Opiskeluapuraha lähes 90 huippu-urheilijalle
Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) jakoi tänään Suomen Urheilumuseossa pidetyssä tilaisuudessa 87 urheilijalle opiskeluapurahan lukuvuodelle 2008-2009. Samassa yhteydessä annettiin ensimmäistä kertaa myös Vuoden URAteko-tunnustuspalkinto.
Kaikkiaan 87 huippu-urheilijaa sai apurahan 267 hakijan joukosta. Opiskeluapurahan saajat edustavat kesä- ja talviolympialajeja, ei-olympialajeja ja vammaisurheilua yhteensä 27 lajiliitosta. Saajien joukossa olivat muun muassa yleisurheilijat Mikko Lahtio ja Sari Keskitalo, jalkapalloilija Sanna Valkonen, alppihiihtäjä Tii-Maria Romar, maastohiihtäjä Jesse Väänänen ja nyrkkeilijä Matti Koota sekä urheilu-uransa jo päättäneet kumparelaskija Sami Mustonen ja soutaja Ilona Hiltunen.
Apurahan saajista kaksi kolmasosaa opiskelee yliopistossa, viidesosa ammattikorkeakoulu- ja reilu kymmenes ammatillista perustutkintoa. Opiskeluapurahan suuruus on porrastettu koulutusasteen mukaan. Korkeakouluissa ja ulkomailla opiskelevilla apuraha on tällä hetkellä 1 600 euroa ja toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevilla 1 300 euroa. Nyt jaettujen opiskeluapurahojen kokonaissumma nousi lähes 135 000 euroon.
URA:n asiamies Tuuli Merikoski-Silius kertoo apurahan saajien pitävän apurahaa todella suuressa arvossa. – Olemme tutkineet asiaa kyselyillä joka vuosi. Urheilijoille apuraha merkitsee ennen kaikkea sitä, ettei tarvitse mennä töihin rahoittamaan opiskeluaan. Apurahalla on myös psyykkinen merkitys, sillä urheilijat pitävät sitä myös tunnustuksena. Lisäksi apuraha kannustaa myönteisesti suunnittelemaan lukuvuoden opintoja, sillä saajat sitoutuvat suorittamaan vuoden aikana vähintään 25 opintopistettä.
URA-apurahojen jakotilaisuuden yhteydessä pidettiin pikkujouluseminaari, jossa muun muassa purjehtija Sari Multala ja urheilu-uransa koripalloilijana juuri päättänyt Hanno Möttölä kertoivat kokemuksistaan ja haasteistaan urheilu-uransa aikana. Sari Multala painotti etenkin sitä, että urheilun rahoitus aikuisiässä tulee suurelta osin tulosten perusteella, mikä on erittäin haastavaa. Hanno Möttölä puolestaan peräänkuulutti urheilijoiden arvostamista yhteiskunnassa. Hän vertasi Suomen tilannetta useisiin muihin maihin, joissa hän on uransa aikana pelannut. Hän totesi, että Suomessa urheilijoiden arvostuksessa paljon kehitettävää.
Vuoden URAteko -tunnustuspalkinto jääkiekon korkeakouluhankkeelle, D-Teamille
Tilaisuudessa jaettiin ensimmäistä kertaa myös Vuoden URAteko-tunnustuspalkinto, joka myönnetään merkittävistä ja uutta luovista ratkaisuista urheilijoiden opiskelumahdollisuuksien edistämiseksi. Tuhannen euron tunnustuksen sai jääkiekon korkeakouluhanke, D-Team, Jyväskylästä. D-Team on SM-liigaa tällä hetkellä johtavan JYPin ja Mestis-joukkueen sekä paikallisten korkeakoulujen yhteistyöhanke, joka tarjoaa polun jääkiekkoammattilaiseksi tukien samalla pelaajien kouluttautumista ja valmiuksia jääkiekkouran jälkeiseen elämään.
- JYPin ja Mestis-joukkueen yhteistyö on luonteeltaan aivan uraauurtavaa ammattilaisjääkiekossa. Tätä kautta on luotu myönteinen ilmapiiri ja löydetty uusia käytännön ratkaisuja ammattilaisurheilijoiden opiskelujen mahdollistamiseksi. Liigajoukkueen ja erityisesti päävalmentajan sitoutuminen on poikkeuksellisen hienoa, luonnehtii URA-säätiön puheenjohtaja Risto Nieminen palkittua hanketta.
URA-säätiö perustettiin Presidentti Urho Kekkosen toimesta vuonna 1972. Säätiön tarkoituksena on edistää urheilijoiden ammattienvalinnan ja ammattiin valmistautumisen hyväksi tehtävää työtä sekä pyrkiä turvaamaan aktiiviuransa lopettaneiden urheilijoiden koulutustausta. Säätiö on jakanut 37 vuoden aikana opintoapurahoja yli 3600 huippu-urheilijalle yhteensä yli 3,7 miljoonan euron edestä.
Urheilijoiden ammattienedistämissäätiön apurahan saaneet hiihtolajien edustajat
Alppihiihto
Tii-Maria Romar, Åbo Akademi, Vasa Skidklubb, 1600,-
Freestylehiihto
Eemeli Kallas, Rovaniemen ammattikorkeakoulu, Jyväskylän Freestyleseura ,1600,-
Sami Mustonen, Lapin yliopisto, Avalance Ski Club Kemijärvi, 1600,-
Maastohiihto
Elina Hietamäki, Tampereen yliopisto, Tampereen Pyrintö, 1600,-
Kerttu Niskanen, Kajaanin ammattikorkeakoulu, Vieremän Koitto, 1600,-
Silja Tarvonen, Kuopion yliopisto, Kangasniemen Kalske, 1600,-
Olli-Pekka Tolvanen, Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu, Joensuun Kataja, 1600,-
Ville Verkama, Tampereen ammattikorkeakoulu, Kuusamon Erä-Veikot, 1600,-
Jesse Väänänen, Jyväskylän yliopisto, Lahden Hiihtoseura, 1600,-
Yhdistetty hiihto
Ville Kähkönen, Lapin Ammattiopisto, Ounasvaaran Hiihtoseura, 1300,-
Opiskeluapurahan saajien joukossa on urheilijoita, jotka ovat ehdolla OPM:n urheilija-apurahan saajiksi. Näiden urheilijoiden opiskeluapuraha raukeaa, mikäli heidät valitaan apurahaurheilijoiksi ja tilalle nimetään urheilijoita erilliseltä varasijalistalta.