Uutisen päiväys

17.2.2008← Takaisin

Olympiavoittaja Sulo Nurmelan patsas paljastettiin Vehkalahdella

Sulo Nurmelan syntymästä tuli kuluneeksi 13.2.2008 tasan 100 vuotta. Suurhiihtäjän kunniaksi on Vehkalahdella, nykyisessä Haminan kaupungissa, nähtävänä Sulo Nurmelan hiihtosuoritusta kuvaava näköispatsas.

Sulo Nurmela syntyi noin kaksi viikkoa ennen kuin Suomen Hiihtoliitto perustettiin. Patsaan paljastaminen sattuu siten onnistuneesti sekä Sulo Nurmelan 100-vuotissyntymävuoden ja myös SHL:n 100-vuotisjuhlavuoden viettoon.
Sulo Nurmela syntyi Miehikkälässä ja edusti urallaan sekä Miehikkälän Vilkasta että Vehkalahden Veikkoja. Sulo Nurmelan suurimmat saavutukset ajoittuvat 1930-luvun puoliväliin. Ensimmäiset SM-mitalinsa Sulo Nurmela saavutti 1934 ja jo samana talvena hänestä tuli ylivoimaisella tavalla maailmammestari 18 km:n matkalla Ruotsin Sollefteåssa. Suomi otti tuolloin kolmoisvoiton ja Sulo Nurmela voitti toiseksi tullutta Veli Saarista yli minuutin!
Seuraavan vuonna Sulo Nurmela oli tuomassa Garmisch-Partenkirchenista viestihiihdon olympiakultaa Suomeen. Tuo legendaarinen viestikulta muistetaan erityisesti ankkuri Kalle Jalkasen suorituksesta. Hänhän hiihti ensin toivottomalta tuntuneen norjalaisten etumatkan kiinni ja meni jo Norjan ohikin, kunnes pudotti uudet tekohampaansa hankeen ja joutui ne hakemaan. Tuossa yhteydessä Norja näytti uudelleen karkaavan, mutta Kalle Jalkanen saavutti Norjan uudelleen ja meni myös ohitse tuoden Suomen joukkueen ensimmäisenä maaliin.
Sulo Nurmela oli uransa ohessa myös maanviljelijä ja kova pohjakunto hankittiinkin maa- ja metsätöissä. Työn ohessa Sulo harjoitteli minkä työpäivältään ehti. Kuvaava tarina on, että Sulo Nurmela nousi monesti ylös klo 3, syötti hevosensa ja lähti sen jälkeen 2 tunnin lenkille. Klo 5 oli edessä navettatyöt yhdessä vaimonsa kanssa ja jo klo 6 oltiin valmiita päivän varsinaisiin askareisiin. Kuinkahan moni nykyhiihtäjistä kykenisi samaan?
Sulo Nurmelan näköispatsaan tekijä on taiteilija-kuvanveistäjä Juhani Honkanen, joka on erinomaisella tavalla pystynyt pysäyttämään patsaaseen Sulo Nurmelan vetävän hiihtotyylin. Näyttää aivan siltä, kuin Sulon hiihto yhä edelleen jatkuisi.
Patsas sijaitsee Vehkalahti-talon edessä Ruissalon koulu-ja liikuntakeskuksessa erinomaisella paikalla. Vehkalahti-talossa on esillä 7.3. saakka myös Sulo Nurmelan urheilu-urasta kertova mielenkiintoinen näyttely. Näyttelyssä on nähtävillä myös harvinainen kuvatallenne Garmisch-Partenkirchenin kultamitaliviestistä. Kannattaa käydä tutustumassa. Näyttely on avoinna ma-pe klo 10-19 välisenä aikana.
Sulo Nurmela siirtyi ajasta ikuisuuteen 91 vuoden ja 6 kuukauden ikäisenä 13.8.1999.