Strandvall viides Östersundin perinteisen sprintissä
Östersundin maailmancupin miesten perinteisen sprinttikisan finaalissa nähtiin suomalaisvärejä. SM-kisoissa pari viikkoa sitten ylivoimaiseen mestaruuteen hiihtänyt Strandvall sijoittui viidenneksi. Toni Ketelä hiihti yhdeksänneksi. Kokonaisuutena suomalaismiesten sprinttipäivä sujui hyvin, sillä kaikki selvittivät tiensä karsinnoista erävaiheeseen.
Matias Strandvall antoi Falunin MM-kisojen vahvan näytön omasta tasostaan. Kaksi viikkoa sitten Jämijärvellä näytöstyyliin Suomen mestaruuden vienyt Strandvall osoitti olevan myös maailman kärkeä: ”Tätä just mä hain. En uskaltanut odottaa näin hyvää sijoitusta tuolla radalla, mikä ei sovi minulle yhtään. Kiva, että näkee, että pystyy taistelemaan maailman huippujen kanssa tai on yksi maailman huippujen joukossa. Mun erissä hiihdettiin koko ajan kovaa, enkä ollut niissä vastaantulija. Puolivälierässä kävi vähän säkä, kun porukkaa kaatuili edestä, mutta se on tuon radan huonoin ominaisuus eli todella hasardi rata ja oli tällaista odotettavissa.” Strandvall pitää nopeista hiihdettävistä radoista. ”Ajallisesti tämä oli hyvän mittainen, mutta tämä ei ollut hiihdettävä. Ei ollut yhtään hiihdettävää nousua, se oli sellaista seinää, mitä mentiin haarakäyntiä ja sitten suoraan tasatyöntöä, mutkia ja vaarallista, kun oli kapeita. Ei ollut tavallaan rehellistä hiihtoa, sellaista, että jos on mono syönnillään, niin se voi vaan työntää ja muut jää. Sellaiseen ei ollut mahdollisuutta tuolla radalla. Mä tykästyin Faluniin rataan Scandinavia Cupissa, se sopii mulle hyvin. Siinä on hiihdettävää nousua.
Toni Ketelä oli kisapäiväänsä tyytyväinen. Aika-ajojen toiseksi nopeimmalla miehellä oli myös hiukan tuuria matkassaan, kun samassa alkuerässä hiihtänyt Eirik Brandsdal hylättiin hänen edeltään ja Ketelä nousi erän toiseksi. Kolme kovaa sprinttilähtöä olivat tärkeitä tulevia MM-kisoja ajatellen ja 9:s sijakin lupaa hyvää ensi viikolle. ”Olen erittäin tyytyväinen. Oli nimenomaan tavoite saada tänään mahdollisimman monta lähtöä. Tiesin, ettei tänään varmasti tule olemaan vielä paras päivä, kun Jämille asti oli haastavaa, mutta nyt on taas kaksi viikko hiihdetty ehjästi, niin kolme tosi kovaa ja hapokasta vetoa tähän, niin uskon, että tekee hyvää sitten viiden päivän päähän. Järjestäjillä pitäisi olla sen verran öögaa (silmää), että nousut hiihdetään suorilla. Siihen pitäisi järjestäjien tähdätä, ei tuo haarakäynti kiinnosta. Herkkyys on todella hyvällä tasolla, mutta haponsieto ei ole vielä sillä tasolla mitä se oli Otepäässä. Sen takia joutui todella koville. Uskon, että kolme kovaa erää, kun sai lihaksen käytettyä kunnolla hapoilla, niin se antaa kunnon säväyksen jatkoa ajatellen.”
Koko kuusikko maailmancupin pisteille
Miesten sprinttikisassa oli tänään reilusti suomalaisväriä, kun kuudesta karsintaan startanneesta kaikki selvitti tiensä jatkoon. Ristomatti Hakola oli kärkikahinoissa viimeiseen nousuun saakka, mutta pieni kompurointi tiputti miehen alkueränsä neljänneksi. Hakola sivusi perinteisen sprintin maailmancupin parasta suoritustaan sijoittumalla 15:nneksi. ”Kyllä askel on menty eteenpäin ja kohta pitäisi ottaa seuraava askel eli se on sitten välierät. Nyt on ihan lähellä oltu, mutta vielä on laktaatti vienyt miehestä voiton.” Omaa kompurointiaan mäessä Hakola ei kuitenkaan pistä maitohappojen piikkiin: ”Tais olla vaan hirvee kiire maaliin. Oli liikaa intoa. Mutta alku lähti hyvin erässä ja pienestä se on kiinni. Keskittyminen vaan loppuun asti, niin kyllä se sieltä tulee. Lähdetään tekemään Faluniin elämän parasta suoritusta.”
Samassa alkuerässä Strandvallin kanssa hiihtänyt Martti Jylhä sijoittui erän neljänneksi, eikä aika riittänyt välierään. Jylhän sijoittui perinteisen sprinttikisassa 17:nneksi. ”Sijoitus on hyvä, hiihto oli kohtuullista. Tietenkin oli tänään lähellä käydä tyyliin, kuten australialaiselle short track –luistelijalle Steven Bradburylle, joka kompurui joka käänteessä ja lopulta voitti olympiakultaa, kun kaikki kaatuivat edestä”, Jylhä vitsaili ja jatkoi: ”Olisi vaan tänään pitänyt seurata Matua (Strandvall), koska aika olisi riittänyt mullakin siinä erässä jatkoon. Lähin ehkä turhan ahneesti, kun siinä nousun loppuosassa sähelsin, niin yritin iskeä heti ja se oli virhe. Tuo rata oli semmoinen, että joutui ensimmäiseen nousuun nostaa selän pystyyn, kun kaveri hyppäsi syliin ja sitten oikeastaan koko ajan taistelin melko lailla viimeisenä. Viimeiseen nousuun olisi voinut ladata ja puikkelehtia sieltä. Jos tästä päivästä haetaan positiivista, niin kohtuudella tuli maailmancupin pisteitä, mitä lähdin hakemaankin ja selkään ei sattunut. Tästä on mukava lähteä MM-kisoihin Faluniin. ”
Sami Jauhojärven erässä riitti tapahtumia, myös miehelle itselleen: ”Toisessa nousussa norjalainen astui mun suksille. Se yritti väenvängällä tulla sieltä ulkoa, vaikka siellä ei ollut tilaa. Se astui sukselle, mie horjahdin ja löin sauvan haarojen väliin ja vauhti oli siinä. Samalla kohtaa Jönsson omia aikojaan kaatui, kuului vaan örähdys rinnalta ja tuota se jäi siihen sitten. Eipähän mitään, huolto teki hyvää työtä.” Jauhojärven sijoitus Östersundin perinteisen sprinttikisassa oli 18:s.
Anssi Pentsinen sijoittui karsinnassa hienosti 11:nneksi, mutta ei startannut erävaiheeseen, joten sijoittui 29:nneksi: ”Selkä on vihoitellut viime viikon. Aika-ajossa tuli kramppeja ja kipuja. Falunin MM-kisojen turvaamiseksi erävaihe jäi väliin. Kunto vaikuttaa muuten hyvältä. Rata on täällä erilainen kuin missään muualla. Jos latu kestäisi kasassa,olisi se parempi.”