Uutisen päiväys

3.3.2005← Takaisin

Petter Kukkonen kenttähaastattelijaksi nuorten MM-kisoihin

Vuoden 2000 nuorten maailmanmestari Petter Kukkonen vaihtoi toimialaa ja saapuu Rovaniemen Ounasvaaran Nuorten MM-kisoihin maaliskuussa kenttähaastattelijana ja kommentaattorina. Kyseiset kisat ovat Kukkosen ensimmäiset joissa hän toimii haastattelijana, mutta uskoo oman urheilutaustansa olevan reilu etu urheilijoita jututtaessa.

Kommentaattorin töistä Lieksalaisella on hieman enemmän kokemusta.- Olin viime kesänä Lieksan vaskiviikolla kommentattorina yhdistetyn kisassa. Lopetettuani keväällä 2004, minua pyydettiin Antero Viherkentän aisapariksi kommentaattoriksi kilpailuun. Syntyjään olen lieksalainen ja isäni oli kipailun johtaja, joten voitaneen sanoa, että nousin kommentaattorin rooliin reittä pitkin. Kenttähaastattelijan töihin minua pyysi Lehikoisen Heidi, joka oli Lieksassa paikan päällä seuraamassa kisoja ja ilmeisesti totesi taitoni riittäväksi tehtävään, Kukkonen hymyilee.

Ensimmäisten haastattelujen tekeminen jännittää vain vähän.
- En ole ikinä aikaisemmin tehnyt kenttähaastattelijan töitä, joten luulen kommentointi-puolen menevän vielä paremmin kuin itse haastatteluiden. Lisäksi vieraiden kielten, tässä tapauksessa englannin, puhuminen saattaa alkuun vähän kangerrella, mutta eiköhän sekin ala sujua kun alkujännityksestä pääsee. Kuitenkin oma urheilutausta antaa itseluottamusta kenttähaastattelijan töihin.
- Uskon, että urheilu-uran kautta pystyn kysymään ns. sopiviakysymyksiä ja olemaan haastateltavien kanssa samalla aaltopituudella. iedän urheilijoiden tuntemuksista tietyissä tilanteissa ja ehkä kykenen sitä kautta suuntaamaan kysymykset paremmin juuri heille. Kisoilta Kukkonen odottaa ennen kaikkea hyvää kisatunnelmaa.
- Odotan näyttäviä kisoja, aurinkoista ilmaa ja loistavaa suomalaismenestystä. Mahtipontisesti sanottuna odotan myös urheilun ja liikunnan spontaania iloa ja riemua, sekä vilpitöntä kisailua. En niinkään odota ideologiaa, jossa urheillaan urheilun vuoksi, enkä markkinoiden muovaamaa paatosta, mutta rovaniemeläiset tuntien, tuskin tähän syyllistytään, Kukkonen sanoo.
- Henkilökohtaisesti toivon kisoilta esiintymistaitojeni ja ulosannon kehittymistä ja että hoitaisin tehtäväni moitteettomasti. Kaiken kokemani pohjalta varmaankin selviää mikä tulee näiden tehtävien rooli olemaan itselläni tulevaisuudessa. Jos näyttää, että en sovellu tehtävään, sekin asia selviää kerralla. Hyvin tehdystä työstä taas poikii hommia vastaisuudessakin, Kukkonen uskoo.
Nykyään Kukkonen harrastaa liikuntaa vain omaksi ilokseen, mutta on liikunnan kanssa tekemisissä päivittäin opintojensa puolesta. - Tällä hetkellä harrastan liikuntaa silloin kun siltä tuntuu. Kun päässä alkaa jumittaa, lähden lenkille. Mutta nykyään saa myös laiskotella, oikein luvan kanssa, mikä tuntuu hyvältä! Käyn noin kerran viikossa hiihtämässä ja tänä talvena olen hypännyt viisi kertaa.
- Opiskelen Jyväskylän Liikuntatieteellisessä laitoksessa liikunnan maisteriksi, jossa joudun olemaan liikunnan kanssa tekemisissä päivittäin, koska koulutuksemme kuuluu kiinteästi eri lajien monipuoliseen opetteluun ja harjoitteluun sekä niiden liittämiseen pedagogiseen puoleen. Eli ei tässä pääse kaikesta huolimatta keskivartaloa kasvattamaan, Kukkonen nauraa.
Opinnoistaan ja mielenkiinnostaan huolimatta Kukkonen ei enää usko palaavansa kilpaurheilijaksi.
- Koskaan ei voi sanoa varmasti ettenkö kilpailisi enää, mutta ainakin yhdistetyssä kilpaileminen taitaa olla minulle taakse jäänyttä elämää. Vaikka onhan maailma täynnä muita lajeja! Mutta kuitenkin urheilun hienoudesta huolimatta oma innostukseni ja uskottavuus huippu-urheilun glooriaan, virheettömyyteen ja sankaritarinoihin on kuitenkin laskenut siinä määrin, että alemmat kilpailuasteet ja harraste-elämä ovat tässä vaiheessa elämääni enemmän minua itseäni, Kukkonen toteaa.

Teksti: Anna-Reetta Heikkilä.

FIS Nordic Junior World Ski Championships
Media Office