Uutisen päiväys

3.12.2016← Takaisin

Pärmäkoski kuudes ja Heikkinen kahdeksas Lillehammerin vapaan kisoissa

Maastohiihdon maailmancup jatkui Norjan Lillehammerissa minitourin toisella osakilpailulla. Lauantaina hiihdettiin vapaalla, naiset 5 ja miehet 10 kilometriä. Suomalaisista naisissa Krista Pärmäkoski ja Laura Mononen ylsivät kymmenen parhaan joukkoon, miehissä samaan onnistui Matti Heikkinen. 

Naisten vapaan vitosella erot kasvoivat suhteellisen suuriksi heti alusta lähtien. Pärmäkoski aloitti rauhallisesti, mutta kiristi vauhtiaan loppua kohden ja oli lopulta kilpailun kuudes. Ennakko-odotuksia ei juuri ollut, kyseessä oli ensimmäinen normaalimatkojen vapaan kilpailu tällä kaudella.  

”Aika sähäkkä olisi pitänyt olla. Veryttelyssä tuntui todella hyvältä kroppa, vähän oli löysän oloista alkuun. Pitkään nousuun kun pääsin, niin oli rauhassa aikaa tehdä omaa duunia, siellä se vasta löytyi se oma hyvä hiihto”, Pärmäkoski mietti. 

Lillehammerin rata on korkeuseroiltaan vaihteleva ja mutkainen. Pärmäkosken mukaan tänään vaadittiin suksitaituruutta.

”Vähän oli horjumista ja paljon kun on käännöksiä ja kurveja ja stadionilla käydään välissä, pitäis olla hereillä kaikissa niissä ja pitäisi osata lukea tosi hyvin maaston kohtia. Päivän voittaja on tosi taitava suksella ja varmasti osasi hyödyntää nää paikat oikein”, mietti Pärmäkoski.

Mononen hiihti koko matkan tasaisesti ja oli kymmenes. Kerttu Niskanen oli 19:s ja Anne Kyllönen 21:s. 

Pärmäkoski on maailmancupissa nyt kolmantena ja Lillehammerin minitourilla viidentenä 38,3 sekuntia johtavaa Norjan Heidi Wengiä perässä. 

Matti Heikkinen hiihti tasaisen kisan kahdeksanneksi, mutta ei vielä itse vakuuttunut vauhdistaan.  

”Tasapaksua vapaan hiihtämistä, ei huonoa, mutta ei semmoista, että sillä hiihtäisi niitä sijoja, joita haluaisi hiihtää. Kisa kerrallaan mennään eteenpäin”, sanoi Heikkinen.

Sunnuntain 15 kilometrin perinteisen kilpailu vaatii Heikkisen mukaan taktista silmää ja hereillä oloa.

”Täällä on sillä iso merkitys, minkälainen juna siihen muotoutuu. Yksin on tosi vaikea tuossa hiihtää kovaa, siihen pitää saada porukka. Kasoja, niitä junia varmasti muodostuu ja niihin juniin pitää ostaa heti lippu, se menee muuten ohi se juna”, jatkoi Heikkinen. 

Lari Lehtonen oli päivän kilpailussa 17:s, Iivo Niskanen 27:s, Perttu Hyvärinen 41:s ja Sami Jauhojärvi 60:s. Iivo Niskanen on parhaana suomalaisena maailmancupissa kolmantena Pärmäkosken tapaan. 

Huomenna sunnuntaina hiihdetään 10 ja 15 kilometrin takaa-ajot perinteisellä tyylillä. 

Kuuntele kaikkien päivän suomalaisten haastattelut Hiihtoliiton SoundCloudista.
 

Kilpailun tulokset, naiset 5km 

Naisten minitourin tilanne 

Naisten maailmancupin tilanne 

 

Kilpailun tulokset, miehet 10km 

Miesten minitourin tilanne 

Miesten maailmancupin tilanne 


Kuva: SHL/Touho Häkkinen.