Uutisen päiväys

3.12.2013← Takaisin

Kaksi hiihtäjää palkittiin Pro Urheilu –palkinnolla

  • Kalervo Pieksämäki ja Liisa Suihkonen palkittiin Pro Urheilu -tunnustuksella, joka vastaa taiteilijaeläkettä.
  • "Tuommosilla suksilla minäkin hiihdin", Suihkonen nauraa Urheilumuseon suksivitriinin vieressä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää tunnustuspalkintoja suomalaisille urheilijoille tunnustuksena merkittävästä urheilu-urasta tai huomattavasta urheilusaavutuksesta. Tiistaina 3. joulukuuta palkitun neljän urheilijan joukossa oli myös kaksi hiihtäjää: Liisa Suihkonen sekä parahiihtäjä Kalervo Pieksämäki.

Tunnustuspalkintoina jaetaan Pro Urheilu -palkintoja sekä Pro Urheilu -mitaleja. Ehdotukset tunnustuspalkintojen saajista valmistelee vuosittain opetusministeriön asettama työryhmä, eikä sitä voida anoa.
Pro Urheilu -tunnustuspalkinto on rahapalkinto ja se on luotu taiteilijaeläkettä vastaavaksi.

Kalervo Pieksämäki sai osallistumisoikeuden paralympialaisiin vasta 40-vuotiaana, mutta on silti taistellut kuusissa kisoissa itselleen 12 paralympiamitalia, joista kolme on kultaa, neljä hopeaa ja viisi pronssia. Mitaleista yhdeksän tuli maastohiihdossa ja kolme ampumahiihdossa.
- Ainakin toistakymmentä kultamitalia olisi yhteensä, jos olisin saanut osallistua jo aiemmin. Kolmet paralympialaiset enemmän olisin varmasti käynyt, nyt olin parhaat vuoteni sivussa. Minä olin silloin aivan huippukunnossa, kun lonkkavammani ei katsottu oikeuttavan osallistumiseen, Pieksämäki lataa.
- Palkinto tuntuu hyvältä ja mukavalta, kun pitkän työn tulos palkitaan. Ja kun se tulee puhtaasti urheilusaavutuksilla. Tätä ei voi anoa. Kyllä tässä köyhää eläkeläistä lämmittää huomion lisäksi myös selvä raha.
Pieksämäki oli Levillä hiihtämässä, kun hänen puhelimeensa tuli pari viikkoa sitten soitto vieraasta numerosta. Mies meinasi jättää puheluun vastaamatta.
- Ajattelin, että joku lehtimyyjä sieltä soittelee, kun oli illalla kuuden pintaan, Pieksämäki nauraa. 

Liisa Suihkonen hiihti avausosuuden Innsbruckin 1976 olympialaisten viestissä tuoden Suomen toisena vaihtoon. Kakkostila pysyi maaliin saakka. Kovimmassa kunnossaan Suihkonen oli ollut kuitenkin jo paria vuotta aiemmin Falunin MM-kisoissa, jolloin suomalaismenestys kaatui puusuksiin.
- Tuntuu atomipommilta, on tämä niin iso juttu. Kyllä se jotenkin kokoaa sen, että minäkin olen jotain tämän arvoista tehnyt, Suihkonen iloitsee tunnustuksesta.
Tähän syksyyn saakka Suihkonen on toiminut seuransa, Suonenjoen Vasaman puheenjohtajana, mutta on nyt luovuttanut vastuun nuoremmille.
- Urheilu on minulle henkilökohtaisesti antanut ihan kaiken. Se on mahdollistanut minulle ihan kaiken, mitä olen elämässäni muuta tehnyt. Sieltä on ne opit tullut. Kun hiihtäessä joskus tuntui, että maali on kaukana, niin ajattelin, että kyllä se sieltä tulee. Se sama ajattelu on ohjannut läpi vaikeuksien. Kyllä se maali aina lopulta tulee, kun ei luovuta vaan aina vaan tekee töitä, eikä jätä asioita kesken. Urheilu on opettanut uskon siihen, että aina selvitään.