Uutisen päiväys

29.4.2019← Takaisin

Maastohiihdon maajoukkueessa 24 urheilijaa - tavoitteena tehokas ryhmäharjoittelu ja laaja tasonnosto

Maastohiihdon maajoukkueet on nimetty kaudelle 2019/2020. Ryhmäharjoittelun merkitys korostuu maajoukkueen ollessa sekä naisissa että miehissä suuri. Krista Pärmäkoski ei ole mukana maajoukkueryhmässä harjoituskaudella, vaan järjestää harjoittelunsa itsenäisesti.

Maajoukkueen valmennustiimin uudelleen organisoinnin ja tuoreiden valmennuksen painopisteiden mukaisesti on valittu myös tulevan kauden maajoukkueet. Viime kauden ryhmäjaot poistuvat ja A-maajoukkueen sekä haastajaryhmän urheilijat harjoittelevat pääosin yhdessä isolla joukkueella.

"Ryhmämuutoksen taustalla on saada ensinnäkin nuoria lisää maajoukkueympäristöön sekä toteuttaa tasonnosto laajemmin. Vanhan haastajaryhmän harjoitteluolosuhteita oli tarpeen parantaa ja saada heille yhteisharjoittelun kautta vertailupohjaa kansainväliseen tasoon. Ja tottakai ryhmäharjoittelun tehostaminen ja kovien tehoharjoitusten tekeminen on isolla porukalla helpompaa", kertoo maajoukkueen johtajana toimiva Matti Haavisto maajoukkueryhmän tavoitteista. 

Vaikka ryhmien toiminta on pääosin sulautettu yhteen, saavat A-statuksen urheilijat joitakin etuja suhteessa muuhun ryhmään. Tähän kuuluvat tarpeelliseksi katsotut leiripäivät muun muassa korkealla sekä osa tukipalveluista. Joukkueessa harjoittelee 24 urheilijaa, joista 11 on naisia ja 13 miehiä. A-statuksen urheilijoita on yhteensä 11, joista kuusi naisia ja viisi miestä. Maajoukkueen urheilijat sitoutuvat maajoukkueeseen allekirjoittamalla urheilijasopimuksen.

Krista Pärmäkoski ei kuulu harjoituskaudella maajoukkueen harjoitusryhmään, vaan on valmentaja Matti Haaviston kanssa tekemänsä päätöksen mukaisesti päättänyt harjoitella itsenäisesti alkavan kesä- ja syyskauden. Kymmenen vuoden ajan maajoukkueessa harjoitellut Pärmäkoski kokee kaipaavansa uusia ärsykkeitä harjoitteluunsa.

"Kristan kanssa on kypsytelty ajatusta tästä jo pitkään eli tämä ei ole hetken mielijohde. Nyt arvokisojen välivuonna on mahdollista kokeilla uutta toimintatapaa ja uskalsimme tehdä päätöksen, jossa sparrasimme muun muassa Charlotte Kallaa, joka on myös harjoitellut maajoukkueryhmän ulkopuolella. Maajoukkueen näkökulmasta korostaisin eritoten oppimista, jota muiden maiden urheilijoilta on saatavissa. Tavoitehan on saada harjoitteluun sparrausta kansainvälisiltä huippuhiihtäjiltä", sanoo Haavisto.

Pärmäkosken tavoitteena on palata edustustehtäviin kansainväliselle kisakaudelle marraskuussa 2019. Harjoittelujaksonsa aikana Pärmäkoski ei saa tukea maastohiihdon maajoukkueen budjetista. Lisätietoja Krista Pärmäkosken harjoittelusta www.kristaparmakoski.fi

Nuorten ryhmärakenne pysyy samana, Hietasen rooli lajipäällikkönä korostuu

Lahdessa tammikuussa kilpaillut nuorten MM-kilpailut nostivat vahvasti esille haasteen nuorten harjoittelun resurssivajeesta. Hiihtoliitto on käynnistänyt vajeen umpeenkuromiseksi toimenpiteitä, joita ovat muun muassa selkeä tavoite maajoukkueen sukupolven vaihdokseen sekä varainhankinnan projekti Havuttaja.

Nuorten maajoukkueen valmennus- ja ryhmärakenne pysyy edellisvuosien kaltaisena. Valmennustiimissä jatkavat nuorten maajoukkueen, ST1-ryhmän valmentajana Jussi Simula sekä puolustusvoimien urheilukoulussa varusmiespalvelusta suorittavien valmentajana Jussi Piirainen. Nuorten U18-vuotiaiden Fennovoima-ryhmän valmennuksen koordinaattorina toimii Juho Halonen johtaen tiimiään. Edellä mainittuja valmentajia muiden kansallisen kehittämistoimien lisäksi koordinoi lajipäälliköksi valittu Eero Hietanen.

"Hiihtoliitto haluaa panostaa nykyistä enemmän nuorten valmennukseen ja hiihtoseuroja tukevaan toimintaan. Tavoitteena on se, että valmennusjärjestelmämme mahdollistaa nuorten kehittymisen nykyistä nopeammin omalla urallaan. Myös seuroille tarjottavien tukimuotojen tehostaminen on tärkeää niin, että hiihtolajeista saadaan entistä kiinnostavampia nuorten keskuudessa ja samalla pystytään pysäyttämään kilpailijamäärien lasku", toteaa Hietanen nuorten valmennuksen painopisteistä.

Parahiihdon maajoukkueessa harjoittelee tulevalla kaudella kolme urheilijaa, joista kaksi A-statuksella. Valmennuksesta vastaa kokenut Toni Myllylä.


Maastohiihdon maajoukkueet 2019/2020

Naiset (11)

Naisten päävalmentaja Ville Oksanen
Naisten valmentaja Ilkka Jarva

Julin Andrea, IF Minken
Korva Anita (A), Kainuun Hiihtoseura
Kyllönen Anne (A), Kainuun Hiihtoseura
Lylynperä Katri, Vuokatti Ski Team Kainuu
Lämsä Emmi, Karihaaran Visa
Matintalo Johanna (A), Pöytyän Urheilijat
Mononen Laura (A), Hämeenlinnan Hiihtoseura
Niskanen Kerttu (A), Vieremän Koitto
Nissinen Vilma, Vuokatti Ski Team Kainuu
Piippo Eveliina (A), Vuokatti Ski Team Kainuu
Saapunki Susanna, Vuokatti Ski Team Kainuu

Miehet (13)

Miesten päävalmentaja Teemu Pasanen
Miesten valmentaja Mikko Virtanen

Haarala Juuso, IF Minken
Hakola Ristomatti (A), Jämin Jänne
Hyvärinen Perttu (A), Puijon Hiihtoseura
Jylhä Martti, Vuokatti Ski Team Kainuu
Lehtonen Lari, Imatran Urheilijat
Lepistö Lauri, Kouvolan Hiihtoseura
Mäki Joni (A), Pohti Ski Team
Niskanen Iivo (A), Puijon Hiihtoseura
Ojansivu Antti, Jämin Jänne
Parttimaa Aleksi, SkiTeam 105
Suhonen Verneri, Hollolan Urheilijat -46
Vuorela Markus, Jämin Jänne
Vuorinen Lauri (A), SkiTeam 105


Paramaajoukkue (3)

Valmentaja Toni Myllylä
   
Klemetti Rudolf
Inola Inkki (A), Ski Team Kuusa
Pyy Sini (A), Ounasvaaran Hiihtoseura


St1-ryhmä, nuorten maajoukkue

Valmentaja Jussi Simula

Tytöt (7)

Haapala Ida, Espoon Hiihtoseura
Kaijansinkko Siiri, Lappeen Riento
Kurttila Lotta, Liperin Hiihtoseura
Kähärä Jasmin, Mikkelin Hiihtäjät
Niemelä Hilla, Ikaalisten Urheilijat
Ray Hanna, IK Falken
Nikkinen Heidi, Kouvolan Hiihtoseura

Pojat (7)
   
Helander Eemil, Keuruun Kisailijat
Koivisto Petteri, Kuhmo-Ski
Liekari Emil, Kouvolan Hiihtoseura
Moilanen Niilo, Oulun Hiihtoseura
Poikkimäki Miska, Vuokatti Ski Team Kainuu
Stenman Tino, Ylöjärven Ryhti
Ståhlberg Alexander, Norvalla Ski Team

Puolustusvoimien urheilukoulun talvilajien saapumiserä III/19, Kainuun prikaati

Valmentaja Jussi Piirainen,

Hökkä Oskari, Taivalkosken Metsä-Veikot
Iso-Tryykäri Eero, Espoon Hiihtoseura 
Korva Anita, Kainuun Hiihtoseura (maajoukkue)
Lukkarinen Roni, Vantaan Hiihtoseura 
Rantahalvari Leo, SkiTeam 105  
Rantahalvari Onni, SkiTeam 105  
Ruuskanen Arsi, Siilinjärven Hiihtoseura

Fennovoima-ryhmä, U18

Vastuuvalmentaja Juho Halonen