Uutisen päiväys

30.1.2006← Takaisin

Nuorten MM-kisat alkavat tiistaina sprinteillä

    Suomen maastohiihtojoukkueen urheilijat olivat luottavaisin mielin nuorten MM-kisojen aattona Slovenian Kranjissa. Paikalle saapuneiden suomalaisten 19 hengen joukkueesta 14 pääsee tositoimiin tiistaina, kun kilpailut käynnistyvät sprinteillä.

    Alle 20-vuotiaissa aamupäivän aika-ajoissa jatkopaikasta taistelevat miehissä Martti Jylhä, Antti Häkämies, Erik Lindroos ja Iiro Vilhunen. Naisissa sprintissä mittelöivat Ulla Kiili, Satu Annila, Noora Virtanen sekä Tiina Taskinen.

    Martti Jylhä on kenties suomalaisten kirkkain mitalitoivo avauslajissa. Ensi kertaa nuorten MM-kisoissa mukana olevalla nuorukaisella on taktiikkana rynniä alkusuorasta lähtien kärkeen.

    - Aika-ajossa pitäisi hankkia hyvät lahtöpaikat jatkoeriin. Neljän, tai ainakin kahdeksan parhaan joukkoon pitäisi päästä. Ohittaminen ei ole vapaallakaan helppoa. Karsintakisat on sujunut tosi hyvin, joten luottavaisin mielin ollaan, Jylhä mietti.

    Antti Häkämiehelle tällä kertaa pikamatkalla vuorossa oleva vapaa hiihtotapa sopii erityisen mainiosti.
    - Ei 100 metriä kävellä kilpaa. Kyllä pitäisi sinne 16 joukkoon päästä. Lisäksi tavoitteena on olla paras suomalainen, Häkämies sanaili.

    Erik Lindroosille vapaan sprintti käy niin ikään mainiosti, vaikka hänet tunnetaan pikemminkin perinteisen miehenä. Hän on tositoimissa myös keskiviikkona 10 kilometrin perinteisellä.
    - Jatkoon pitää ehdottomasti päästä. Olin mukana nuorten PM-kisoissa kaksi vuotta sitten, joten kokemusta arvokisoista kyllä on. Ei ole mitään ylimääräistä kisajännitystä, vaikka kyllä tämä kauden kohokohta on, Lindroos kertoi.

    Iiro Vilhusen mielestä aamupäivän startit saisi vetää läpi mahdollisimman nopeasti.
    - Olisi hyvä, ettei lihakset ehtisi kylmetä. Tavoitteena on päästä 30:n sakkiin, ettei urakka jäisi yhteen hiihtoon, Vilhunen sanoi.

    Lari Lehtonen aloittaa urakkansa myöhemmin, mutta oli mukana jo viime vuonna Rovaniemen MM-kisoissa. Tuolloin hän sijoittui 10 kilometrin vapaalla 26:nneksi.
    - Sitä lähdetään parantamaan. Kunto on ollut kohdallaan viime aikoina. On hyvä olla toista kertaa mukana, silla tietää valmisteluista ynnä muusta, mutta ulkomaille tullessa on kyllä ihan eri meininki, Lehtonen toteaa.

    Teemu Kalliojärvi pääsee tositoimiin keskiviikkona 10 kilometrin perinteisellä ja tavoittelee hyvää suoritusta ensimmäisistä nuorten MM-kisoistaan. 
    - Kansainvälinen taso on hieman kysymysmerkki. Ajatuksena on, että sellainen perus, oma hyvä suoritus riittäisi 20:n joukkoon, Kalliojärvi mietti.

    ULLA KIILILLA TAVOITTEET KORKEALLA

    Ulla Kiili sijoittui viime vuonna Rovaniemen MM-kisoissa perinteisen sprintissä 13:nneksi. Sprintin voisi sanoa olevan hänen päämatkansa, vaikka normaalimatkatkin ovat sujuneet kivasti kuluvalla kaudella.

    - En ainakaan huonompaa sijoitusta lähde hakemaan kuin viime vuonna. Välieriin asti pitäisi päästä. Sprintti on kuitenkin vähän luonteeltaan sellaista arpapeliä, koska mitä tahansa voi sattua, Kiili mietti.

    Satu Annilan valmistautuminen uran ensimmäisiin nuorten MM-kisoihin on sujunut hyvin, joten sprintissä ja takaa-ajossa sopii odottaa kovia rutistuksia.
    - Mitään ongelmia ei ole ollut. Ihan hyvillä mielin olen. Sprintissä on tavoitteena päästä jatkoon ja katsoa, miten siitä lähtee kulkemaan, Annila mietti.

    Noora Virtanen oli yksi joukkueen valopilkuista Rovaniemen MM-kisoissa viime vuonna, jolloin hän sijoittui 5 kilometrin vapaalla 12:nneksi ja takaa-ajossa 19:nneksi.
    - Olin tosi tyytyväinen viime vuoden tuloksiin, mutta niitä voisi parantaa. Hyvin on kulkenut talla kaudella, mutta ihan sellaista nappihiihtoa ei ole tullut. En ole säästellytkään, mutta toivottavasti sellainen tulisi talla viikolla, Virtanen pohti.

    Tiina Taskinen on parhaimmillaan omien sanojensa mukaan perinteisellä, mutta vapaan sprinttikin sujuu. Hän toivoo pääsevänsä viestijoukkueeseen, vaikka hiihtää myös 5 kilometrin perinteisellä.
    - Tärkeintä olisi, että saisi tehtyä hyvän hiihdon, johon olisi itse tyytyväinen. Kausi on kulkenut nousujohteisesti, suunta on ollut ylöspäin koko ajan, Taskinen kertasi.

    Minna Saastamoinen kilpailee Sloveniassa ainakin 5 kilometrin perinteisellä ja takaa-ajossa.
    - Ei ainakaan vielä jännitä. Kausi on mennyt todella hyvin, joten lahden luottavaisin mielin kisaamaan. Kunto on kohdallaan, Saastamoinen kertoi.

    Maunu Anhava

    Lisätietoja Kranj´n pohjoismaisten lajien nuorten MM-kisoista 2006: http://www.jwsc2006.com/ 
    Pohjoismaisten lajien nuorten MM-kisat 2005 pidettiin Rovaniemellä. Niistä löytyy tietoa osoitteesta: http://www.jwsc2005.net/

    Kaikki suomalaiset EM/MM-mitalistit löytyvät täältä.