Uutisen päiväys

17.11.2007← Takaisin

Olos kehittää maasto- ja ampumahiihdon olosuhteitaan

    Muoniossa on syksystä 2006 lähtien ollut käynnissä hanke ampuma- ja maastohiihdon harjoittelu- ja koulutusolosuhteiden kehittämiseksi. Hankkeen puitteissa on laadittu suunnitelmat Oloksen maasto- ja ampumahiihtokeskukselle.


    AMMAHAKO-hankkeen osat ovat maasto- ja ampumahiihtostadion, ensilumen latu, rullarata ja sisäampumarata. Hanketta vetää Muonion kunnassa Pekka Linnainmaa. Hankkeen etenemistä esiteltiin perjantaina Oloksella järjestetyssä hiihtoillassa.


    Ote hankkeen tiedotteesta:

    ”Hankkeen keskeiset ja suurimmat osat ovat maasto- ja ampumahiihtostadionin rakentaminen ja ensilumen latupohjien ja lumensäilönnän kehittäminen. Uusi ampumahiihtostadion on suunniteltu nykyisen ampumaradan ympärille. Nykyinen ampumapaikka pääosin säilyisi, mutta laajennettaisiin harjoittelukeskuksen käyttöön 50-paikkaiseksi.

     

    Muutoin stadionalue kokonaisuudessaan rakennettaisiin uudesta, mikä antaa hyvät mahdollisuudet nykyaikaisen urheilutoiminnan ja median tarpeiden palvelemiseen. Stadionalueen huoltorakennuksineen on suunnitellut arkkitehti Päivi Tallberg yhteistyössä T:mi Timo Ruokojärven kanssa.

     

    Ensilumen ladun kehittäminen nykyisen tykkiladun alueella edellyttää latu-urien leventämistä ja osin uudistamista säilöntälumen käyttöä ja tykittämistä paremmin palvelevaksi. Latu-urien uudistamisen yhteydessä rakennetaan rullarata ympärivuotisen harjoituskäytön mahdollistamiseksi.

     

    Rullarata, kevyen liikenteen väylä Olokselta Muonion keskustaan ja sisäampumarata laser- ja ilma-aseille ovat erityisesti Muonion lukion ja ammattiopiston hiihtovalmennustoiminnan (Ski-College) kannalta välttämättömiä investointeja.

     

    Ensilumen kausi noin 5 viikkoa lokakuulta marraskuun loppuun tuo Muonioon noin 8 000 majoitusvuorokautta. ”Hiihtomatkailijoiden” viipymä on keskimäärin kolme viikkoa. Kansainvälisten arvokilpailujen myötä majoitusvuorokausien määrä voisi lisääntyä ainakin kolmanneksella, koska viipymä lisääntyisi noin viikolla ja mukaan tulisivat kaikki maajoukkueet.

     

    Maasto- ja ampumahiihtostadionin kustannusarvio tie- ja LVIS-yhteyksineen on noin 1,4 milj. euroa (alv 0%). Rahoitusneuvotteluja käydään siten, että päätökset hankkeen toteuttamisaikataulusta voitaisiin saada vuodenvaihteen tienoilla.”

     

    Teksti ja lisätiedot:
    Pekka Linnainmaa, Muonion kunta, AMMAHAKO-hankevetäjä, p. 0400-834 274, pekelinnainmaa@hotmail.com