Uutisen päiväys

15.2.2008← Takaisin

Oulun Tervahiihto kehityshaasteiden edessä

Oulun Tervahiihto järjestetään tänä talvena jo 119. kerran. Tervahiihtoa ei siis suotta mainosteta maailman vanhimpana yhtäjaksoisesti järjestettynä pitkän matkan hiihtokisana. Yhä leudommat ja vähälumisemmat talvet asettavat kuitenkin tällaisen hiihtokilpailun järjestämiselle uudenlaisia haasteita tulevaisuudessa.

Järjestelyt säiden ja olosuhteiden armoilla

Tämän talven epätavalliset sääolosuhteet ovat olleet erityisen hankalat Tervahiihdon järjestelyjen kannalta, ja alkuperäisiä suunnitelmaa onkin jouduttu muuttamaan merkittävästi. Kaikki Tervahiihdon toiminnot tullaan toteuttamaan joen pohjoispuolella, koska Oulujoen jäätilanne (maanantaina 11.2. täysin sula) ei salli turvallista ylittämistä, puhumattakaan massalähdöstä. Kilpailukeskuksena toimii siksi tänä vuonna Hiukkavaaran alue, jonne sijoittuvat myös maali ja lähtö.

− Uusi lähtö- ja maalialue on hätätilaratkaisu, mutta uskon kaiken sujuvan hyvin, mikäli hiihtäjät ottavat lähdön maltillisesti, toteaa Tervahiihdon kilpailunjohtaja Veikko Anttonen. − Ilman Pohjois-Suomen Huoltorykmentin apua olisi ollut lähes mahdoton toteuttaa hiihtoa. Myös Kiinteistöyhtiö Spondan ja Senaatti kiinteistön erinomainen yhteistyö on mahdollistanut järjestelyjen etenemisen, kiittelee Anttonen.

Tervahiihdon järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Kari Mattila onkin sitä mieltä, että tulevaisuudessa suorituspaikat pitäisi ehdottomasti pystyä vakioimaan.

− Raksilan urheilukeskus on toiminnallisesti hyvällä paikalla ja siellä on palvelut lähellä, mutta Oulujoen arvaamattomuudesta johtuen Tervahiihdon reitti ei voi mennä joen ylitse ennen ”hiihtosillan” valmistumista. Kyseinen silta palvelisi hiihtäjiä koko talven yhdistäen joen etelä- ja pohjoispuoliset hiihtoreitit, Mattila perustelee.

Tervahiihto tulevaisuudessa kansainvälisempi?

Tervahiihto ei tänäkään vuonna synny ilman mittavaa vapaaehtoistyötä, jota Oulun Hiihtoseura koordinoi. Pelkästään seuran omin voimin tapahtumaa ei kuitenkaan pystyttäisi järjestämään, vaan yhteistyökumppaneiden tuki on välttämätön. Suunta on myös yhä enemmän kansainvälisempään verkostoitumiseen.

− Haluamme kehittää Tervahiihdosta yhä kansainvälisemmin tunnetun hiihtotapahtuman ja tämä onnistuu vain verkostoitumalla kansainvälisesti, toteaa Kari Mattila.

Oulun kaupunki on myös havahtunut Tervahiihdon merkitykseen koko alueen tunnettuuden kannalta ja ollut mukana viemässä Tervahiihdon sanomaa eteenpäin mm. Helsingissä järjestetyillä Matka 2008 –messuilla. Kaupungin rooli suorituspaikkojen kunnostamiseksi on myös tärkeä, sillä nykyisen latureitin pohja vaatisi sulanmaan kunnostustoimenpiteitä, jotta paikoitellen kapeat ja epätasaiset latupätkät saataisiin vastaamaan kansainvälisiä standardeja.

Tervahiihdon latureitti on vaikeista olosuhteista huolimatta nyt viimein hiihtokunnossa, eli harjoittelu voi päästä täyteen vauhtiin. Lisälumi ei tosin olisi pahitteeksi, mutta nykyiselläkin lumimäärällä Tervahiihto pystytään viemään läpi. Pitkän aikavälin sääennusteiden valossa Tervahiihto näyttää kuitenkin toteutuvan uskollisesti tänäkin vuonna, lauantaina 8.3.2008. Niin kilpa- kuin kuntosarjoihinkin voi vielä ilmoittautua helmikuun loppuun asti. Ilmoittautumislomake ja lisätiedot löytyvät Tervahiihdon www-sivuilta.

Lisätietoja: http://www.tervahiihto.fi