjälle tasapainon menetyksiä ja siinä oli hetkessä sitten peli menetetty. Ei voi nyt sanoa, että oli lottoa, mutta sanotaan, että taitavat pärjää. Ei missään nimessä huippusuorittamista, mutta ehkä kuitenkin ihan kunnon mukaista. Tällä kaudella ei rahkeet ole parempaan riittäneet.