Uutisen päiväys

21.2.2005← Takaisin

Naisten viestissä ensimmäinen kultamitali Norjaan – suomalaiset eivät venyneet

Norja ja Venäjä taistelivat tiukasti naisten viestin MM-kullasta, mutta lopulta Norjan ankkuri Marit Björgen osoitti vahvuutensa radan viimeisessä kuokkanousussa. Pronssimitalin nappasi ehkä hieman yllättäenkin Italia. Suomalaisten mitalitoiveet karisivat tasaisesti kisan aikana ja lopulta sijoitus oli viides.

Suomi joutui starttaamaan viestissä toisesta rivistä, sillä lähtöpaikat määräytyivät edellisten MM-kilpailujen mukaan ja Val di Fiemmessähän Suomi hylättiin. Kirsi Välimaa osoitti kuitenkin taas olevansa varsin vahva lähtijä, sillä hän raivasi tiensä nopeasti kärkeen.
- Vähän jännitin sitä, että kuka lähtee edestäni, mutta onneksi se oli Kazakstanin joukkue, joka oli varsin nopea, Välimaa kertoi.
Osuudellaan jämijärveläinen kävi jopa kärjessäkin, kun kukaan muu ei suostunut vetojuhdan rooliin, eikä Välimaakaan suostunut vetämään kauaa. Vaihtoon hän saapui seitsemäntenä vajaat 20 sekuntia kärkimaa Venäjän perässä.
Toiselle osuudelle starttasi sairaudesta toipunut Virpi Kuitunen, joka lähti yhdessä Norjan Hilde G. Pedersenin kanssa ajamaan kärkeä takaa. Kuitunen olikin osuutensa kolmanneksi nopein Pedersenin ollessa nopein.
- Hiihto oli kaukana siitä, mitä se parhaimmillaan on, mutta toipilaalle se oli hyvä, Kuitunen totesi.
- Verryttelyssä ei ollut kovinkaan varmaa oloa, tauti tuntui lihaksistossa ja oikeastaan koko matkan tuntui pahalta. Mutta toivottavasti tämä teki nyt ihmeen lihaksistoon jatkoa ajatellen.
Kuitunen oli vaihdossa 4:s, hieman päälle 13 sekuntia Venäjää jäljessä.
Aino-Kaisa Saarinen hiihti ensimmäisen vapaan osuuden ja sai huomata mm. Katerina Neumannovan hyvän iskukunnon ensimmäisen kierroksen viimeisessä mäessä. Tuolloin tshekki nykäisi ja jätti Saarisen ja Saksan Evi Sachenbacherin vauhdistaan.
- En uskaltanut lähteä peesiin, vaan päätin hiihtää oman hiihtoni, jotta minulla olisi ollut vielä toisella kierroksella paukkuja jäljellä, Saarinen selvitti.
Hän oli lopulta osuutensa yhdeksänneksi nopein ja saapui vaihtoon kuudentena reilun minuutin edelleen kärkipaikkaa pitäneen Venäjän perässä.
Riitta-Liisa Lassila otti osuudellaan Tshekin joukkueen kiinni ja meni ohitse viimeisessä mäessä. Mitalisijojen karkaaminen oli selvää jo Suomen ankkuriosuuden alkaessa, mutta Lassila päätti kuitenkin hiihtää mahdollisimman kovaa ja olikin osuutensa kolmanneksi nopein.
Kärjessä Norjan Marit Björgen nousi Venäjän Julia Tshepalovan ohi viimeisessä raskaassa nousussa ja Italian Arianna Follis pysti pitämään muun joukkueen hyvin pohjustaman etumatkan Saksan joukkueeseen.
- Siihen nähden, että haimme mitalia, oli ehkä epäkiitollista lähteä osuudelle. Kaikilla taisi jäädä parannettavaa, Lassila totesi maalissa.
Naisten valmentaja Ismo Hämäläinen myönsi olevansa ”pikkaisen pettynyt” mitalin karkaamiseen.
- Muut veivät mitalit ja me emme pystyneet venymään niin kuin muut, hän totesi.
- Kirsi hiihti perushiihdon, Virpi lähtökohtiin nähden loistavasti, Aino-Kaisa ei tänään oikein syttynyt, vaan hiihti perushiihdon ja Riitta-Liisa hiihti omalla tasollaan ollen todella varma osuudellaan.
Hämäläinen sanoikin Suomella olleen ennen viestiä vain yksi perusvarma hiihtäjä joukkueeseen.
- Se ei riitä. Pitäisi olla aina ainakin kolme perusvarmaa hiihtäjää, hän myönsi.