Massahiihtokautta odottaessa: lenkkeilyä otsalampun valossa ja kisakalenterisuunnitelmia
Moni hiihtäjä odottaa jo kovasti paitsi talvea niin myös massahiihtotapahtumia. Hiihtoliitto.fi seuraa kotimaista massahiihtokautta juttusarjassa, jossa muun muassa seurataan Kari Mäen talvea kilpailuissa ja niiden väliajoilla. Aluksi kurkistetaan, millaisista lähtökohdista Jämsänkoskella asuva 43-vuotias hiihtäjä talven aloittaa ja miltä kisakalenteri talveksi näyttää.
”Kesä ja syksy on harjoiteltu entiseen malliin. Kesällä suunnistin aika paljon, lähinnä kuntorasteilla ja lisäksi tuli osallistuttua Jukolan viestiin ja Fin5-rastiviikolle. Kajakkimelontaa tein kesällä kerran viikossa. Asumme järven rannalla, joten melomaan on helppo lähteä vaikka iltaisin. Rullilla hiihdin kesän ja syksyn aikana n. 2000 km, rullahiihtoa olen tehnyt aika paljon veljeni Markun kanssa. Juoksulenkit ovat myös kuuluneet ohjelmaan”, Kari kertoo taustoistaan.
Harjoitustunteja hän laskee toukokuun alusta marraskuun alkuun kertyneen hieman yli 200. Useana edellisenä vuonna akilles- ja pohjevaivat ovat estäneet juoksemista, mutta tänä vuonna Kari on saanut harjoitella lähes täysin terveenä.
”Fiilis on ollut koko ajan hyvä ja aina on ollut mukavaa lähteä lenkille. Juoksu ja rullahiihtokin on tuntunut kulkevan melko mukavasti. Onhan se kuitenkin todettava, että tässä iässä ja 30 vuoden harjoitustaustalla ei kunto enää hirveitä harppauksia eteenpäin ota.”
Varsinainen tauko harjoitteluun tuli vain syyskuun lopulla, jolloin Kari oli Pudasjärvellä kertausharjoituksissa kahdeksan päivää. Tiistai-illan ohjelmaan on kuulunut Nina-vaimon ja Keijo Heinäsen kanssa hiihtoharjoituksien vetäminen 8-12-vuotiaille lapsille.
Harjoituksissa on ollut peräti 24 lasta, mikä on edellisiin vuosiin verrattuna erittäin paljon”, Kari iloitsee.
Otsalampun kanssa lunta odotellessa
Lunta suksien alle Kari on löytänyt Jämiltä, jossa hän on piipahtanut hiihtoputkessa hiihtämässä parilla reissulla. Viikolla 48 ohjelmassa on reissu perheen kanssa Ylläksen Äkäslompoloon.
”Veljeni Markku lähtee myös perheineen samaan reissuun. Tämä viikon 48 tai 49 Ylläksen reissu on ollut meille perinne jo vuodesta 1998 alkaen. Muuten odottelen lumien tuloa kotipaikkakunnalla. Jämsänkosken Ilves hommasi viime vuonna kaksi lumitykkiä, joten toiveissa on päästä aloittamaan hiihdot kotipuolessa viime vuosia aiemmin.”
Lumia odotellessa Karillakin treenaaminen on aavistuksen haasteellisempaa, kun rullilla ei voi enää hiihtää ja työpäivän jälkeen lenkille on mentävä otsalampun kanssa.
”Tällä hetkellä harjoittelu on sauvarinnettä, juoksua, sauvakävelyä ja kuntopiiriä. Sauvarinteessä käyn Himoksessa, sieltä löytyy hyviä 5 - 10 minuutin nousuja. Sauvarinteiden myötä myös tehoharjoittelu on lisääntynyt”, Kari kertoo.
Lapponiaan on taas ”pakko päästä”
Tulevana talvena Kari suunnittelee hiihtävänsä 8-10 pitkän matkan kilpailua, ehkä mukaan mahtuu jokunen normaalimatkan kilpailukin alkutalvesta. Kauden kohokohdiksi hän nostaa Lapponia-hiihdon ja Pirkan hiihdon.
”Lapponia-hiihdossa olen ollut joka vuosi vuodesta 1993 alkaen, sinne on pakko päästä. Pirkan hiihto vapaalla on myös talven kohokohtia. Pitkä matka (90km) tekee siitä erityisen, myös reitti ja järjestelyt ovat hyvät. Osallistuin Pirkan hiihtoon vuonna 1999 ensimmäisen kerran ja silloin tuli myös ensimmäinen voitto. Pirkka on hiihto jossa olen parhaiten menestynyt, niin sekin tietysti tekee Pirkan erityisen mieluisaksi”, Kari hymyilee.
Koko perheen harrastus
Ranskan La Transjurassiennen Kari on hiihtänyt jo seitsemän kertaa ja mielisi myös kahdeksannelle kerralle. Matkaa hän ei ole vielä varannut, mutta massahiihtokausi saattaa hyvinkin alkaa Ranskassa 8. helmikuuta. Kokonaisuutena hän odottaa tulevaa massahiihtokautta jo innolla. Vielä hartaammin hän odottaa kunnon talvea.
”Olisihan se mukava päästä parin vuoden tauon jälkeen aloittamaan hiihtokausi kotipuolessa vaikka joulukuun alussa. Nämä massahiihdot ovat meille koko perheen ja suvun harrastus. Veljeni Markku ja vaimoni Nina kiertävät samat kisat ja vielä vanhempanikin ovat usein juottohommissa. Lapset 6, 9 ja 11 vuotta ovat mukana syksyllä Ylläksellä ja kevään Lapponia-viikolla”, Kari kertoo.