Uutisen päiväys

2.2.2006← Takaisin

Olosuhteet kohdillaan hiihtäjien viimeistelyleirillä Livignossa

Keskittymisrauha on taattu ja olosuhteet kohdillaan, kun Suomen hiihtomaajoukkue valmistautuu parhaillaan Italian Livignossa olympialaisiin ja viikonlopun kenraaliharjoitukseen, maailmancupeihin Davosissa.

Parin tunnin ajomatkan päässä Davosista sijaitsevassa Livignossa viimeistelyharjoitukset ovat sujuneet aurinkoisissa olosuhteissa ja suunnitelmien mukaan.

"Kun kilpailut käydään korkealla, myös viimeistelyleirin ilmaston täytyy olla ideaali korkean paikan ilmasto. Toisaalta on varmistettava myös se, että olympialaisiin valmistautuminen tapahtuu kaikin puolin rauhallisissa ja riittävän hyvissä olosuhteissa. Livignon laaksossa on myös hyvin varmat sääolosuhteet ja tämä on lumivarma paikka. Myös vaihtelevat maastot ovat hyviä harjoitteille, löytyy sekä helppoa että vaativampaa maastoa", päävalmentaja Reijo Jylhä selvittää.

Keskittymisrauhaa on osaltaan lisännyt sekin, ettei paikkakunnalla pahemmin näe suomenkielisiä lehtiä tai uutisia.

"Olemme pyrkineet poistamaan kaiken muun ylimääräisen mielestä ja keskittymään vain ja ainoastaan olympialaisiin. Vaikka olympiavalinta-asioita on tuotu voimakkaasti esille, alkuperäiset tavoitteet olympialaisiin ovat edelleen samat", Jylhä vakuutti.

Kuitusella, Jauhojärvellä ja Saarisella kaikki kunnossa

Virpi Kuitunen viihtyy Livignossa viimeistelyleirillä, koska vaihtelevat maastot mahdollistavat monipuoliset harjoitukset. Kuitunen korostaa, että kaikki työ olympialaisia ajatellen on nyt tehty ja mieli kisoja ajatellen on luottavainen.

"Nyt keskitytään vaan hakemaan rentoutta suoritukseen ja hiotaan hieman tekniikkaa. Ennen kisoja ei yleensä jännitä, mutta kisojen lähestyessä varmaan semmoista pienenpientä jännitystäkin alkaa ilmetä. Kisat korkealla ovat aina sujuneet hyvin, joten en jaksa uskoa, että yhtäkkiä ilmenisi ongelmia", Kuitunen sanoi.

Sami Jauhojärvi sanoo ajatelleensa olympialaisia viimeisen kuukauden aikana vähemmän kuin viimeisen puolen vuoden aikana yhteensä. Valmistautuminen kauden päätavoitteeseen on sujunut suunnitelmien mukaan.

"Sen kummempia muutoksia harjoitteisiin ei enää tässä vaiheessa voi tehdä, vaan nyt keskitytään vaan pitämään lihashuolto kunnossa. Nyt vain luotetaan siihen, että valmentaja tietää keinot, millä miehestä saadaan kaikki mahdollinen kisoissa irti", Jauhojärvi sanoo.

Ajoittain vihoitellut selkä kestää miehen itsensä mukaan vaihtelevalla menestyksellä.

"Juuri nyt se on ihan hyvässä kunnossa. Ei sillekään enää voi tehdä sen ihmeempiä, kuin normaaleja huoltotoimenpiteitä", Jauhojärvi tietää.

Aino-Kaisa Saarinen on Kuitusen ja Jauhojärven kanssa samoilla linjoilla: työ on jo tehty.

"Nyt vain pyritään tekemään kaikki viimeistelyharjoitukset puhtaasti ja kaikki asiat niin huolellisesti kuin mahdollista, etten sairastuisi tai ettei tulisi mitään loukkaantumisia. Täällä olen saanut tehtyä kasan hyviä onnistuneita harjoituksia", Saarinen sanoi.

Ilmankostutin poisti vähäisimmätkin terveydelliset huolet

Terveydellisellä puolella joukkueelle pientä huolta aiheutti ainoastaan Livignon kuiva ilma ja hotellin kokolattiamatot. Tilanne ratkaistiin pitkän etsiskelyn jälkeen löydetyillä ja ostetuilla ilmankostuttimilla.

Hiihtojoukkueen huoltoryhmäkin on Livignossa luottavaisin mielin ja aikaa on jäänyt suksien testauksen lisäksi jopa muutamiin hiihtolenkkeihin, mitkä ovat pitkiä päiviä paiskiville uurastajille harvinaista herkkua. Davosin jälkeen joukkue palaa vielä Livignoon pariksi päiväksi ennen siirtymistä olympiamaisemiin 8. helmikuuta.