Uutisen päiväys

14.12.2019← Takaisin

Nissinen kuudes Skandinavia cupin 20 kilometrillä, Lepistö 15:s 30 kilometrillä

Vilma Nissinen taisteli loppuun asti palkintokorokesijasta 20 kilometrin perinteisen yhteislähtökilpailussa Skandinavia cupissa Vuokatissa ja oli lopulta kuudes. Miesten 30 kilometrillä päivän paras suomalainen oli Lauri Lepistö, joka oli 15:s. Naisten kilpailun voitti Ruotsin Maria Nordström, miesten kilpailun Eirik Sverdrup Augdal.

Nissisen meno oli alusta lähtien vahvaa, mutta matkan aikana tapahtumia riitti.

– Toisella kierroksella kun laskettiin tekniikkarinne alas ja olin lähdössä yhdestä tytöstä ohi, jotenkin suksi haukkasi ja menin suoraan mahalleni. Kuulemma 13 sekuntia kovempaa hiihdin kolmannen kierroksen kuin kärki. Sain heidät onneksi kiinni. Oli kulkupäivä. Jos ei olisi tarvinnut hiihtää sitä välikiekkaa niin kovaa, olisi voinut loppuun jäädä enemmän paukkuja. Ei voi olla pettynyt, oli selkeästi parempaa kuin tämä alkukausi, Nissinen sanoi hymyillen.

Perjantaina sprintissä välieriin yltänyt Lauri Lepistö jatkoi vahvaa menoaan Vuokatissa myös lauantaina. Hän oli hyvin mukana

– Etenkin tasaisilla aika rennosti pystyin tulemaan. Olen tyytyväinen. Oli mukava huomata, että pystyin tuossakin porukassa tulemaan oikeasti rennosti. Aikaisemmin olen ollut aika tiukilla pääporukassa ja joutunut parin kierroksen jälkeen vähän antautumaan. Nyt tulin sen kuusi kierrosta hyvin, sitten olin tiukilla, Lepistö sanoi.

Naisten kilpailussa muista 20 parhaan joukkoon yltäneistä suomalaisista Anni Kainulainen oli 11:s ja Hennariikka Rahkola 20:s, miehissä Lepistön jälkeen pisteille ylsi suomalaisista myös Heikki Korpela, joka oli 28:s.

Nordströmin taktiikka toimi, Augdal kehittynyt perinteisellä

Nykyään Borås SK:ta edustavan Maria Nordströmin voittomarginaali Norjan Tiril Liverud Knudseniin oli vain sekunnin luokkaa. Kolmaskin sija meni ruotsalaishiihtäjälle, Linn Sömskarille, joka viihtyi yhteislähtökisan kärjessä useaan otteeseen.   

– Hankalaa oli monelle tämän päivän nollakelissä, mutta minun sukseni toimivat aivan mainiosti, kertoili Maria Nordström. Hän hiihti tänään pitopohjasuksilla kuten aika moni muu hyville sijoille hiihtänyt. 

Nordström pysytteli suhteellisen kauan kärkihiihtäjien takana säästäen rauhallisesti voimia ja viimeisen eli kuudennen kierroksen isoimmassa mäessä hän sitten iski. 

– Syteen tai saveen, se oli minun ajatukseni mäessä. Ja kestin kuin kestinkin loppuun asti, hymyili Maria Nordström, joka on aina pitänyt itseään monipuolisena hiihtäjänä, vaikka sprinttipuolella onkin tullut jonkin verran menestystä.

Miesten yhteislähtökisan päivän nimi Vuokatissa oli lopulta Eirik Sverdrup Augdal. Hänenkin voittonsa käsikirjoitus nojasi hitaasti kiiruhtamiseen. 

– Vapaa on aina ollut juttuni, mutta nyt minulla on todellakin jotain meneillään myös perinteisellä, kun alan olla omaksunut tasatyönnön, jutteli rauhallinen oslolainen voittaja. 

Lopussa myös Augdal, kuten naisissa Nordström, räjähti pitkään kiriin viimeisessä mäessä. Viimeisillä kierroksilla kärjessä taistelleet Martin Löwström Nyenget ja Vebjörn Turtveit saivat yllättäen antautua. Augdal ehti maaliin tasan sekunti ennen Nyengetiä.

Ringkollen-seuraa edustava Eirik Augdal voitti kuusi talvea sitten nuorten maailmanmestaruuden sekä henkilökohtaisesti että viestissä. Ensimmäiset aikuisvuodet sitä vastoin ovat olleet aika nihkeitä.

Nyt Augdal uskaltaa taas ajatella tehtäviä maailmancupissa ja huomista vapaan kisaa Vuokatissa ennen kaikkea. Lauantain voitto oli Augdalin ensimmäinen perinteisellä aikuisten kisoissa koskaan.  

Suomalaisten kommentteja Soundcloudissa:

Vilma Nissinen

Anni Kainulainen

Hennariikka Rahkola

Rebecca Immonen

Lauri Lepistö

Heikki Korpela