Uutisen päiväys

28.11.2009← Takaisin

Saarinen neljäs ja Lassila viides Kuusamon sprinteissä

Aino-Kaisa Saarisen neljäs sija oli paras suomalaishiihtäjien sijoitus Kuusamon maailmancupissa lauantaina. Miehissä Kalle Lassila ylsi myös finaaliin, jossa sijoitus oli viides.

Saarinen jäi todella niukasti palkintokorokkeen ulkopuolelle. Loppusuoran viime metreillä Slovakian Alena Prochazkova onnistui venyttämään jalkansa yli maaliviivan muutamaa senttiä ennen Saarista. Sprintin voitti Puolan Justyna Kowalczyk ennen Slovenian Petra Majdicia.

- Vähän harmittaa, että kolmas sija jäi parin sentin päähän, mutta olen muuten kyllä tyytyväinen. Hiihto tuntuu koko ajan paremmalta. Nyt on karstat pois suunnitelman mukaan ja katson iloisella mielellä huomista perinteisen kympin kisaa, Saarinen sanoi hymy kasvoillaan.

Saarinen kuvaili päiväänsä kaksijakoiseksi. Aika-ajossa hiihto tuotti nopeimman ajan, mutta sitten seuraavassa startissa meno oli hätäilyä ja muistutti hänen mielestään enemmän juoksua kuin hiihtoa. Finaalissa meno oli sitten taas Saarisen mukaan hiihtoa.

Lassila selätti jännityksen

Kalle Lassilan päivä alkoi tahmeasti, kun kisajännitys piti miestä otteessaan.

- Olin aluksi ihan kierroksilla ja aika-ajo meni vähän ohi. Onneksi kuitenkin sen verran hyvin, että pääsin jatkoon. Sitten erissä rauhoitin itseni ja sain puristettua finaaliin asti. Loppurutistusta alkoi löytyä, vaikka finaalissa jo vähän puutui. Tämä antaa lujasti uskoa jatkoa ajatellen, Lassila sanoi.

Miesten finaalin voitti Norjan Ola Vigen Hattestad ennen maanmiestään Oystein Petterseniä. Kolmas oli Ruotsin John Kristian Dahl.

Kuitunen hakee vielä rentoutta

Virpi Kuitusen tie pysähtyi puolivälieriin, jossa hän oli eränsä viides.

- Hiihdosta puuttuu vielä luontainen rentous. Parempaa menoa kuitenkin kuin aiemmin. Ladunvaihto osui huonoimpaan mahdolliseen paikkaan ja vauhti hyytyi siihen. Onneksi huomenna on pidempi matka. Lähtöpaikka on vaan niin keulassa, että muiden väliaikojen seuraamisesta ei ole apua, Kuitunen summasi.

Kirsi Perälä avasi vasta kautensa oli erittäin tyytyväinen omaan suoritukseensa, vaikka tie loppuikin puolivälieriin.

- Tämä oli hyvä kauden avaus. Hiihdossa näkyy sairastelusta johtunut harjoituksen puute. Se näkyi erityisesti loppusuoralla, jossa ei ollut paukkuja enää vastata, Perälä sanoi.

- Aika-ajo oli minulta tosi hyvä. Puolivälierässä en vain pystynyt työntämään peesiin ja oma laskutaito oli aikamoista harakan lentoa, Riikka Sarasoja kuvaili omaa hiihtoaan.

Aika-ajossa putosivat Pirjo Muranen ja Mona-Lisa Malvalehto.

- Tänään ei hiihto irronnut yhtään. Lisäksi suksi tarttui latuun ja meno oli aika puurtamista. Jospa se tästä nyt alkaa kulkea. Ei auta kuin parantaa huomenna, Muranen sanoi.

- Suksi otti kiinni liikaa ja meno oli sen mukaista, Malvalehto totesi.

Miehillä epäonnea

Miesten maajoukkueesta puolivälieriin jäivät Matias Strandvall, Sami Jauhojärvi ja Lasse Paakkonen.

- Startissa sauva upposi parikymmentä senttiä heti ensi työnnöllä. Kroppa ei vielä toiminut kuten toivoin. Viimeinen 100 metriä uupuu menosta. Odotin parempaa, Strandvall sanoi.

Sprintin luonteeseen kuuluvista kolhuista joutuivat osallisiksi Paakkonen ja Jauhojärvi. Paakkonen kaatui ja menetti mahdollisuutensa lupaavasti alkaneessa kisassa.

- Lähtö onnistui terävästi, mutta sitten kaaduin laskussa. Ei voi mitään, tällaista urheilu joskus on, Paakkonen sanoi pettyneenä.

- Ruotsalaishiihtäjä meni hipoen edestäni kaatuessaan. Onneksi en kaatunut mukana, mutta oma rytmi sekosi. Muut karkasivat ja oma meno hyytyi lopussa, kun yritin rutistaa porukkaa kiinni. Parempi tunne kuitenkin kuin aiemmin, Jauhojärvi totesi.

Aika-ajossa putosivat sauvarikon kärsinyt Niklas Colliander ja voimatonta oloaan valitellut Ville Nousiainen.

Dalen odotti enemmän

Päävalmentaja Magnar Dalen odotti joukkueeltaan enemmän.

-Aino-Kaisa on mahtava taistelija ja jäi vain senttien päähän, että olisin voinut hymyillä. Odotin meiltä palkintopallisijoituksia. Ne jäivät kuitenkin tulematta ja muutenkin olimme odotuksia perässä, Dalen arvioi.

- Toki kärsimme myös harmittavasta epäonnesta, kun Paakkonen kaatui ja Jauhojärven rytmi sekosi. Toisaalta nämä kuuluvat lajiin, Dalen jatkoi.

- Naisissa odotin Petra Majdicin voittoa, mutta sitä ei tullutkaan. Miesten puolella Hattestad osoitti olevansa maailman paras sprinttihiihtäjä, Dalen totesi.

Sunnuntaina naiset hiihtävät 10 kilometriä ja miehet 15 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla.