Uutisen päiväys

26.1.2008← Takaisin

Muranen toinen ja Strandvall kolmas Canmoren sprintissä, Kuitunen siirtyi cupin kärkeen

Canmoren maailmancupin sprintti tarjosi lauantaina paljon suomalaisilonaiheita: Pirjo Muranen oli toinen, Matias Strandvall kolmas ja kuudenneksi sijoittunut Virpi Kuitunen siirtyi maailmancupin johtoon.

Pirjo Muranen palasi maailmancupin osakilpailun palkintopallille kolmen vuoden tauon jälkeen, kun hän hiihti Kanadan Canmoressa vapaan sprintissä toiseksi.
Murasen edelle jäi vain Kanadan Chandra Crawford, jolle vuokattilainen hävisi 0,4 sekuntia. Vaikka maailmancupin palkintopallisijasta olikin kolme vuotta (Nove Mesto tammikuu 2005), Muranen oli sprintissä palkintopallilla jo tällä kaudella Tour de Skissä Prahassa (toinen). Muranen oli karsinnan kymmenes, mutta voitti sekä puolivälieränsä että välieränsä.
”Tosi hyvä kisa. Aika-ajo oli vähän tahmeaa, mutta se aukaisi paikkoja. Erissä oli hyvä, että pääsi alusta lähtien hallitsemaan. Finaalissa Chandra vaan oli muutaman sauvoittaluistelupotkun verran parempi”, perjantaina kympin kisan sijasta kovemman treenin tehnyt Muranen tuumi iloisena.

Matias Strandvall
ylsi lauantaina ensimmäistä kertaa maailmancupissa A-finaaliin ja taisteli lopulta kolmanneksi. Välieränsä kolmantena aikavertailusta finaaliin selvinnyt Strandvall oli aiemmin parhaimmillaan voittanut B-finaalin eli sijoittunut seitsemänneksi Tukholmassa viime maaliskuussa. Nykyisin Tampereella asuva vaasalainen ehti jo luulla jääneensä täpärästi neljänneksi ja harmitteli vuolaasti palkintopallisijan lähelle jäämistä ja sitä ettei ihan jaksanut, kunnes hänet julistettiinkin kolmanneksi ja riemu oli sen mukainen.

”Oli mahtavaa hiihtää varsinkin tällaisella loppusuoralla. Hienoa ja hauskaa. Ehkä minusta tulee nyt enemmän vapaan sprintteri (nauraa). Aika-ajo (yhdeksäs) oli helppo verrattuna perinteisen sprinttiin keskiviikkona. Puolivälierä oli vielä helpompaa (voitto). Siinä minulla oli todella vahva olo ja itseluottamus kohdillaan, joten yritin jelpata Kallea (Lassila, jäi erän viidenneksi). Välierässä olisi pitänyt ajaa maalisuoralla pidempään isolla vaihteella, vaihdoin liian äkkiä wassuun. Onneksi oli lucky loser ja pääsin finaaliin”, Strandvall kertasi päiväänsä.

Virpi Kuitunen sai Canmoresta sen mitä halusi: cupin kärkipaikan. Kuudes sija toi Kuituselle 40 pistettä, joten Charlotte Kalla joutui ohitetuksi cupissa 24 pisteen erolla.
”Tänään oli parempaa kuin pertsan sprintti, en samalla lailla hyytynyt lopussa. Tavoite tuli tälle reissulle täyteen. Tavoite oli, että saan johtajan liivin. Perinteisen sprintistä olisi ollut mahdollista saada isompikin määrä pisteitä, mutta vapaan kymppi ja pursuit menivät hyvin. Tästä on hyvä lähteä Otepäähän (seuraava maailmancup 9.-10.2.). Sitä ennen aion kotona levätä ja tehdä perusharjoittelua”, Kuitunen suunnitteli iloisena.

B-finaaliin ylsi myös Riikka Sarasoja, joka sijoittui 12:nneksi. Sarasoja on aiemmin ollut maailmancupin sprintissä parhaimmillaan kymmenes vuonna 2004, mutta tuolloin hiihdettiin vielä neljän urheilijan erin.
”Olen aivan älyttömän tyytyväinen! Tämä oli ensimmäinen kerta, kun pääsin hiihtämään maailmancupissa neljä kertaa. Vähän harmittaa, kun en päässyt palkintorahoille (10 joukkoon), mutta hyvin meni. Tuli balsamia haavoille, kun eilen jäin vähän pisteistä (34:s vapaan kympillä)”, Sarasoja iloitsi.

Jylhälle uran paras cup-sijoitus

Kaikki kymmenen suomalaishiihtäjää selvittivät lauantaina tiensä karsinnasta jatkoon. Puolivälieriin hiihdot päättyivät naisista Aino-Kaisa Saariselta (13:s, puolivälieränsä kolmas), Riitta-Liisa Roposelta (22:s, eränsä viides), Mona-Liisa Malvalehdolta (26:s, eränsä kuudes) sekä miehistä täpärästi karsiutunut mutta uransa parhaan cup-sijoituksen hiihtäneeltä Martti Jylhältä (14:s, eränsä kolmas), Kalle Lassilalta (22:s, eränsä viides) ja Ville Nousiaiselta (29:s, eränsä kuudes).

"Parempaa vapaan hiihtoa ajoittain kisan aikana ja välillä taas sähellystä. Perussuoritus tällä hetkellä tällä teknisellä tasolla", Saarinen sanoi.


Maailmancup jatkuu Viron Otepäässä 9.-10. helmikuuta. Otepäässä matkoina ovat naisten kymppi ja miesten 15 kilometriä perinteisellä sekä perinteisen hiihtotavan sprintit.