19.1.2008← Takaisin

Simula, Luusua, Mikkonen ja Hyvärinen poikien mestarit Vuokatissa lauantaina

Jussi Simula, Ari Luusua, Juho Mikkonen ja Perttu Hyvärinen veivät poikien mestaruudet perinteisellä hiihtotavalla 10 kilometrillä Vuokatin nuorten SM-kilpailuiden ensimmäisenä päivänä.

Simula sai odottamansa mestaruuden

Nakkilan Vireen Jussi Simula vei 23-vuotiaiden Suomen mestaruuden perinteisen hiihtotavan kympillä Vuokatissa. Simula jätti Imatran Urheilijoiden Lari Lehtisen 22 sekunnin päähän hopealle. Kuusamon Erä-Veikkojen Ilkka Junnila vei pronssin.
”Oli kyllä odotettu mestaruus, sen verran oli luotto kuntoon. Keli (lumisade) teki kilpailusta mielenkiintoisen. Kymppi on sellainen matka, että alusta loppuun pitää mennä vauhdilla. Alussa ei tullut eroa, mutta kolmen kilometrin jälkeen sitä oli jo selvästi ja toisen kierroksen jälkeen oli se ero, mikä lopussakin oli. Lopussa sitten sinnittelin vaan”, Simula kertasi tyytyväisenä.
Lehtonen kuvasi hiihtoaan ”vähän väkisin yrittämiseksi”. Joensuussa asuva hiihtäjä tuumi, ettei hiihto ollut niin hyvän tuntuista kuin mitä se Vantaalla viime viikonloppuna oli.
”Ei ollut oikeastaan rentoa, mutta tulos ainakin oli hyvä. Kausi on mennyt odotusten mukaan, tai ehkä Vantaan SM-kilpailut menivät jopa vähän yli odotusten. Huomenna (vapaalla 15 km) lähden voittoa tavoittelemaan”, Lehtonen sanoi.
Pronssimies Junnila tokaisi, että ”paremminkin on tullut hiihdettyä”. Rovaniemellä asuva oikeustieteen opiskelija ei kuitenkaan osannut sanoa, mikä mättää.
”Aamulla tuntui ihan hyvältä, mutta rentous vaan puuttuu. Ei auta kuin harjoitella”, Junnila tuumi.
Neljänneksi sijoittunut Liperin Hiihtoseuran Toni Närväinen, joka oli saanut astmalääkkeet käyttöön.
”Puolitoista vuotta hakkasin päätä seinään. Sitten menin astmatesteihin ja asiat alkoi parantua. Tänään oli ihan ok perinteisen hiihdoksi, kauden toinen perinteisen kilpailu viime viikonlopun yhdistelmäkilpailun jälkeen”, Närväinen sanoo.

Luusualle toinen SM-kulta viikon sisällä

Ounasvaaran Hiihtoseuran Ari Luusua otti jo talven toisen mestaruutensa 20-vuotiaissa, kun viime sunnuntaina Vantaalla tullut yhdistelmäkilpailun kulta sai jatkoa perinteisen hiihtotavan kympillä. Toiseksi sijoittui Pargas IF:n Jan-Eric Sundqvist, joka hävisi voittajalle kuitenkin jo 46,9 sekuntia. Kolmanneksi sijoittunut Karihaaran Visan Harri Suojärvi hävisi hopean vain 0,2 sekunnilla.
”Aivan huippu kisa. Suksi pelasi ja mieskin, oli parasta hiihtoa tälle kaudelle. Hiihto on oikeaan suuntaan menossa. Huomiselle ei ole mitään odotuksia, vapaa on kuitenkin edelleen se huonompi tyyli”, Luusua tuumi.
Vantaalla SM-kakkoseksi sijoittunut kemiläinen Suojärvi jatkoi mitaliputkeaan pronssilla, vaikka hän laski ensimmäisen nousun jälkeen radalta ulos.
”Arille en olisi pystynyt vastaamaan, mutta kakkostilaan olisi ollut hyvät mahdollisuudet. Nyt tämä pitää huomiseksi nollata”, Suojärvi suunnitteli.

Kuhmo-Skin Juho Mikkonen 18-vuotiaiden mestari

18-vuotiaiden kympillä mestaruus meni Kuhmoon, kun voittajaksi hiihti Kuhmo-Skin Juho Mikkonen. Mikkonen jätti Iistä kotoisin olevan mutta Sotkamon Urheilulukiossa opiskelevan Lasse Härkösen kakkoseksi 21,2 sekunnin erolla. Lempäälän kisan Harri Niemi oli kolmas. Kuhmossa lukiota käyvä Mikkonen kaipaili kotipaikkakunnalleen enemmän lunta, mutta kiitteli kuitenkin Vuokatin läheisyyttä olosuhteiden turvaajana.
”Oli vähän epävarma olo, sillä vatsa oli vähän sekaisin. Siitä huolimatta aloitin todella kovaa (johti 21 sekunnilla), sitten se väheni. Sitten panostin viimeisen kierroksen nousuihin, niissä oli tarkoitus ratkaista”, Mikkonen kertasi kilpailuaan.
Iin Hiihtoseuraa edustava Härkönen on saanut Sotkamossa ollessaan uudeksi valmentajakseen ristijärveläisen Arto Tolosen.
”Huomattavasti on eteenpäin menty Arton valmennuksessa, tekniikkaa on saatu kuntoon ja paremmaksi”, Härkönen kiitteli.
Niemi iloitsi ensimmäisestä SM-mitalistaan.
”Nämä olivat ensimmäiset kisat, että pääsin nuorten SM-kisoissa hiihtämään terveenä, sekin oli jo iso asia. Aina olen ollut joko pienessä flunssassa tai toipilaana, nyt on ollut todella ehjä kausi. Viime vuonna olin viides vapaan kympillä, mutta itse tykkään että olen kuitenkin enemmän perinteisen hiihtäjä”, Niemi arvioi.

17-vuotiaiden mestari Perttu Hyvärinen yllättyi itsekin

Riistaveden urheilijoiden Perttu Hyvärinen koki suuryllätyksen, kun hän voitti 17-vuotiaiden kympillä SM-kultaa. Riistavedellä asuva Hyvärinen voitto tuli ylivoimaisella 1.06,2 minuutin erolla lukiokaveriinsa, Puijon Hiihtoseuran Vili Vajantoon. Pronssin voitti Äänekosken Huiman Topi Kuorelahti. Hyvärinen kulkee kotipaikkakunnaltaan Kuopiossa lukiossa, joten päivät ovat pitkiä.
”Voitto oli erittäin suuri yllätys, suksea voi suoraan kiittää, en tosiaan olisi voinut uskoa että voittaisin. Todella hyvä. Liisterillä mentiin. Vähän miehestäkin kiinni, kuusi kertaa ollut tällä harjoituskaudella kipeänä, mutta tänään varmaan ratkaistiin vähän suomalaisella sisulla”, Hyvärinen arveli.
Yllättynyt oli myös hopeamitalisti Vajanto, joka käy Kuopiossa samaa lukiota voittajan kanssa.
”Aika iso yllätys oli. Alkukausi tosi hyvä, sitten olin kipeänä kaksi kertaa, viime viikonloppuna hiihdin kilpaa ekaa kertaa pitkään aikaan. Alku oli vähän liiankin kova, olisi voinut. Ensimmäinen mitali hiihdossa, ampumahiihdossa on kesäkisojen puolelta mitali. Tavoitteet on ampumahiihdon puolella”, Vajanto sanoi.
Pronssimitalisti Kuorelahti luonnehti hiihtoaan ”normaaliksi kauden hiihdoksi”.
”Ei ollut ihan paras päivä, ei voi missään mielessä olla pettynyt, mitali on aina mitali. Tänään oli kaksi parempaa. Suksi oli hyvää, pidossa voitin tänään, luistossa hävisin, suksi ei sillä lailla ratkaissut”, Kuorelahti sanoi.
------------------------
Tulokset:

Vuokatti:

Nuorten SM-kilpailut, perinteinen hiihtotapa:

Miehet:
17-v. 10 km: 1) Perttu Hyvärinen Riistaveden Urheilijat 27.23,1, 2) Vili Vajanto Puijon Hiihtoseura 28.29,3, 3) Topi Kuorelahti Äänekosken Huima 28.40,1, 4) Mikko Simila Kausalan Yritys 28.48,2, 5) Jonne Seppänen Vaalan Karhu 28.50,8, 6) Topias Tiainen Kangasalan Kisa 29.16,2.
18-v. 10 km: 1) Juho Mikkonen Kuhmo-Ski 27.45,3, 2) Lasse Härkönen Iin Hiihtoseura 28.06,5, 3) Harri Niemi Lempäälän Kisa 28.25,2, 4) Heikki Korpela Kempeleen Kiri 28.33,9, 5) Simo-Viljami Ojanen Kaustisen Pohja-Veikot 28.45,5, 6) Jani Hämäläinen Kainuun Hiihtoseura 29.18,4.
20-v. 10 km: 1) Ari Luusua Ounasvaaran Hiihtoseura 26.54,6, 2) Jan-Eric Sundqvist Pargas IF 27.41,5, 3) Harri Suojärvi Karihaaran Visa 27.41,7, 4) Atte Seppänen Imatran Urheilijat 27.56,7, 5) Mikko-Pekka Kuokkanen Riistaveden urheilijat 27.58,7, 6) Tuomas Parhiala Viitasaaren Viesti 28.07,0.
23-v. 10 km: 1) Jussi Simula Nakkilan Vire 26.20,0, 2) Lari Lehtonen Imatran Urheilijat 26.42,0, 3) Ilkka Junnila Kuusamon Erä-Veikot 27.09,0, 4) Toni Närväinen Liperin Hiihtoseura 27.17,0, 5) Jonas Lindell IF Länken Ski 27.30,0, 6) Antti Häkämies Anjalan Liitto 27.34,0.