Uutisen päiväys

27.2.2005← Takaisin

Sami Jauhojärvellä loistava 50 km debyytti

Oberstdorfin MM-kisojen hiihdon päätösmatka, 50 km perinteinen yhteislähdöllä, oli melkoista massahiihtoa. Sankassa lumipyryssä hiihdetty kilpailu päättyi lopulta Norjan kolmoisvoittoon, mutta myös suomalaisväriä nähtiin kärjen tuntumassa Sami Jauhojärven hiihdettyä 14:nneksi.

Sakea lumipyry sekoitti miesten kuninkuusmatkan kuviota melkoisesti, sillä kilpailusta muodostui lähinnä massahiihtotapahtumaa muistuttava hiihtokilpailu. Noin 40 hiihtäjän porukka taaplasi yhtenäisenä rykelmänä lunta tursuavalla ladulla aina loppukilometreille asti, jolloin norjalaiskolmikko kiskaisi.

Frode Estilin loppuveto oli sen verran tymäkkä, etteivät edes hänen maanmiehensä Anders Aukland ja Odd-Björn Hjelmeset pystyneet vastaamaan, Viron Andrus Veerpalusta ja Ruotsin Mathias Fredriksonista puhumattakaan. Estil vei lopulta kirkkaimman palkinnon, Aukland hopeaa ja Hjelmeset pronssia.

Suomalaishiihtäjistä Sami Jauhojärvi ja Tero Similä hiihtivät tiukasti kärkiryhmän keskellä. Jauhojärvi otti peräti vetovuoron noin 44 kilometrin kohdalla, jolloin jopa kenttäkuuluttaja oli seota sanoissaan.

- Oli niin liukas suksi, että ne veivät minut keulille. Eivätkä muut saaneet edes kiinni alamäissä, "Musti" naurahti kiitellen huoltoryhmää jälleen oivasta työstä.
- Enkä varmasti tehnyt virhettä kärkeen lähtiessäni, vaikka moni niin varmasti ajattelikin!
Jauhojärven mielestä sankka lumisade muutti kisan tarkaksi kyttäyshiihdoksi, mikä tavallaan latisti tunnelmaa.
- Tänään tämä kisa ei ollut mistään kotoisin, hän täräytti.

Similä pysyi Jauhojärven tavoin hyvin kärjen mukana, mutta loppukilometreillä ei paukkuja enää riittänyt ja loppusijoitus oli 25:s.
- Tukkoinen olo oli koko matkan ajan, hän selvitti maalissa.
Similä kärsikin koko kisojen ajan kuivasta ilmasta, mikä vaikeutti hengittämistä. Kisan jälkeen rankasti yskinyt Similä myönsikin, ettei ollut edes varma starttaamisestaan.
- Sikäli tämä harmittaakin, sillä etukäteen ajateltuna tämä olisi ollut minun päämatkani ja sääolosuhteetkin olisivat olleet menestymiselle mahtavat. Nyt ei tullut mitään loistovauhtia.

Kisan kolmanneksi paras suomalainen oli Valeri Rodohklebov, joka kertoi jo ennen starttia ottaneensa tavoitteekseen selvitä maaliin. Tähän tavoitteeseen hän pääsikin, mutta hiihtäminen oli ollut melkoista tuskaa. Rodohklebovin sijoitus oli lopulta 41:s.
- Ei voinut mitään, kun sukset jäätyivät, hän puisteli päätään suksivalinnalleen.
- Ainoa ajatukseni olikin, että maaliin vaan.

Vielä vaikeampaa oli Olli Ohtosella, joka keskeytti 30 kilometrin kohdalla. Ohtonen on kärsinyt Similän tavoin myös kuivasta ilmasta.
- Olotila on lähinnä sellainen kuin keuhkot olisivat tulessa, päävalmentaja Reijo Jylhä yritti kuvailla hiihtäjien tuntemuksia.
Jylhän mielestä päätösmatka oli lumisateen takia suorastaan eksoottinen, mutta kehui vuolaasti huollon onnistumista vaikeissa olosuhteissa.
- Huolto on tehnyt todella laadukasta työtä ja tulokset ovat näkyneet etenkin kahtena viimeisenä päivänä sekä sprinttiviestissä.Hän oli tyytyväinen myös Jauhojärven ensimmäiseen 50 kilometrin kilpailuun, joka oli varsin onnistunut rankassa maastossa.
- Se, että suomalainen mieshiihtäjä johtaa 45 kilometrin kohdalla, on asia, johon täytyy olla tyytyväinen, Jylhä virnisti.

Tulokset: www.fis-ski.com

Lue Suomen joukkueen kuulumisia myös tästä.