Uutisen päiväys

5.1.2008← Takaisin

Nousiainen kipusi Tour de Skissä 14:nneksi

Ville Nousiainen taisteli perinteisen hiihtotavan 20 kilometrin yhteislähtökilpailussa 12:nneksi ja pääsee Tour de Skin viimeiselle etapille kokonaiskilpailun sijalta 14.

5.1.2008
Kilpailu päättyi norjalaisten kaksoisvoittoon, kun Odd-Björn Hjelmeset nujersi maalikamerakuvan perusteella maanmiehensä Jens-Arne Svartedalin.

Kokonaiskilpailussa Tshekin Lukas Bauer piti asemansa johdossa ja pääsee päätösetapille 1.49,8 ennen toisena olevaa Norjan Tord Asle Gjerdalenia. Bauer taivalsi sakeassa lumisateessa seitsemänneksi, mutta nappasi välikireistä yhteensä 45 bonussekuntia. Kilpailun toinen suomalaisedustaja Sami Jauhojärvi jäi 46:nneksi ja on Tour de Skissä ennen päätösetappia 34:ntenä.

”Ekalla kerralla olisin voinut lähteä mukaan (taistelemaan bonussekunneista), mutta siinä olisi pitänyt olla kuitenkin kolmen joukossa, niin ei siinä ollut mitään järkeä kun niihin ei olisi ollut mahdollisuuksia. Tänään ylämäki oli tavallaan hyvää hiihtoa, olisin voinut lujempaakin välillä hiihtää. Tasatyöntöön ja loivempaan pätkä ei löytynyt mitään puhtia. Kun porukka nousun päällä lähti rutistamaan ja haki asemia siihen sprinttiin (välikiriin joka kierroksen jälkeen stadionilla), siihen oli turha lähteä rynnimään. Asetelmat luotiin tuolla mäen päällä, että kuka ottaa ne pisteet (bonussekunnit). Pääasia oli nyt, että selviää kunnialla tästä ja saa vähän sijoitusta kokonaiskilpailussa nostettua. Ehkä olisi ollut parempi, jos olisi ollut vähän vähemmän näitä välikirejä, ettei näin monta. Ehkä kolme olisi ollut sellainen soppeli määrä. Toisaalta tällaiseen kisaan nuo välikirit tekivät varmasti ihan hyvää, siinä porukka hajosi aina vähäsen ja jotkut väsähtivät siihen. Hiihdin pitopohjasuksilla, melkein kaikilla oli. Kävin kokeilemassa voidelluin suksin tuon lenkin, tänään en olisi sellaisilla kapuloilla päässyt maaliin. Oli pakko ottaa pitopohjasuksi, ekaa kertaa jalassa ja hyvin toimi. Huomenna jos on paukkuja, pystyy vielä iskemään ja nousemaan kymmenen joukkoon. Nyt ainakin tuntuu, että on jonkun verran paukkuja, oli väsyneemmänkin näköisiä kavereita. Eri tyyli ja eri matka, näkee sitten”, Nousiainen sanoi.

”On ollut kahta kisaa lukuun ottamatta tervanjuontia tämä Touri. Tällä hetkellä on niin tyhjä olo, että lenkillä hiihtää kotona normaalisti lujempaa kuin kisassa. Paljon kisoja Tourilla ollut ja todennäköisesti en ole vielä palautunut täysin kesän ja syksyn harjoittelusta ennen kuin olen aloittanut kilpailukauden, se täällä kostaa rankimmalla mahdollisella tavalla niin, ettei täällä pääse tasan mihinkään. Toivottavasti ei ole kovin korkealla aurinko ennen kuin tästä palautuu, tällä hetkellä tuntuu että se on aika korkealla ennen kuin tästä suosta on noustu”, Jauhojärvi tuumi.

Tour de Ski huipentuu sunnuntaina, kun hiihtäjät kapuavat vapaan hiihtotavan kilpailussa lopuksi Alpe Cermistä ylös maaliin. Miehillä matka on yhteensä 10 kilometriä, naisilla yhdeksän.

Tulokset ja tilanteet: http://www.tour-de-ski.com/