Uutisen päiväys

7.5.2007← Takaisin

Martti Jylhä on lupaava hiihtäjä

19-vuotias Martti Jylhä on ensi kaudella kovan haasteen edessä, kun A-maajoukkueen paikka varmistui.

Jylhä aloittaa pian armeijan, mutta maastohiihto on myös tärkeässä roolissa. Viime kausi oli nuorelle hiihtäjälle todella hyvä. Nuorten MM-kisoista Jylhä saalisti kaksi henkilökohtaista mitalia.

– Kausi ei olisi voinut paljon paremmin mennä. Tietenkin oli muutamia kisoja, jotka olisivat voineet mennä hiukan paremmin. Kokonaisuuteen olen todella tyytyväinen, iloinen Jylhä sanoo.

 Jylhän valitseminen A-maajoukkueeseen saattoi olla yllätys monille, mutta ei hänelle itselle.

–  Valinta ei ollut suuri yllätys, koska osasin odottaa Dalenin linjausta. Ryhmän koko ja sprinttiryhmä hieman yllättivät, Jylhä toteaa.

Nuorella suurlupauksella taittuu matka kuin matka. Monipuolisuus on urheilussa merkittävä asia, kun puhutaan huippu-urheilusta.

– Olen sen verran nuori, että en ole kovin pitkiä matkannut hiihtänyt. Pidän itseäni kuitenkin yleishiihtäjä, joten matkoja taittuu sprintistä 15:sta kilometriin asti, nuori mies naurahtaa.

Suomen miestenhiihto on ollut vuosia pinteessä, mutta tunnelin päässä alkaa olla näkyvissä valoa.  Suurlupauksia on vielä tulossa, vaikka yleensä nuoret suuntautuvat joukkuelajeihin. Martti Jylhä päätti kuitenkin toisin.

– Tästä kesästä on tulossa rankka.  Armeijaan pitäisi mennä sekä omistautua hiihdolle. Tämä ei ole paras mahdollinen yhdistelmä, eikä palautuminen ole helppoa. Tilannetta on kuitenkin turha murehtia, kun armeijassa otetaan varmasti myös tämä asia huomioon, jotta pääsen hyvin mukaan kilpaladuille ja treeneihin. Asenteeni on kohdallaan, joten eiköhän tästäkin selvitä, Jylhä toteaa.

Ensi kauden tavoitteista Jylhä ei odota liikoja, vaikka parhaansa hän lähtee tekemään.

– Yritän hiihtää ehjän kilpailu- ja harjoituskauden. En aseta mitään tuloksellisia tavoitteita. Uskon vahvimpiin puoliini, eli nopeuteen, nuorukainen lisää.

Heidi Hautamäki