5.1.2008← Takaisin

Muranen toiseksi Prahan sprintissä – Kuitunen jatkaa kokonaiskilpailun neljäntenä

30.12.2007

Suomalaishiihtäjille ropisi hyvin bonussekunteja Tour de Skin kolmannessa osakilpailussa Prahassa, sillä neljä suomalaista selvisi finaaleihin. Pirjo Muranen sijoittui toiseksi, Virpi Kuitunen viidenneksi, Sami Jauhojärvi 11:nneksi ja Riitta-Liisa Roponen 12:nneksi. Kuitunen jatkaa Tour de Skissä neljäntenä.

Prahan sprintin voitti Italian Arianna Follis. Kokonaiskilpailussa 19:nneksi noussut Muranen oli viimeksi maailmancupin henkilökohtaisessa kilpailussa palkintopallilla tammikuussa 2005 Nove Mestossa. Sunnuntaina hän pääsi finaaliin aikavertailun kautta sijoituttuaan välierässään neljänneksi.

”Hyvältä tuntuu, nyt on yksi tämän vuoden tavoite (palkintopallisija) täytetty. Hyvin jaksoin puskea. Finaalissa lähtö oli ihan OK, (Justyna) Kowalczyk siinä vähän kolisteli, mutta ajattelin, että riskillä menen. Pääsin hyvin Follisin peesiin, josta en ihan päässyt ohi”, vain kaksi sekunnin kymmenystä Follisille hävinnyt Muranen kertasi iloisena.

Kuitunen oli sunnuntaina hyvässä vireessä, sillä hän oli aika-ajon kolmas ja voitti sen jälkeen sekä puolivälieränsä että välieränsä. Kuitusen A-finaali alkoi kuitenkin epäonnisesti kun lopulta kolmanneksi sijoittunut ja kokonaiskilpailua johtava Norjan Marit Björgen astui jo lähtösuoralla hänen suksensa päälle.
    ”Marit päätti sitten kampata. Jäin siinä neljänneksi eikä siitä paljon noustu tällä radalla. Vähän ottaa pattiin, kun olisi voinut palkintopallillekin päästä. Kaikki erät menivät tosi hyvin ja pääsin aina keulaan. Kokonaiskilpailu näyttää ihan hyvältä, edessä on kuitenkin minulle parhaat matkat”, kokonaiskilpailussa 23,5 sekunnin päässä Björgenistä oleva Kuitunen tuumi.

Riitta-Liisa Roponen oli kilpailun 12:s ja nousi kokonaiskilpailussa seitsemänneksi (-44,9). Aino-Kaisa Saarinen oli sunnuntain kilpailussa 14:s ja on kokonaiskilpailussa 15:ntenä (-1.09,1).

”Vähän tuli muiden epäonni minun onneksi. Ennakkoon ajatellen tämä oli minun pahin matka täällä, nyt on kaksi pahinta (prologi ja Prahan sprintti) takana. Hiihto oli helppoa, en sillä tavalla ehti tasasella, mutta hiihto oli helppoa ja mukavaa”, Roponen iloitsi.

”Aika-ajossa oli vaikeaa, mutta erässä kulki jo paremmin. Nyt vaan palauttelua”, Saarinen tuumi.

Östensen nousi kokonaiskilpailun johtoon

Miesten sprintin voitti Venäjän Nikolai Morilov ennen Tour de Skin johtoon noussutta Norjan Simen Östenseniä. Jauhojärvi sijoittui välierän kaatumisen jälkeenkin 11:nneksi ja on kokonaiskilpailussa kahdeksantena 39,6 sekuntia Östensenistä. Ville Nousiainen oli 44:s ja jäi ilman aika-ajosta jatkoon päässeille annettuja bonussekunteja. Kokonaiskilpailussa hän on 28:ntena.

”Aika-ajo oli ok, vaikka maaliin päästyäni en olisi uskonut, että aika riittää jatkopaikkaan. Puolivälierän jälkeen vähän haahuilin, kun en tiennyt päässeeni jatkoon (erän neljäs) ja olin jo menossa palauttamaan transponderia. Välierän kolaroinnin jälkeen ajattelin säästää tulevaan erään. B-finaalissa vasta opin, miten sprinttiä hiihdetään. Vielä on hiomista”, Jauhojärvi kertaili päiväänsä.

"Ei ollut hiihto mistään kotoisin, tuli kompuroitua aivan liikaa", Nousiainen puuskahti.

Tour de Skissä on maanantaina välipäivä. Suomen joukkue palaa sunnuntaina Nove Mesto na Moraveen, jossa hiihdetään seuraava osakilpailu on 1. tammikuuta. Miehillä matkana on 15 kilometriä, naisilla 10 kilometriä vapaalla hiihtotavalla. Kilpailuun lähdetään kokonaiskilpailun tilanteen mukaisesti. Miesten kilpailu alkaa Suomen aikaa 13.30, naisten 16.30.