Uutisen päiväys

11.1.2017← Takaisin

Maastohiihdon Suomen Cup jatkuu Jämillä

Maastohiihdon Suomen Cup suuntaa tulevana viikonloppuna Jämille, jossa hyvissä olosuhteissa hiihdetään lauantaina 10/15 kilometrin vapaan matkat ja sunnuntaina viestit. Säpinää riittää, sillä Jämin Jänteen isännöimissä kilpailuissa nuoret hiihtävät omat tarkkailunsa.

Järjestävän seuran Antti Ojansivulle vapaan 15 kilometriä on oikein passeli matka, joten mieheltä voi odottaa hyvää menoa. Jämin radoilla hän viihtyy.
”Lähtölistaa katsellessa top kuudessa pitäisi kyllä olla lauantaina, mahdollisuudet on ihan hyvään sijoitukseen. Sunnuntaina viestissä joukkueemme on Ristomattia (Hakola) lukuun ottamatta paikalla, ja uskon, että meillä on hyvät mahdollisuudet hiihtää palkintosijalle. Toivon, että pystyisin viikonloppuna hiihtämään hyvät kisat. En ole useaan vuoteen pystynyt kauhean pitkää tasapainoista jaksoa tekemään. Olisi tärkeää pysyä terveenä”, Ojansivu sanoo.
Hänen alkukautensa on ollut joulukuun haastavammasta pätkästä pääsääntöisesti hyvä, sillä kehityskohteena olleessa perinteisessäkin on tullut parannusta. Viime viikonloppuna Ojansivu kilpaili monien muiden suomalaisten tavoin Lahdessa Skandinavia-cupissa. Siellä tuloksena oli perinteisen 15 kilometrillä 36:s ja vapaan sprintissä 44:s sija.
”Sprintti oli minulle ihan hyvä, vaikkei se jatkoon riittänytkään. Siinä on kuitenkin tullut kehitystä. Oli positiivinen päivä. Sunnuntaina varsinkin toinen 7,5 kilometriä oli hyvä, alussa en saanut oikein vauhtia päälle. Kokonaisuudessaan hyvä kisa ja hyvään paikkaan.”
Ojansivu ei enää tänä vuonna mahdu U23-MM-kisoihin. Siksi hän asetti keväällä muunlaisia tavoitteita:
”Keväällä asetin itselleni tavoitteeksi, että pidempien matkojen eli erityisesti 30 kilometrin hiihtäminen kehittyisi. Hirveästi en ole vielä päässyt sitä ulosmittaamaan kisatilanteissa, mutta kaikki kisat ovat olleet nousujohteisia. Se kertoo parantuneesta kestävyyspuolesta. Kisojen osalta toivon, että tulisi maailmancup-edustuksia. Se on päällimmäinen tavoite”, Ojansivu sanoo.

Matintalo odottaa mielenkiinnolla kauden ensimmäistä vapaan kymppiä

Naisten kilpailussa on mukana myös monia hiihtäjiä, joilla päätavoite on vielä nuorten MM- tai U23-MM-kilpailuissa. Yksi heistä on nuorempana paljon Jämin maastoissa hiihtänyt Johanna Matintalo, joka säväytti viime viikonloppuna Skandinavia-cupissa hiihtämällä perinteisen kympillä 11:nneksi.
”Tulos oli hyvä, mutta kun tulin maaliin, ei se tuntunut nappionnistumiselta. Siihen nähden kun tulos oli jo noin hyvä, se antaa hyviä merkkejä. Ei huonossa kunnossa tuollaista tulosta tee, mutta ei se mikään ihan täydellinen suoritus omasta mielestäni ollut”, Matintalo sanoo hymyillen.
Matintalo on monipuolinen kestävyyslahjakkuus, joka on tälle kaudelle satsannut pelkästään hiihtoon. Aiempina vuosina kesäisin pääpaino on ollut kestävyysjuoksussa. Aiempina kesinä hän ei juurikaan rullahiihtänyt, nyt sitä tuli päivittäin. Lisäksi saliharjoittelua oli pari kertaa viikossa.
”Kiire ei ainakaan ole yhtään vähentynyt, mutta mukavalta on tuntunut. Aikaisempiin vuosiin verrattuna kotiharjoitteluaikaa oli enemmän. Oli mukavaa, että oli kunnon harjoituskausi”, Matintalo sanoo.
Perinteinen on ollut hänelle varmempi hiihtotapa, mutta viikonloppuna hän pääsee hiihtämään ensimmäistä kertaa tällä kaudella vapaan kympin. Tähän asti vapaan normaalimatkat ovat olleet vitosia.
”Kummatkin ovat olleet niin, että olen edellispäivänä hiihtänyt sprintin. En ole kertaakaan päässyt vielä tuoreena hiihtämään vapaan väliaikalähtöä tällä kaudella, joten mielenkiinnolla odotan sitä, että nyt pääsee. En osaa asettaa mitään sijoitustavoitetta. Toivon, että pystyisin kauden mittaan parantamaan omaa vapaan tekniikkaani ja vauhtia.”
U23-MM-kisoissa Matintalolle yhdistelmäkilpailu lienee paras matka, mutta myös perinteisen sprintissä hän voi olla hyvinkin korkealla.
”En varsinaisesti ole mitään päämatkaa sinne miettinyt, kaikki ovat yhtä tärkeitä.”

Aikataulut, lähtölistat ja muuta infoa: http://www.hiihtoliitto.fi/suomen-cup/jami/

Kuvassa Jämin stadionalue, jossa on isännöity onnistuneesti useita kovatasoisia hiihtokilpailuja. Kuva: Tero Vehkamäki.